Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8221
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤζωρτζάκης, Νίκος Γ.-
dc.contributor.authorΜίκαλλου, Μαρία-
dc.date.accessioned2016-01-19T07:48:19Z-
dc.date.available2016-01-19T07:48:19Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8221-
dc.descriptionΣτην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εννέα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και συγκεκριμένα το γεράνιο (Pelargonium roseum), η δάφνη (Laurus nobilis), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), το φασκόμηλο (Salvia officinalis), η αρτεμισία (Artemisia abrotanum), ο δυόσμος (Mentha spicata), η λεβάντα (Lavandula angustifolia), η λεβαντίνη (Santolina chamaecyparissus) και η λουΐζα (Lippia citriodora), που συγκομίστηκαν από δύο υψομετρικά διαφορετικές περιοχές, τον Άγιο Ιωάννη Αγρού (ή Πιτσιλιάς) και τον βοτανόκηπο του Τμήματος Γεωργίας στην Αθαλάσσα. Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη και η σύγκριση της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών συστατικών και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας μεταξύ των δύο περιοχών, στα φυτικά εκχυλίσματα των εννέα αρωματικών φυτών και η διεξαγωγή αιθέριων ελαίων από αποξηραμένο φυτικό ιστό, ούτως ώστε να συγκριθεί η απόδοση και να ταυτοποιηθούν τα κυριότερα συστατικά των αιθέριων ελαίων. Πιο συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις των ολικών φαινολικών (με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu), των φλαβονοειδών, των φλαβανόλων και της αντιοξειδωτικής ικανότητας (με τις μεθόδους DPPH και FRAP) (ΜΕΡΟΣ Ι). Τα αιθέρια έλαια εξάχθηκαν με υδροαπόσταξη σε συσκευή Clevenger και τα συστατικά τους προσδιορίστηκαν με GC/MS (ΜΕΡΟΣ ΙΙ). Στο ΜΕΡΟΣ Ι, τα αποτελέσματα έδειξαν πως σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο περιοχές είχαν τα φυτά γεράνιο και αρτεμισία. Το γεράνιο του Τμήματος Γεωργίας και η αρτεμισία του Αγ. Ιωάννη Αγρού είχαν υψηλότερα ολικά φαινολικά και υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση φλαβονοειδών και φλαβανόλων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα φυτά από την άλλη περιοχή. Αντιθέτως, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος και η λεβάντα από τις δύο περιοχές, δεν διέφεραν σε κανένα τομέα. Τα υπόλοιπα φυτά αυτής της διατριβής, είχαν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους, χωρίς να ακολουθούν μια συγκεκριμένη τάση. Στο ΜΕΡΟΣ ΙΙ, τα αποτελέσματα όσον αφορά την απόδοση, έδειξαν ότι ήταν διαφορετική μόνο στα φυτά δάφνη και λεβάντα. Η λεβάντα του Τμήματος Γεωργίας και η δάφνη του Αγ. Ιωάννη Αγρού κατά την υδροαπόσταξη έδωσαν περισσότερη ποσότητα αιθέριου ελαίου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα φυτά από την άλλη περιοχή. Διαφορές στα ποσοστά των ενώσεων των αιθέριων ελαίων, υπήρχαν σε όλα τα φυτά εκτός από το δενδρολίβανο.en_US
dc.description.abstractIn this study were examined nine aromatic and medicinal plants and specifically the plants geranium (Pelargonium roseum), laurel (Laurus nobilis), rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis), the wormwood (Artemisia abrotanum), peppermint (Mentha spicata), lavender (Lavandula angustifolia), the lavandin (Santolina chamaecyparissus) and verbena (Lippia citriodora), from two areas that have different altitude. These areas are Agios Ioannis Agrou (or Pitsilias) and the herb garden of the Department of Agriculture in Athalassa. The aim of the study was to evaluate and compare the concentration of antioxidants and total antioxidant capacity, from the plant extracts of the nine plants between the two regions and to conduct essential oils from dried plant material in order to compare the performance and identify the most abundant compounds of the essential oils. More specifically, the concentrations of total phenolics were determined with the Folin-Ciocalteu method and the antioxidant capacity with the methods DPPH and FRAP (PART I). The essential oils were extracted by hydrodistillation in a Clevenger apparatus and their constituents were determined by GC / MS (PART II). In PART I, the results showed that between the two regions, significant differences had geranium and wormwood plants. The plants geranium from the Department of Agriculture and wormwood from Agios Ioannis Agrou had higher total phenolics, antioxidant capacity, flavonoids and flavanol concentrations compared with the same plants from the other region. Conversely, rosemary, peppermint and lavender from both regions, did not differ in any field. The remaining plants of this thesis had few differences between them, but without following a specific trend. In PART II, the results showed that the production of essential oil differed only in the laurel and lavender plants. Lavender from the Department of Agriculture and the laurel from Agios Ioannis Agrou, gave greater amount of essential oil compared with the same plants from the other area. Differences in the essential oil composition were noticeable in all plants, except from rosemary.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectAromatic and medicinal plantsen_US
dc.subjectGeranium (Pelargonium roseum)en_US
dc.subjectLaurel (Laurus nobilis)en_US
dc.subjectRosemary (Rosmarinus officinalis)en_US
dc.subjectSage (Salvia officinalis)en_US
dc.subjectWormwood (Artemisia abrotanum)en_US
dc.subjectPeppermint (Mentha spicata)en_US
dc.subjectLavender (Lavandula angustifolia)en_US
dc.subjectLavandin (Santolina chamaecyparissus)en_US
dc.subjectVerbena (Lippia citriodora)en_US
dc.subjectAgios Ioannis Agrosen_US
dc.subjectPitsiliaen_US
dc.subjectDepartment of Agriculture in Athalassaen_US
dc.subjectAntioxidantsen_US
dc.subjectTotal phenolicsen_US
dc.subjectFolin-Ciocalteu methoden_US
dc.subjectHydrodistillationen_US
dc.subjectClevenger apparatusen_US
dc.subjectGC / MSen_US
dc.subject.otherΑρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτάen_US
dc.subject.otherΓεράνιο (Pelargonium roseum)en_US
dc.subject.otherΔάφνη (Laurus nobilis)en_US
dc.subject.otherΔενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)en_US
dc.subject.otherΦασκόμηλο (Salvia officinalis)en_US
dc.subject.otherΑρτεμισία (Artemisia abrotanum)en_US
dc.subject.otherΔυόσμος (Mentha spicata)en_US
dc.subject.otherΛεβάντα (Lavandula angustifolia)en_US
dc.subject.otherΛεβαντίνη (Santolina chamaecyparissus)en_US
dc.subject.otherΛουΐζα (Lippia citriodora)en_US
dc.subject.otherΆγιος Ιωάννης Αγρόςen_US
dc.subject.otherΠιτσιλιάen_US
dc.subject.otherΤμήμα Γεωργίας Αθαλάσσαen_US
dc.subject.otherΑντιοξειδωτικά συστατικάen_US
dc.subject.otherΟλικά φαινολικάen_US
dc.subject.otherΥδροαπόσταξηen_US
dc.subject.otherMethod DPPHen_US
dc.subject.otherMethod FRAPen_US
dc.titleΑντιοξειδωτική ικανότητα και ολικά φαινολικά συστατικά επιλεγμένων αρωματικών φυτών της Κύπρουen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΜΙΚΑΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ.pdf114.29 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

390
Last Week
1
Last month
6
checked on May 11, 2024

Download(s) 50

191
checked on May 11, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.