Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8223
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤζωρτζάκης, Νίκος Γ.-
dc.contributor.authorΜιχαηλίδη, Ευγενία-
dc.date.accessioned2016-01-19T07:57:19Z-
dc.date.available2016-01-19T07:57:19Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8223-
dc.descriptionΌπως είναι γνωστό οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατότητας επηρεάζουν σημαντικά τη γεωργία και ιδιαίτερα την ανάπτυξη και επιβίωση των καλλιεργειών. Η συνεχής έκθεση των φυτών σε συνθήκες αλατότητας μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην παραγωγή. Για τα λόγο αυτό, πείραμα με έμφαση στην επίδραση διαφόρων συγκεντρώσεων αλατότητας πραγματοποιήθηκε σε υδροπονική καλλιέργεια λεβάντας (Lavandula angustifolia) και φασκομηλιάς (Salvia officinalis). Τα φυτά αναπτύχθηκαν' σε ανοιχτό υδροπονικό σύστημα σε γλάστρες με περλίτη. Το πείραμα είχε κύριο σκοπό τον προσδιορισμό των παραμέτρων ανάπτυξης όπως το ύψος του φυτού, τον αριθμό των φύλλων, το νωπό και ξηρό υπέργειο και υπόγειο βάρος, το μήκος της ρίζας, το πάχος του κεντρικού βλαστού, τον αριθμό βλαστών. Προσδιορίστηκαν επίσης η αφομοίωση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά, η συγκέντρωση ολικών φαινολικών καθώς και η περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, μετά την εφαρμογή 25mM. 50mM, 75mM και lOOmM NaCl στο θρεπτικό διάλυμα. Οι διαφορετικές συγκεντρώσεις NaCl επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών λεβάντας και φασκόμηλου. Παρατηρήθηκε ότι τα φυτά με την εφαρμογή υψηλής αλατότητας (75mM και lOOmM NaCl), παρέμειναν καχεκτικά, με σημαντική μείωση, μεταξύ άλλων, του αριθμού των φύλλων, του νωπού βάρους ρίζας (66% στη λεβάντα και 79% στο φασκόμηλο) και του ξηρού βάρους ρίζας (70% στη λεβάντα και 79% στο φασκόμηλο). Η συγκέντρωση νατρίου (Na) αυξήθηκε γραμμικά με την αύξηση της συγκέντρωσης NaCl (τιμές 20 φορές μεγαλύτερες στη λεβάντα και 18 φορές στο φασκόμηλο από τα φυτά μάρτυρες). Με την εφαρμογή lOOmM NaCl, η συγκέντρωση καλίου (Κ) μειώθηκε τόσο στα φυτά λεβάντας, όσο και στο φασκόμηλο. Η συγκέντρωση φωσφόρου (Ρ) δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές, ενώ η συγκέντρωση αζώτου (Ν) μειώθηκε μόνο στα φυτά φασκομηλιάς. Η συγκέντρωση των φαινολών δεν παρουσίασε καμία σημαντική διαφορά και στα δύο είδη, ενώ οι συγκεντρώσεις χλωροφυλλών α, β και ολικών χλωροφυλλών μειώθηκαν σημαντικά, με την αύξηση της αλατότητας.en_US
dc.description.abstractHigh concentrations of salinity significantly affect agriculture, particularly the growth and survival of crops. Continuous exposure of plants to salinity conditions can lead to permanent effects on production. An experiment with emphasis on the effect of different salinity concentrations held in hydroponic cultivation of lavender (Lavandula angustifolia) and sage (Salvia officinalis). Plants were grown in an open hydroponic system, in pots with perlite. The experiment was mainly to determine the growth parameters such as plant height, number of leaves, fresh and dry weight of above ground and underground, root length, thickness of the central stem, number of shoots. The concentration of nutrients in plants was also determined, along with the concentration of total phenolics and the content of chlorophylls, after the application of 25mM, 50mM, 75mM and 100mM NaCl in the hydroponic solution. Different concentrations of NaCl significantly affected plant growth of lavender and sage plants. It was observed that the plants after the application of high salinity (75mM and 100mM NaCl), remained stunted, with a significant reduction of, among others, the number of leaves, the fresh root weight (66% in lavender and 79% in sage) and dry root weight (70% in lavender and 79% in sage). The concentration of sodium (Na) increased linearly with the increase of NaCl concentration (values 20 times larger in lavender and 18 times the sage compared to the control plants). By applying 100mM NaCl, the concentration of potassium (K) decreased in both lavender and sage plants. Phosphorus (P) concentration did not show specific changes, while the nitrogen concentration (N) decreased only in sage plants. Total phenols did not show any significant difference in both species whereas concentrations of chlorophylls a, b and total chlorophylls decreased significantly with increased salinity.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectSalinityen_US
dc.subjectHydroponicsen_US
dc.subjectPerliteen_US
dc.subjectLavenderen_US
dc.subjectSageen_US
dc.subject.otherΑλατότηταen_US
dc.subject.otherΠείραμαen_US
dc.subject.otherΥδροπονική καλλιέργεια λεβάνταςen_US
dc.subject.otherΥδροπονικό σύστημαen_US
dc.subject.otherΧλωροφύλληen_US
dc.subject.otherΑνάπτυξη φυτώνen_US
dc.subject.otherΛεβάνταen_US
dc.subject.otherΦασκομηλιάen_US
dc.titleΕπίδραση αλατότητας σε υδροπονική καλλιέργεια λεβάντας και φασκομηλιάςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypebachelorThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Μιχαηλίδη Ευγενία.pdf161.37 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

345
Last Week
0
Last month
6
checked on Dec 22, 2024

Download(s) 50

170
checked on Dec 22, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.