Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
  4. Συσχετισμοί πραγματικής παραγωγής υφιστάμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων ανάλογα με τη τοποθεσία και την αναμενόμενη παραγωγή σύμφωνα με το λογισμικό PV-SYST
  • Details

Συσχετισμοί πραγματικής παραγωγής υφιστάμενων φωτοβολταϊκών συστημάτων ανάλογα με τη τοποθεσία και την αναμενόμενη παραγωγή σύμφωνα με το λογισμικό PV-SYST

Date Issued
2015
Author(s)
Ττοφή, Ειρήνη  
Advisor
Χαραλαμπίδης, Αλέξανδρος Γ.  
Abstract
Για την ευημερία της Κύπρου, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν τρόποι για να καταστεί το νησί ανεξάρτητο από ρυπογόνα και ακριβά καύσιμα, αξιοποιώντας με πολλούς τρόπους τους πόρους της φύσης. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ένας τρόπος παραγωγής ενέργειας από την φύση, συγκεκριμένα από τον ήλιο. Η παρούσα μελέτη διερευνά την συσχέτιση παραγωγής Φ/Β συστημάτων από διαφορετικές, ίδιες και κοντινές τοποθεσίες και την συσχέτιση της πραγματικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φ/Β συστημάτων με την αναμενόμενη παραγωγή που προβλέπεται μέσα από το πρόγραμμα PV-syst.
Μετά από έρευνα που έγινε για την εύρεση των κατάλληλων Φ/Β συστημάτων, επιλέχθηκαν επτά υφιστάμενα συστήματα, από τα οποία τα τρία είναι Φ/Β πάρκα (ένα ισχύος 1,5MW και δύο ισχύος 150kW), και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι Φ/Β συστήματα τοποθετημένα σε κατοικίες (ισχύος 3kW το καθένα). Για όλα τα συστήματα λήφθηκαν δεδομένα από ιστότοπους παρακολούθησης των πάρκων, όπως είναι το Sunny Portal, το Solar Edge και το Solar Log Web. Στη συνέχεια πέντε από τα επτά προσομοιώθηκαν στο λογισμικό PV-syst, όπου μόνο για τα τρία ήταν δυνατόν να γίνει ο συσχετισμός λόγω περιορισμένων δεδομένων. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για τον συσχετισμό της παραγωγής των Φ/Β συστημάτων ανάλογα με την τοποθεσία τους.
Μέσα από τα αποτελέσματα των συσχετίσεων η έρευνα κατέληξε σε διάφορα συμπεράσματα. Δείχθηκε ότι Φ/Β συστήματα που βρίσκονται στην ίδια (μέσος όρος 98,5%). ή κοντινή περιοχή (μέσος όρος περίπου 85%), έχουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ομοιότητα στην παραγωγή. Παρομοίως, συστήματα που βρίσκονται με μεγάλη διαφορά απόστασης, έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό συσχέτισης (μέσος όρος περίπου 63%), Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ακριβείς, λόγω διαφόρων παραγόντων που στις περισσότερες συσχετίσεις δεν λήφθηκαν υπόψη, όπως είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε σύστημα (μοντέλο αναστροφέα και φωτοβολταϊκών πάνελ), το υψόμετρο, ο προσανατολισμός και η κλίση των Φ/Β πάνελς.
Όσο αφορά τα αποτελέσματα από τη συσχέτιση μεταξύ πραγματικής παραγωγής και αναμενόμενης σύμφωνα με το λογισμικό Pv-syst, το ποσοστό συσχέτισης κυμαίνεται μεταξύ 81-94,4%.
Subjects

Καύσιμα

Φωτοβολταϊκά συστήματ...

Παραγωγή ηλεκτρικής ε...

Λογισμικό PV-syst

File(s)
Thumbnail Image
Name

Περίληψη Τ.Ε..pdf

Size

150.49 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

bd22921d811ce0ce891e79fe29667c01

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify