Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/30598
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Kanetis, Loukas | - |
dc.contributor.author | Δημητρίου, Τατιάνα | - |
dc.date.accessioned | 2023-10-06T08:52:03Z | - |
dc.date.available | 2023-10-06T08:52:03Z | - |
dc.date.issued | 2023-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/30598 | - |
dc.description | It is generally accepted that viticulture and viniculture are important factors in the global economy as well as the Cyprus economy. The grapevine Vitis vinifera L. is a type of grapevine that has high commercial value since it produces different varieties of grapes both for vinification and table use. Therefore, it is imperative to protect vine cultivation since it is known that grapevines can be colonized and infected by many different pathogenic microorganisms that cause incurable diseases to vineyards and more specifically diseases of the grapevine trunk (Grapevine Trunk Diseases, GTDs). These diseases are of concern to industries worldwide because they limit both the longevity and productivity of the vineyard. The aim of this thesis is to record the frequency of infections by grapevine trunk diseases in indigenous vineyards of the Xinisteri variety in the Commandaria region. Furthermore, through the immediate recording of the intensity and extent of the problem in this area, the important goal of informing, understanding and raising awareness among viticulturist and others about this important group of grapevines is achieved. More specifically, in this study, symptomatic plant tissues (branches, arms, trunks) were collected from infected stumps which were used to isolate and identify the pathogenic causes (fungi) responsible for the infections of stumps. | en_US |
dc.description.abstract | Είναι γενικά παραδεκτό ότι η αμπελουργία και η οινοποιία αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την Κύπρο ιδιαίτερα. Η άμπελος Vitis vinifera L. αποτελεί ένα είδος με υψηλή εμπορική αξία, αφού παράγει διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών τόσο για οινοποίηση όσο και για επιτραπέζια χρήση. Αποτελεί λοιπόν αδήριτη ανάγκη η προστασία της καλλιέργειας αμπέλου, αφού ως γνωστό ότι μπορεί να αποικισθεί και να μολυνθεί από πολλούς και διαφορετικούς παθογόνους μικροοργανισμούς προκαλώντας ανίατες ασθένειες στους αμπελώνες και πιο συγκεκριμένα από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (Grapevine Trunk Diseases, GTDs) οι οποίες χρίζουν ανησυχίας από τις βιομηχανίες παγκοσμίως, περιορίζοντας τόσο τη μακροζωία όσο και την παραγωγικότητα του αμπελώνα. Ο στόχος της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να καταγραφή η συχνότητα της παρουσίας προσβολών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, σε αμπελώνες της γηγενούς ποικιλίας Ξυνιστέρι, στην περιοχή της Κουμανταρίας. Επιπλέον, μέσω της άμεσης καταγραφής της έντασης και έκτασης του προβλήματος στην περιοχή αυτή, επιτυγχάνεται ο σημαντικός στόχος της ενημέρωσης, κατανόησης και ευαισθητοποίησης των αμπελοκαλλιεργητών και όχι μόνο, για αυτή τη σημαντική ομάδα ασθενειών της αμπέλου. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν την μελέτη, έγινε δειγματοληψία συμπτωματικών φυτικών ιστών (κλάδοι, βραχίονες, κορμοί) από ασθενή πρέμνα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να απομονωθούν και να ταυτοποιηθούν τα παθογόνα αίτια (μύκητες) που είναι υπεύθυνα για τις μολύνσεις των πρέμνων. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Αμπελουργία | en_US |
dc.subject | Οινοποιία | en_US |
dc.subject.other | viticulture | en_US |
dc.subject.other | viniculture | en_US |
dc.title | Ασθένειες του ξύλου της άμπελου : επισκόπηση και ταυτοποίηση παθογόνων αιτιών στην περιοχή της κουμανταρίας | en_US |
dc.type | Bachelors Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2022-2023 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec | - |
item.openairetype | bachelorThesis | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-1869-558X | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Τατιάνα Δημητρίου_bsc_2023_abstract.pdf | abstract | 346.81 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
80
Last Week
0
0
Last month
2
2
checked on Nov 6, 2024
Download(s) 50
74
checked on Nov 6, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License