Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/32503
Title: | Απομόνωση και χαρακτηρισμός αυτόχθονων μικροοργανισμών από ορό γάλακτος για εφαρμογές στη διαείριση του ορού ως πρόσθετο σε σιτηρέσια χοίρων | Authors: | Παπακαρουλλά, Δέσποινα | Keywords: | Ορός γάλακτος;αξιοποίηση;οξυγαλακτικά βακτήρια;ζύμωση;λακτόζη | Advisor: | Tsaltas, Dimitrios | Issue Date: | 2024 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Η χρήση και η περαιτέρω επεξεργασία του γάλακτος και των προϊόντων του, επέτρεψαν στον άνθρωπο να εγκατασταθεί και να ευδοκιμήσει σε διάφορα περιβάλλοντα. Η ανακάλυψη του τυριού οδήγησε στην παραγωγή ορού γάλακτος ως γαλακτοκομικό υποπροϊόν. Για πολλά χρόνια ο ορός γάλακτος ως υποπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας θεωρείται απόβλητο και απορρίπτεται στο περιβάλλον ή χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Ο ορός περιέχει περίπου το 55% των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος όπως για παράδειγμα τις διαλυτές πρωτεΐνες, λακτόζη, βιταμίνες και μέταλλα. Η απόρριψη του στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κίνδυνους, αφού επιτρέπει την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών (οργανικής κυρίως μορφής) στο έδαφος και στο νερό. Η είσοδος των θρεπτικών οδηγεί στη καταστροφή των οικοσυστημάτων λόγω φαινομένων ευτροφισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τις οικονομικές δυνατότητες χρήσης του ορού γάλακτος, κυρίως πώς να μετατραπεί από ανεπιθύμητο υποπροϊόν σε πολύτιμη πρώτη ύλη. Παραδοσιακά, ο ορός γάλακτος χορηγείται στα ζώα ως ζωοτροφή. Στις μέρες μας όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα αλλά και ως βιοκαύσιμο, ενώ στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή σιροπιού αλλά και για τη παραγωγή ποτών. Επιπρόσθετα από τον ορό γάλακτος μπορεί να απομονωθεί λακτόζη, γαλακτικό οξύ, πρωτεΐνη και πεπτίδια. Η παρούσα μελέτη παρέχει μια επισκόπηση των πιθανών χρήσεων του ορού γάλακτος καθώς επίσης παρουσιάζονται οι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από δείγματα ορού γάλακτος στην Κύπρο. Η ερευνά διεξάχθηκε ως απάντηση στις προκλήσεις που προκύπτουν μετά από τη χρήση του ορού σε κυπριακές χοιροτροφικές μονάδες. Οι χοιροτροφικές μονάδες εφαρμόζοντας υγρή σίτιση ενσωματώνοντας τον ορό γάλακτος, αντιμετώπισαν προβλήματα όπως φούσκωμα του εντερικού σωλήνα και διάρροια στους χοίρους. Με αφορμή αυτό λοιπόν, πάρθηκαν δείγματα ορού γάλακτος με σκοπό την απομόνωση και μελέτη και χαρακτηρισμό των αυτόχθονων μικροοργανισμών με απώτερο στόχο την εξεύρεση μικροοργανισμών που μπορούν να μειώσουν γρήγορα το pH ορού και την βιοπροστασία του. Η ταυτοποίηση των μικροοργανισμών αποκάλυψε την παρουσία των ακόλουθων μικροοργανισμών: Limosilactobacillus fermentum, vi Acetobacter pasteurianus, Niallia circulans, Acetobacter ghanensis, Lacticaseibacillus rhamnosus, Acetobacter oryzoeni. Οι πλείστοι από τους μικροοργανισμούς αυτούς αναφέρονται στην βιβλιογραφία ότι συνεισφέρουν στη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ άλλοι προάγουν τη καλή εντερική λειτουργεία, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. | Description: | The use and further processing of milk allowed humans to settle and thrive in various environments. The discovery of cheese led to the production of whey as a dairy by-product. For many years, whey, as a by-product of the dairy industry, has been considered waste and either discarded into the environment or used as animal feed. Whey contains about 55% of the milk's nutrients such as soluble proteins, lactose, vitamins, and minerals. Disposing of it into the environment poses many risks, allowing large amounts of nutrients (primarily organic) to enter the soil and water, leading to ecosystem destruction due to eutrophication phenomena. In recent decades, many researchers have studied the economic possibilities of using whey, primarily how to convert it from an unwanted by-product into valuable raw material. Traditionally, whey is fed to animals as feed. However, it can be also used as fertilizer and biofuel, while in the food industry it can be used for syrup production and beverage manufacturing. Additionally, lactose, lactic acid, protein, and peptides can be isolated from whey. This study provides an overview of the potential uses of whey, as well as presenting the microorganisms isolated in whey samples from Cyprus cheese making industry. The research was conducted in response to challenges arising from the use of whey in Cypriot pig farming units. These units encountered problems such as intestinal bloating and diarrhoea in pigs when incorporating whey into their wet feeding practices. Consequently, samples of whey were collected and indigenous microorganisms were isolate and studied for their capacity to rapidly reduce its pH, while providing bioprotective properties to whey. Microorganism identification revealed the presence of the following species: Limosilactobacillus fermentum, Acetobacter pasteurianus, Niallia circulans, Acetobacter ghanensis, Lacticaseibacillus rhamnosus, Acetobacter oryzoeni. Most of these microorganisms are reported in literature to contribute to the production of dairy products, while others promote good intestinal function, concurrently enhancing the immune system. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/32503 | Rights: | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BSC_ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΚΑΡΟΥΛΛΑ_2024_abstract.pdf | 234.35 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
51
Last Week
3
3
Last month
21
21
checked on Dec 3, 2024
Download(s)
28
checked on Dec 3, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License