Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/346
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΦωτόπουλος, Βασίλειος-
dc.contributor.advisorΦιλίππου, Παναγιώτα Σ.-
dc.contributor.advisorΦιλίππου, Παναγιώτα Σ.-
dc.contributor.authorΧαλλουμά, Παντελής-
dc.date.accessioned2012-07-17T08:54:31Zen
dc.date.accessioned2013-04-26T09:01:50Z-
dc.date.accessioned2015-11-30T07:48:39Z-
dc.date.available2012-07-17T08:54:31Zen
dc.date.available2013-04-26T09:01:50Z-
dc.date.available2015-11-30T07:48:39Z-
dc.date.issued2012-
dc.descriptionΗ τομάτα (Solanum lycopersicum) είναι το δεύτερο πιο σημαντικό λαχανικό στον κόσμο μετά την πατάτα και αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών αφού θεωρείται ως η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως καλλιέργεια λαχανικών. Ο καρπός όταν είναι ώριμος έχει έντονο κόκκινο χρώμα, το οποίο οφείλεται στο ότι περιέχει τη χρωστική λυκοπένιο που αποτελεί περίπου το 60-74% της ολικής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή στις τομάτες και θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό μεταξύ των καροτενοειδών μέσω της δέσμευσης των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species - ROS). Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου έχουν πλέον κεντρίσει το ενδιαφέρον στη μελέτη της τομάτας ως τρόφιμο με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Στην παρούσα εργασία για τη διεκπεραίωση των πειραμάτων χρησιμοποιήθηκαν δείγματα τομάτας από τρεις εμπορεύσιμες ποικιλίες (Hellfrucht, Brillante Fa 179 και HA34449 F1 υβρίδιο – cherry) και από τρία στάδια ωρίμανσης του καρπού (ανώριμη, μεσοώριμη και ώριμη). Οι φρέσκες αυτές τομάτες χρησιμοποιήθηκαν για αναλυτικές τεχνικές μέσω των οποίων έγινε ποσοτικός προσδιορισμός του λυκοπενίου όπου παρατηρήσαμε ότι η περιεκτικότητα καρπών τομάτας σε λυκοπένιο αυξάνεται κατά την ωρίμανση από το ανώριμο πράσινο στάδιο στο ώριμο κόκκινο, ενώ συγκεκριμένα από τα τρία είδη ιστού που έγιναν μεμονωμένες αναλύσεις (σάρκα, σπόροι και επιδερμίδα) λαμβάνουμε υψηλότερο ποσοστό λυκοπενίου στην επιδερμίδα της τομάτας. Κατόπιν, εστιάζοντας στο ώριμο κόκκινο στάδιο όπου ανιχνεύθηκε μέγιστη συγκέντρωση λυκοπενίου, έγινε προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας με τις μεθόδους TEAC και FRAP όπου και στις τρεις ποικιλίες παρατηρούμε μείωση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας όσο περνάμε από τα εξωτερικά στρώματα του καρπού προς τα εσωτερικά. Η ποικιλία τομάτας με τη υψηλότερη περιεκτικότητα λυκοπενίου (HA34449 F1 υβρίδιο – cherry) είχε και το υψηλότερο ποσοστό αντιοξειδωτικής ικανότητας. Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν μοριακές αναλύσεις όπως η απομόνωση ριβονουκλεϊκού οξέος με τη χρήση τριζόλης και η ποσοτικοποίηση του, καθώς και η αντίδραση της αντίστροφης μεταγραφής με την οποία επαληθεύτηκε η λειτουργικότητα του απομονωμένου mRNA με την πραγματοποίηση σύνθεσης συμπληρωματικού DNA (complementary DNA - cDNA). Κατόπιν ακολούθησε αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης για τον έλεγχο της λειτουργικότητας των cDNAs και η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο με την οποία εξετάστηκαν τα διαφορετικά επίπεδα έκφρασης γονιδίων από το v βιοσυνθετικό μονοπάτι του λυκοπενίου ενώ χρησιμοποιήθηκε το γονίδιο GAPD ως δομικό γονίδιο αναφοράς.en_US
dc.description.abstractTomato (Solanum lycopersicum) is the second most important vegetable crop in the world after potato and undoubtedly the most popular vegetable crop since it is considered to be the most economically advantageous growing vegetable. The ripe fruit has an intense red color, because it contains the pigment lycopene, which accounts for approximately 60-74% of the total content of carotenoids in tomatoes and is considered to be the most effective antioxidant among the carotenoids through reactive oxygen species (ROS) scavenging. The antioxidant properties of lycopene contribute greatly to the fruit’s potential anticancer properties. In the current study we examined samples from three commercial tomato varieties (Hellfrucht, Brillante Fa 179 and HA34449 F1 hybrid - cherry) in three developmental/ripening stages of each fruit (immature, breaker and ripe). Using fresh tomatoes and following an analytical approach an increase in lycopene content was observed in tomatoes correlating with the transition from the immature green stage to the mature red with the highest lycopene content being quantified in the skin of tomatoes. Having focused on the red ripe stage, we determined the total antioxidant capacity with two different antioxidant capacity quantification approaches: FRAP and TEAC methods. As expected, the three varieties demonstrate lower antioxidant activity progressing from the outer layers of the fruit to the inside (highest antioxidant activity in the skin), a result strongly correlating with high lycopene content. In addition, the tomato variety with the highest lycopene content (HA34449 F1 hybrid – cherry) also demonstrated the highest antioxidant capacity. Fresh tomatoes were used for molecular analysis too, such as RNA isolation using Trizol protocol and quantification and complementary DNA (cDNA) synthesis using the reaction of reverse transcription. PCR analysis using the house-keeping gene GAPD verified the cDNA synthesis of each tested sample functioning as an indicator of high RNA quality. Furthermore, real-time RT-PCR analysis indicated the differential expression of two highly important genes (SlZDS and SlbLCY) involved in lycopene biosynthesis keeping the housekeeping gene GAPD as a reference gene.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.format.extent69 σ.en
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος ,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectSproutsen_US
dc.subjectTomatoesen_US
dc.subjectCultivationen_US
dc.subject.otherΛάχαναen_US
dc.subject.otherΝτομάτεςen_US
dc.subject.otherΚαλλιέργειαen_US
dc.titleΑναλυτική και μοριακή χαρτογράφηση βιοσύνθεσης λυκοπενίου και αντιξειδωτικής ικανότητας εμπορικά σημαντικών ποικιλιών τομάταςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/7en
dc.relation.deptDepartment of Environmental Science and Technologyen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2011-2012en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-1205-2070-
crisitem.author.orcid0000-0003-3974-988X-
crisitem.author.orcid0000-0003-3974-988X-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSc Thesis - Pantelis Challouma[1].pdf2.01 MBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

324
Last Week
2
Last month
5
checked on May 12, 2024

Download(s) 50

74
checked on May 12, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.