Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8225
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.advisorBotsaris, George-
dc.contributor.authorΝικολάου, Ηλίας-
dc.date.accessioned2016-01-19T08:06:24Z-
dc.date.available2016-01-19T08:06:24Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8225-
dc.descriptionΠολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επισημάνει τον προστατευτικό ρόλο που παρουσιάζουν οι διαιτητικές ίνες έναντι χρόνιων νοσημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου ο οποίος αποτελεί αναδυόμενο παθολογικό νόσημα και επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει συνδεθεί με διαιτητικά μοντέλα που παρουσιάζονται κυρίως σε χώρες της δύσης. Γενικότερα τονίζεται πως διατροφές υψηλές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενοχοποιούνται για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Ερευνητές εκφράζουν πως διατροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και χαμηλές σε ζωικά λίπη και πρωτεΐνη πιθανόν να ελαττώνουν το σχετικό κίνδυνο εμφάνισης. Έτσι λοιπόν, στην παρούσα πτυχιακή διατριβή διερευνήθηκε ο συσχετισμός ανάμεσα στις προσλήψεις των διαιτητικών ινών και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελετήθηκαν 40 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα καλύπτοντας τη χρονική περίοδο 1987-2014 σχετικά με το παρών θέμα, ώστε να διαπιστωθεί ο πιο πάνω συσχετισμός. Στη συνέχεια διασταυρώθηκαν δεδομένα επιδημιολογικών ερευνών αναφέροντας πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό παθολογικό νόσημα στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια, η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η κληρονομικότητα και άλλα χρόνια νοσήματα. Επίσης αναφέρεται πως διατροφικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στην εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι διαιτητικές ίνες λαχανικών, δημητριακών και δημητριακών ολικής άλεσης παρέχουν μερική προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.en_US
dc.description.abstractSeveral epimiological studies have reported the protective effect of dietary fiber compare to chronic diseases. This issue has brought a considerable debate with many scientists argue as to whether this protective effect is connected to dietary fiber or dietary components in general. Colorectal cancer constitutes an emerging pathology disease with great impact in health on a global scale. Epidemiological studies indicated that there is an apparent connection among colorectal cancer and diets especially those in Western countries. In this prospective study it has been examined 40 academic journals the period between 1987-2014. Furthermore, epidemiological data have showed similar results. However genetists mention that colorectal cancer is a multivariate disease as well as various risk factors indicated in the development of malignant tumor. Those risk factors are being proposed as genes, age, ethnic background, inflammatory diseases and family history. From everything that has been extended above, it is apparent that dietary fiber indicate a partial protective affect especially those from cereals, whole grains and vegetables.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectChronic diseasesen_US
dc.subjectDietary fiberen_US
dc.subjectColorectal canceren_US
dc.subject.otherΔιαιτητικές ίνεςen_US
dc.subject.otherΚαρκίνος παχέος εντέρουen_US
dc.subject.otherΠαθολογικό νόσημαen_US
dc.subject.otherΤρόφιμα ζωικής προέλευσηςen_US
dc.subject.otherΔιατροφήen_US
dc.titleΠρόσληψη διαιτητικών ινών και καρκίνος του παχέος εντέρουen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypebachelorThesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Νικολάου Ηλίας.pdf807.14 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

378
Last Week
1
Last month
3
checked on Oct 10, 2024

Download(s)

608
checked on Oct 10, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.