Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32509
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAspri, Maria-
dc.contributor.authorΙωάννου, Σταύρη-
dc.date.accessioned2024-06-07T06:13:16Z-
dc.date.available2024-06-07T06:13:16Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/32509-
dc.descriptionKefir is a product of lactic acid fermentation. It is made by adding kefir grains, which consists of lactic acid bacteria and yeasts, to milk. Lactic acid bacteria are a group of bacteria that produce antimicrobial substances capable of inhibiting the growth of pathogenic bacteria in the intestinal tract. In this study, lactic acid bacteria were isolated from cow’s milk kefir and goat’s milk kefir with the aim of studying the antimicrobial action of lactic acid bacteria. The methods used to characterize the lactic acid bacteria included biochemical tests including catalase test, pH measurement, determination of acidity and Gram staining.en_US
dc.description.abstractΤο κεφίρ αποτελεί προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης. Παρασκευάζεται με τη προσθήκη κόκκων κεφίρ που αποτελούνται από οξυγαλακτικά βακτήρια και ζύμες μέσα στο γάλα. Τα οξυγαλακτικά βακτήρια είναι ομάδα βακτηρίων που παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες ικανές να αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στον εντερικό σωλήνα. Σε αυτήν την έρευνα απομονώθηκαν οξυγαλακτικά βακτήρια από κεφίρ αγελαδινού γάλακτος και κεφίρ από κατσικίσιο γάλα με στόχο την μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τον χαρακτηρισμό των οξυγαλακτικών βακτηρίων ήταν βιοχημικά τεστ συμπεριλαμβανομένουτου τεστ καταλάσης , μέτρηση pH , προσδιορισμός οξύτητας, χρώση Gram.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectκεφίρen_US
dc.subjectοξυγαλακτικά βακτήριαen_US
dc.subjectαντιμικροβιακή δράσηen_US
dc.subjectζυμωμένα προϊόνταen_US
dc.subjectπροβιοτικάen_US
dc.subject.otherkefiren_US
dc.subject.otherlactic acid bacteriaen_US
dc.subject.otherantibacterial activity of LABen_US
dc.subject.otherfermented productsen_US
dc.subject.otherprobioticsen_US
dc.titleΑπομόνωση και μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης οξυγαλακτικών βακτηρίων από κεφίρ της κυπριακής αγοράςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2023-2024en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-5876-3922-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
BSC_Σταύρη Ιωάννου_2024-abstract.pdf165.54 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

93
Last Week
0
Last month
2
checked on Feb 3, 2025

Download(s)

76
checked on Feb 3, 2025

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons