Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32682
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Goulas, Vlasios | - |
dc.contributor.author | Χρίστου, Μυριάνθη | - |
dc.date.accessioned | 2024-07-16T08:36:57Z | - |
dc.date.available | 2024-07-16T08:36:57Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32682 | - |
dc.description | The purpose of this dissertation is the study of the phenolic components of wine and their association with human health benefits. The methodology followed included searching for research papers and literature review papers in the databases of Google Scholar and Scopus. The phenolic components are classified into two main categories: flavonoid phenols and non-flavonoid phenols. Flavonoid phenols include anthocyanins, tannins, flavonols, flavanones, flavanonols, and catechins, while non-flavonoid phenols include phenolic acids and stilbenes. The presence of phenolic compounds in wines has been associated with a plethora of beneficial properties such as anticancer, antidiabetic, antimicrobial, anti-aging, antioxidant, and cardiovascular properties. Resveratrol, proanthocyanidins, flavonols, and tannins are the phenolic components of wine with proven biological actions. Among these, the action of resveratrol stands out due to its strong antioxidant and anti-inflammatory properties. Additionally, resveratrol has been closely linked with inhibitory actions against cancer, diabetes, and various heart diseases. In conclusion, wine is a rich source of phenolic components, whose biological actions have been extensively studied, and clear mechanisms of action have been proposed. | en_US |
dc.description.abstract | Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη των φαινολικών συστατικών του οίνου και η συσχέτισή τους με οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η αναζήτηση ερευνητικών εργασιών και εργασιών βιβλιογραφικής ανασκόπησης στις βάσεις δεδομένων Google Scholar και το Scopus. Τα φαινολικά συστατικά διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, στις φλαβονοειδείς φαινόλες και στις μη φλαβονοειδείς φαινόλες. Στις φλαβονοειδής φαινόλες κατατάσσονται οι ανθοκυάνες, οι ταννίνες, οι φλαβονόλες, οι φλαβονόνες, οι φλαβονονόλες και οι κατεχίνες, ενώ στις μη φλαβονοειδής φαινόλες απαντώνται τα φαινολικά οξέα και τα στιλβένια. Η παρουσία των φαινολικών ενώσεων στους οίνους έχει συσχετιστεί με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων όπως αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιμικροβιακές, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και καρδιαγγειακές ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη, οι προανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και οι ταννίνες είναι τα φαινολικά συστατικά του οίνου με αποδεδειγμένες βιολογικές δράσεις. Από αυτές ξεχώρισε η δράση της ρεσβερατρόλης λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Επίσης, η ρεσβερατρόλη συνδέθηκε στενά με ανασταλτική δράση έναντι του καρκίνου, του διαβήτη και διαφόρων καρδιακών παθήσεων. Συμπερασματικά, το κρασί αποτελεί πλούσια πηγή φαινολικών συστατικών, που οι βιολογικές τους δράσεις έχουν μελετηθεί διεξοδικά και έχουν προταθεί σαφείς μηχανισμοί δράσεις τους. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | οίνος | en_US |
dc.subject | φαινολικά συστατικά | en_US |
dc.subject | φλαβονοειδή | en_US |
dc.subject | ρεσβερατρόλη | en_US |
dc.subject | χρόνιες ασθένειες | en_US |
dc.subject | βιολογικές δράσεις | en_US |
dc.subject.other | wine | en_US |
dc.subject.other | phenolic components | en_US |
dc.subject.other | flavonoids | en_US |
dc.subject.other | resveratrol | en_US |
dc.subject.other | chronic diseases | en_US |
dc.subject.other | biological actions | en_US |
dc.title | Φαινολικά συστατικά οίνων και οφέλη για την ανθρώπινη υγεία: μια περιεκτική βιβλιογραφική ανασκόπηση | en_US |
dc.type | Bachelors Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2023-2024 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | bachelorThesis | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-7527-1559 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BSC_Μυριάνθη Χρίστου_2024_abstract.pdf | 108.44 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
234
Last Week
7
7
Last month
33
33
checked on Mar 14, 2025
Download(s)
47
checked on Mar 14, 2025
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License