Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8764
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΓούλας, Βλάσιος-
dc.contributor.authorΣεργίου, Ευστράτιος-
dc.date.accessioned2016-08-05T06:58:47Z-
dc.date.available2016-08-05T06:58:47Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8764-
dc.descriptionOchratoxin A is produced mainly by two genera Aspergillus and Penicillium fungi. Ochratoxin A has been identified in an array of food such as grains, grapes, grape juice, beans, beer, nuts, cocoa and wine etc. The presence of ochratoxin A in foods has to be confirmed due to its toxicity. Generally, the analysis of ochratoxin A in food matrixes involves the elimination of matrix components and the preconcentration of analyte before the determination. The objective of this study was to develop a fast and inexpensive dispersive liquid liquid micro-extraction (DLLME) method suitable to the determination of ochratoxin A in beer. The nature and volume of extraction and dispersive solvents were studied and optimized for the determination of ochratoxin A in beer. In particular, chloroform, dichloromethane and bromebenzene was evaluated as extractant solvent; whereas the efficacy of methanol, acetone and acetonitrile as disperser solvent was also determined. Furthermore, the volumes of extractant and disperser solvents were optimized to increase further the recoveries of ochratoxin A. Results showed that the highest recovery of ochratoxin A from beer was carried out using 200 µL of chloroform as extractant solvent and 500 µL of acetone as disperser solvent. Thereafter, the optimized method was used to determine ochratoxin A in beers from Cypriot market. Ochratoxin A was found at 19.4% of studied beers and its concentration did not exceed the recommended limit of 2 ng mL-1. Overall, the proposed DLLME method in combination with HPLC is a useful analytical tool for the determination ochratoxin A in beer. The proposed method is a simple, fast, and inexpensive method to recovery ochratoxin A from beer.en_US
dc.description.abstractΗ ωχρατοξίνη Α παράγεται κυρίως από δύο γένη μυκήτων Aspergillus και Penicillium. Η ωχρατοξίνη Α συναντάται σε πλήθος τροφίμων όπως δημητριακά, σταφύλια, χυμό σταφυλιού, όσπρια, μπίρα, καρύδια, κακάο και κρασί. Η παρουσία της ωχρατοξίνης Α σε τρόφιμα καλό συνίσταται να ελέγχεται λόγω της τοξικότητάς της. Γενικά, για τον προσδιορισμό της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα χρησιμοποιούνται μέθοδοι εκχύλισης που να αυξάνουν την προσυγκέντρωση της προσδιοριζόμενης ουσίας. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η ανάπτυξη μικρο-εκχύλιση διασποράς υγρού-υγρού (DLLME) σε συνδυασμό με την υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως (HPLC) για τον προσδιορισμό της. της ωχρατοξίνης Α σε μπίρα. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της μεθοδολογίας DLLME αρχικά αναζητήθηκαν οι βέλτιστοι διαλύτες διασποράς και εκχύλισης. Ως διαλύτες εκχύλισης αξιολογήθηκαν το χλωροφόρμιο, το διχλωρομεθάνιο και το βρωμοβενζόλιο ενώ ως διαλύτες διασποράς η μεθανόλη, η ακετόνη και το ακετονιτρίλιο. Ακολούθως μελετήθηκαν και οι βέλτιστοι όγκοι τους για να επιτευχθεί η μέγιστη ανάκτηση της ωχρατοξίνης Α από δείγμα μπίρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη ανάκτηση της ωχρατοξίνης Α επιτεύχθηκε με την χρήση 200μL χλωροφορμίου ως διαλύτη εκχύλισης και 500μL ακετόνης ως διαλύτη διασποράς. Μετέπειτα, με την βελτιστοποιημένη μέθοδο προσδιορίστηκε η ωχρατοξίνης Α σε μπίρες, που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά. Η ωχρατοξίνη Α βρέθηκε στο 19,4% των αναλυθέντων μπιρών και σε συγκεντρώσεις μέχρι 0,5 ng mL-1, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο των 2 ng mL-1. Συνοψίζοντας, η παρούσα μεθοδολογία DLLME σε συνδυασμό με την υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως (HPLC) αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ποσοτικοποίηση της ωχρατοξίνης Α στην μπίρα. Η προτεινόμενη μεθοδολογία είναι απλή, γρήγορη, χαμηλού κόστους και δεν απαιτεί εξειδικευμένη οργανολογία.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectΩχρατοξίνη Αen_US
dc.subjectΥγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεωςen_US
dc.subjectΜυκοτοξίνηen_US
dc.subjectΜικρο-εκχύλιση διασποράς υγρού-υγρούen_US
dc.subjectΜπίραen_US
dc.subject.otherOchratoxin Aen_US
dc.subject.otherHigh performance liquid chromatographyen_US
dc.subject.otherMycotoxinen_US
dc.subject.otherDispersive liquid liquid micro-extractionen_US
dc.subject.otherBeeren_US
dc.titleDispersive liquid-liquid microextracion combined with high-performance liquid chromatography for determination ochratoxin A in beeren_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2015-2016en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη.pdf215.72 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

248
Last Week
3
Last month
8
checked on May 11, 2024

Download(s) 20

164
checked on May 11, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.