Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/32502
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDrouza, Chryssoula-
dc.contributor.authorΜπισμπιρούλα, Άντρια-
dc.date.accessioned2024-06-07T06:03:30Z-
dc.date.available2024-06-07T06:03:30Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/32502-
dc.descriptionThe following text focuses on the chemical composition and quality of olive oils from the Cypriot olive variety. The research includes the analysis of various components of olive oil and their effects on human health, with an emphasis on free fatty acids, acidity, peroxide value, and K indices. It examines the main olive varieties cultivated in Cyprus, such as Koroneiki, Mavrolia, and Ladoelia, with a primary focus on the Cypriot variety. The stages of olive oil production are analyzed, including harvesting, cleaning, milling, and separating the olive oil from the other components through centrifugation. It delves into the chemical composition of olive oil, describing fatty acids, triglycerides, sterols, phospholipids, alcohols, waxes, squalene, and phenolic compounds. The role of phenolic compounds as antioxidants is explained, protecting olive oil from oxidation and contributing to health by stabilizing free radicals. The methods used for sample analysis are described, such as measuring acidity through the titration of free fatty acids, determining the peroxide value, and photometric analysis for the K index. The quality of olive oil from Cypriot varieties is high, with significant levels of antioxidants and fatty acids that contribute to health. The study emphasizes the need for careful management of olive storage and production to maintain the quality of olive oil.en_US
dc.description.abstractΤο παρακάτω κείμενο, επικεντρώνεται στη χημική σύσταση και την ποιότητα των ελαιολάδων από την κυπριακή ποικιλία ελιάς. Η έρευνα περιλαμβάνει την ανάλυση διαφόρων συστατικών του ελαιολάδου και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία, με έμφαση στα ελεύθερα λιπαρά οξέα, την οξύτητα, τον αριθμό των υπεροξειδίων και τους δείκτες Κ. Εξετάζονται οι βασικές ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην Κύπρο, όπως η Κορωνέικη, η Μαυρολιά και η Λαδολία, και οι χαρακτηριστικές τους ιδιότητες με κυριότερη την Κυπριακή. Αναλύονται τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου, περιλαμβανομένων της συλλογής, καθαρίσματος, άλεσης και διαχωρισμού του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα συστατικά μέσω φυγοκέντρησης. Εμβαθύνει στη χημική σύσταση του ελαιολάδου, περιγράφοντας τα λιπαρά οξέα, τα τριγλυκερίδια, τις στερόλες, τα φωσφολιπίδια, τις αλκοόλες, τους κηρούς, το σκουαλένιο και τις φαινολικές ενώσεις. Εξηγείται ο ρόλος των φαινολικών ενώσεων ως αντιοξειδωτικών, προστατεύοντας το ελαιόλαδο από οξείδωση και συμβάλλοντας στην υγεία μέσω της σταθεροποίησης των ελεύθερων ριζών. Περιγράφονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των δειγμάτων, όπως η μέτρηση της οξύτητας μέσω ογκομέτρησης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, ο προσδιορισμός του αριθμού των υπεροξειδίων και η φωτομετρική ανάλυση για τον δείκτη Κ. Η ποιότητα του ελαιολάδου από τις κυπριακές ποικιλίες είναι υψηλή, με σημαντικά επίπεδα αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην υγεία. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση της αποθήκευσης και της παραγωγής των ελιών για τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectελαιόλαδοen_US
dc.subjectκυπριακήen_US
dc.subjectοξύτηταen_US
dc.subjectδείκτες Κen_US
dc.subjectαριθμός υπεροξειδιούen_US
dc.subject.otherolive oilen_US
dc.subject.othercyprioten_US
dc.subject.otheracidityen_US
dc.subject.otherperoxide numberen_US
dc.subject.otherK indicatorsen_US
dc.titleΜελέτη της ποιότητας ελαιολάδων της κυπριακής ποικιλίαςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2023-2024en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypebachelorThesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2630-4323-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

35
Last Week
1
Last month
4
checked on Oct 10, 2024

Download(s)

22
checked on Oct 10, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons