Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8226
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤσάλτας, Δημήτριος-
dc.contributor.advisorTsaltas, Dimitrios-
dc.contributor.authorΞενοφώντος, Μαρία-
dc.date.accessioned2016-01-19T08:08:29Z-
dc.date.available2016-01-19T08:08:29Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8226-
dc.descriptionΤα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η κατανάλωση των λαχανικών λόγω του ότι φαίνεται να έχουν ευεργετικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Ταυτόχρονα φαίνεται να αυξήθηκαν και οι απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι μικροβιακοί κίνδυνοι ποικίλουν ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, του συστήματος παραγωγής, καθώς και των πρακτικών παραγωγής. Ο σκοπός της έρευνας αυτής ήταν η καταμέτρηση της επιφυτικής μικροχλωρίδας σε μαρούλι (Lactuca sativa) ως το πλέον χαρακτηριστικό φυλλώδες λαχανικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Τα δείγματα αφορούσαν τα τρία συστήματα παραγωγής συμβατικό (Σ), βιολογικό(Β), και υδροπονικό (Υ). Εκτός από τη καταμέτρηση της μικροχλωρίδας του μαρουλιού πραγματοποιήθηκε και καταμέτρηση της μικροχλωρίδας σε νερά άρδευσης εξαιτίας του ρόλου που έχει το νερό στην μικροβιακή ποιότητα των φυλλώδων λαχανικών. Τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των μικροοργανισμών στο μαρούλι έδειξαν υψηλό αριθμό ολικής μικροχλωρίδας (Σ:7,31 log cfu/g, Β: 7,61 log cfu/g, Υ: 6,82 log cfu/g) και εντεροβακτηριδίων (Σ:6,06 log cfu/g, Β: 5,80 log cfu/g, Υ: 5,39 log cfu/g) και στα τρία είδη καλλιέργειας. Όσον αφορά τις ζύμες και τους μύκητες δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών συστημάτων (Σ:4,52 log cfu/g, Β: 4,14 log cfu/g, Υ: 4,84 log cfu/g) ενώ το E.coli υπήρχε σε χαμηλούς αριθμούς (Σ:0,67 log cfu/g, Β: 0 log cfu/g ,Υ: 1,24 log cfu/g). Όσον αφορά τα νερά άρδευσης η ολική τους μικροχλωρίδα ανέρχεται στο 2,83 log/100ml και για το E.coli στο 0,43 log/100ml. Από αυτή τη μελέτη φαίνεται ότι το υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας έχει το χαμηλότερο μικροβιακό φορτίο ενώ η συμβατική καλλιέργεια και η βιολογική δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Κατά το πείραμα που αφορά τα νερά άρδευσης παρατηρήθηκε ότι αν και η ολική μικροχλωρίδα ήταν εντός των ορίων 21% των δειγμάτων είχαν πληθυσμό E.coli εκτός ορίων. Εν κατακλείδι θα πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον στάδια κατά την παραγωγή που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του τελικού προϊόντος καθώς και η ποιότητα των υδάτων άρδευσης χρειάζεται περαιτέρο μελέτη για καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου.en
dc.description.abstractIn the last few years, leafy vegetables have increased in consumption due to their well-known role in our daily nutrition. Simultaneously it is apparent an increase in the requirements for food safety. The microbiological hazards are also different in different cultures. They depend upon production system and from handling practices. The purpose of this study was the enumeration of microflora in lettuce (Lactuca sativa) as the most popular, worldwide consumed leafy vegetable . The samples represent the three main production systems: a) convertional (Σ), b) organic (Β) and c) hydroponic system (Υ) . Except from enumeration of microflora in lettuce we realized enumeration of microflora in irrigation water. Irrigation water may serve as a main source of plant pathogenic and human pathogens in leafy vegetables due to their immediate contact. The results showed high number of total microflora (Σ:7,31 log cfu/g, Β: 7,61 log cfu/g, Υ: 6,82 log cfu/g) and Enterobacteriaceae (Σ:6,06 log cfu/g , Β: 5,80 log cfu/g, Υ: 5,39 log cfu/g) for all of the production systems. Regarding yeast and molds there no significant defferenses between the production systems (Σ:4,52 log cfu/g, Β: 4,14 log cfu/g, Υ: 4,84 log cfu/g). The E.coli showed in low numbers (Σ:0,67 log cfu/g, Β: 0 log cfu/g ,Υ: 1,24 log cfu/g). In irrigation water the total microflora was 2,83 log/100ml and E.coli 0,43 log/100ml. As a result, current study showed that hydroponics may produce products with lower microflora than conventional and organic systems. Additionally, at the experiment of irrigation water we observed that the total microflora was within limits but a large percentage of samples (21%), showed high numbers of E.coli. In conclusion farmers and retailers must apply additional steps to ensure the safety of final product while more detailed studies are required for the irrigation water.en
dc.formatpdfen
dc.language.isoelen
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en
dc.subjectLettuceen
dc.subjectIrrigation wateren
dc.subjectPathogens microorganismsen
dc.subjectFood safety and hygieneen
dc.subjectLeafy vegetablesen
dc.subjectE.colien
dc.subject.otherΜαρούλιen
dc.subject.otherΝερό άρδευσηςen
dc.subject.otherΠαθογόνοι μικροοργανισμοίen
dc.subject.otherΑσφάλεια και υγιεινή τροφίμωνen
dc.subject.otherΦυλλώδη λαχανικάen
dc.titleΜικροβιακή ποιότητα μαρουλιού και νερού άρδευσης στην Κύπροen
dc.typeBachelors Thesisen
dc.affiliationCyprus University of Technologyen
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-6546-3602-
crisitem.author.orcid0000-0001-6546-3602-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Ξενοφώντος Μαρία.pdf178.98 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

246
Last Week
1
Last month
2
checked on Oct 7, 2024

Download(s) 50

80
checked on Oct 7, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.