Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30597
Title: Αξιολόγηση της επίδρασης εδάφους από βιολογική και συμβατική καλλιέργεια στις αδρομυκώσεις της τομάτας
Authors: Δημητριάδη, Σταυρούλα 
Keywords: Ριζοβακτήρια;Verticillium dahliae;Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici;κατασταλτικό έδαφος
Advisor: Pantelides, Iakovos S.
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Abstract: Η τομάτα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής χάνεται ή υποβαθμίζεται καθώς η τομάτα προσβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών. Οι φυτοπαθογόνοι μύκητες Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici και Verticillium dahliae αποτελούν δύο σημαντικά παθογόνα για την καλλιέργεια της τομάτας που προκαλούν αδρομυκώσεις και επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους παραγωγούς. Η αντιμετώπιση τους στηρίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα και στη χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών ενώ η εκτεταμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και φυτοφαρμάκων δεν είναι αποτελεσματική. Επιπρόσθετα, η ευρωπαϊκή στρατηγική της Πράσινης Συμφωνίας στοχεύει στη μείωση κατά 50% της χρήσης των φυτοφαρμάκων έως το 2030. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των φυτοπαθογόνων μυκήτων, που να είναι φιλικοί προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κατασταλτικά εδάφη. Η κατασταλτικότητα του εδάφους είναι η ικανότητα ενός εδάφους να προλαμβάνει ή να εμποδίζει την εκδήλωση μιας ασθένειας ακόμα και αν σε αυτό συνυπάρχουν ένα παθογόνο, ένας ευπαθής ξενιστής και οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για να εκδηλωθεί η ασθένεια. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε ποικίλες κοινότητες μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έδαφος και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την προστασία των καλλιεργειών. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της κατασταλτικότητας ενός εδάφους βιολογικής καλλιέργειας (ΕΒΚ) σε σχέση με ένα έδαφος συμβατικής καλλιέργειας (ΕΣΚ) κατά των παθογόνων των αδρομυκώσεων της τομάτας. Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι τα φυτά τομάτας που καλλιεργήθηκαν στο ΕΒΚ παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα σε σχέση με αυτά που καλλιεργήθηκαν στο ΕΣΚ και η ποσότητα των παθογόνων στους αγγειακούς ιστούς των φυτών ήταν σημαντικά μικρότερη σε αυτά του ΕΒΚ σε σχέση με τα φυτά του ΕΣΚ. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε απομόνωση, μοριακή ταυτοποίηση και αξιολόγηση βακτηρίων από τη ριζόσφαιρα φυτών τομάτας που καλλιεργήθηκαν στο ΕΒΚ. Από τα πειράματα αυτά διαπιστώθηκε ότι αρκετά από τα ριζοβακτήρια παρεμπόδισαν in vitro την ανάπτυξη των παθογόνων και παρουσίασαν ενζυμική δραστηριότητα που σχετίζεται με την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών. Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι το ΕΒΚ έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει σε μεγαλύτερο βαθμό τα παθογόνα των αδρομυκώσεων της τομάτας σε σχέση με το ΕΣΚ και αυτό πιθανό να οφείλεται στους μικροοργανισμούς που το αποικίζουν.
Description: Tomato is one of the most widespread crops worldwide. However, a large proportion of world production is lost or degraded as the tomato is infected by a large number of phytopathogenic microorganisms. Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici and Verticillium dahliae, are two important soilborne pathogens that infect tomato and cause significant economic losses to producers. The control of the pathogens is mainly based on preventive measures and the use of resistant varieties while the extensive use of chemicals and pesticides is not effective against these pathogens especially after the plants are infected. In addition, the European Green Deal strategy aims to reduce the use of pesticides by at least 50% by 2030. Therefore, it is crucial to explore alternative approaches for combating phytopathogenic fungi in a manner that is both human and environmentally friendly. In this context, soil suppressiveness emerges as a particularly intriguing area of investigation. Soil suppressiveness, is the natural ability of a soil to suppress or inhibit the development and spread of soil-borne plant diseases, even in the presence of a susceptible host plant and pathogenic organisms in the soil. This phenomenon is attributed to the complex interactions between soil properties, microorganisms, and plants and may play a crucial role for crop protection in sustainable agriculture practices. In the present study, the suppressiveness of an organic farming soil (OFS) was evaluated compared to a conventional farming soil (CFS), against the fungal wilt pathogens of tomato. The results of the study showed that tomato plants grown in the OFS exhibited lower disease severity compared to those grown in CFS, and the quantity of pathogens in the vascular tissues of the plants was significantly lower in OFS compared to CFS. Subsequently, bacteria from the rhizosphere of tomato plants grown in OFS were isolated, molecularly identified, and evaluated. These experiments revealed that several of the root-associated bacteria inhibited the in vitro growth of pathogens and exhibited enzymatic activity associated with promoting plant growth. The findings of the study demonstrated that OFS has the potential to suppress tomato pathogen populations to a greater extent than CFS, possibly due to the presence of beneficial microorganisms colonizing it.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30597
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Σταυρούλα Δημητριάδη_bsc_2023_abstract.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ182.49 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

104
Last Week
0
Last month
6
checked on Dec 3, 2024

Download(s)

60
checked on Dec 3, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons