Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8265
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΚουτίνας, Μιχάλης-
dc.contributor.authorΒακανά, Μαρία-
dc.date.accessioned2016-01-20T14:42:46Z-
dc.date.available2016-01-20T14:42:46Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8265-
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η παραγωγή μικροβιακής πρωτεΐνης χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πορτοκάλια τα οποία προορίζονται για ταφή. Η διαδικασία της ζύμωσης για ανάπτυξη βιομάζας επιτυγχάνεται σε υγρές καλλιέργειες και μικροοργανισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Pichia kudriavzevii. Αρχικά μελετήθηκε η ανάπτυξη του μικροοργανισμού σε αυξανόμενες συγκεντρώσεις Δ-λιμονενίου με σκοπό τον έλεγχο της αντοχής του εν λόγω μικροοργανισμού στο έλαιο του πορτοκαλιού (Δ-Λιμονένιο). Στην συνέχεια εφαρμόστηκαν διάφορα πειράματα για τον έλεγχο παραγωγής βιομάζας σε αυξανόμενες συγκεντρώσεις πολτού πορτοκαλιού. Στα επόμενα πειράματα επιλέχθηκαν μερικές από τις συγκεντρώσεις για την εφαρμογή πειραμάτων με όξινη και ενζυμική υδρόλυση αλλά και συνδυασμό των δύο μεθόδων. Η διαδικασία για την δημιουργία των δειγμάτων ήταν η ίδια κάθε φορά, παρασκευάζοντας αραιώσεις πολτού πορτοκαλιού με απιονισμένο νερό οι οποίες στην συνέχεια περνούσαν από φυγοκέντρηση, φιλτράρισμα και έπειτα γινόταν η αποστείρωση για να ξεκινήσει η ζύμωση με την προσθήκη του εμβολίου. Όσον αφορά τα πειράματα με την αντοχή του μικροοργανισμού στο Δ-λιμονένιο μελετήθηκε η συγκέντρωση 25% (πολτού πορτοκαλιού-απιονισμένου νερού) και παρατηρήθηκε ανάπτυξη στις συγκεντρώσεις 0,01 0,05 και 0,1% κ.ο Δ- λιμονένιο με παραγωγή βιομάζας 5,5 5 και 4,5g/L αντίστοιχα. Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις 0,2 και 0,3% κ.ο Δ- λιμονένιο δεν παρατηρήθηκε ανάπτυξη. Στη συνέχεια μελετήθηκαν οι αραιώσεις 15, 20, 25, 40 και 50% (πολτού πορτοκαλιού-απιονισμένου νερού) για ανάπτυξη βιομάζας όπου παρατηρήθηκε μέγιστη ανάπτυξη στην μεγαλύτερη συγκέντρωση (50%) με παραγωγή 7g/L βιομάζας. Αντιθέτως στα πειράματα όπου εφαρμόστηκε όξινη υδρόλυση παρατηρήθηκε μέγιστη παραγωγή 2g/L βιομάζας στην συγκέντρωση 25%. Επίσης στα πειράματα όπου εφαρμόστηκε ενζυμική υδρόλυση και συνδυασμός των μεθόδων όξινης και ενζυμικής υδρόλυσης παρατηρήθηκε η λιγότερη παραγωγή βιομάζας 1g/L πάλι σε συγκέντρωση 25%.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΚιτρικό οξύen_US
dc.subjectΔ-Λιμονένιοen_US
dc.subjectΕκχύλισμα ζύμηςen_US
dc.subjectΚιτρικό νάτριοen_US
dc.titleΠαραγωγή μικροβιακής πρωτεϊνης από απόβλητα πορτοκαλιούen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/7en
dc.relation.deptDepartment of Environmental Science and Technologyen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2014-2015en_US
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Chemical Engineering-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-5371-4280-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf111.06 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

267
Last Week
0
Last month
3
checked on Nov 22, 2024

Download(s) 50

85
checked on Nov 22, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.