Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32640
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorManganaris, George A.-
dc.contributor.authorΦαίδωνος, Αντρέας-
dc.date.accessioned2024-06-20T06:34:35Z-
dc.date.available2024-06-20T06:34:35Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/32640-
dc.description.abstractΤα εσπεριδοειδή συνιστούν μια ομάδα φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae και ευδοκιμούν σε τροπικές και εύκρατες περιοχές. Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο με κυριότερα είδη την πορτοκαλιά και την μανταρινιά. Αναμφίβολα, τα εσπεριδοειδή αποτελούν βασική πηγή βιταμίνης C και παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών προς τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα η χρήση υποκείμενων (Roostocks), διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας εσπεριδοειδών ανά το παγκόσμιο. Η επίδραση των Υποκειμένων στην παραγωγή εσπεριδοειδών και την ποιότητα των καρπών έχει μελετηθεί διεξοδικά σε πολλές περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών. Τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες έχουν αποκαλύψει διαφορετικά και ασυνεπή συμπεράσματα, τα οποία αποδόθηκαν σε διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών συνθηκών και των χαρακτηριστικών του εδάφους. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά σημαντικό να υιοθετούνται συστάσεις για την χρήση υποκείμενων των εσπεριδοειδών αξιολογώντας την παραγωγικότητα τους και την επίδραση τους στην ποιότητα των φρούτων κάτω από τοπικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. . Η παρούσα ερεύνα έχει ως κύριο στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης διαφορετικών υποκειμένων ως προς την ποιότητα των μανταρινιών ποικιλίας Murcott. Εν συντομία , συνολικά 150 καρποί της ποικιλίας Murcott εμβολιασμένα σε διαφορετικά υποκείμενα συνελέχθηκαν τυχαιοποιημένα από τρία Αγροτεμάχια της εταιρείας The Cyprus Fassouri Plantations, η οποία βρίσκετε στην περιοχή Φασούρι Λεμεσού (34°38'12.44"N, 32°56'46.04"E). Για την αξιολόγηση της ποιότητας των καρπών, πραγματοποιήθηκαν οι εξής αναλύσεις: Χυμοπεριεκτικότητα των καρπών, το Χρώμα (Chroma), τις Φαινόλες, την Ολική Οξύτητα (ΤΑ) και τα Διαλυτά Στερεά Συστατικά (TSS), αλλά και τη Βιταμίνη C. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υποκείμενο παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της θρεπτικής και της οργανοληπτικής ποιότητας, καθώς και της συγκέντρωσης βιοδραστικών ενώσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα ολικά φαινολικά συστατικά όπως και συγκέντρωση της βιταμίνης C φαίνεται να επηρεάστηκαν τόσο από τα διαφορετικά υποκείμενα όσο και με τη παρουσία ενδιάμεσου υποκειμένου. Επιπρόσθετα, διαφορές εμφανίστηκαν και στους δείκτες χρώματος L*, Chroma και Ηue value. Δεδομένων των διαφορών ως προς τη συγκέντρωση βιοδραστικών ενώσεων μεταξύ των διαφορετικών υποκειμένων, οι παράμετροι αυτοί θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα για την αποκάλυψη του δυναμικού των διαφορετικών υποκειμένων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κύπρου.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΕσπεριδοειδήen_US
dc.subjectΠοιοτικά χαρακτηριστικάen_US
dc.subjectκαρποί Murcotten_US
dc.subjectΕνδιάμεσο Yποκείμενο (Interstook)en_US
dc.subjectΥποκείμενο (Roostock)en_US
dc.subjectΑγροτεμάχιοen_US
dc.subjectΧυμοπεριεκτικότηταen_US
dc.subjectΧρώμα (Chroma)en_US
dc.subjectΦαινόλεςen_US
dc.subjectΣυνολική Οξύτητα (ΤΑ)en_US
dc.subjectΔιαλυτά Στερεά Συστατικά (TSS)en_US
dc.subjectΒιταμίνη Cen_US
dc.subject.otherCitrusen_US
dc.subject.otherQuality characteristicsen_US
dc.subject.otherMurcott fruitsen_US
dc.subject.otherInterstocken_US
dc.subject.otherRoostocken_US
dc.subject.otherParcelen_US
dc.titleΕπίδραση διαφορετικών υποκειμένων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μανταρινιού Murcott (Citrus reticulata Blanco)en_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2023-2024en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-5849-6104-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ_2024_abstract.pdf227.98 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

28
Last Week
0
Last month
2
checked on Oct 7, 2024

Download(s) 50

24
checked on Oct 7, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons