Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30594
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorDrouza, Chryssoula-
dc.contributor.authorΚεφαλά, Ραφαηλία-
dc.date.accessioned2023-10-06T06:51:03Z-
dc.date.available2023-10-06T06:51:03Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/30594-
dc.descriptionIn this research, an introductory reference is made to the olive tree and olive oil and their relation to Cyprus. In addition, some basic characteristics of the components of olive oil are given, as well as its effects on human health. Subsequently, it refers to methods that were used for specific samples of olive oils of the Koroneiki variety taken from a mill. Hence the experimental methods are described, with the first method being the determination of acidity by volumetric determination of free fatty acids. This was followed by the determination of peroxide numbers by reaction with potassium iodide and finally photometric analysis with determination of the K indicators for each olive oil sample. Lastly, the results and conclusions of each method were noted in relation to the types of the analysed olive oils.en_US
dc.description.abstractΣτη παρούσα πτυχιακή μελέτη αρχικά γίνεται μια εισαγωγική αναφορά στην ελιά και το ελαιόλαδο, αλλά και για τη σχέση τους με τη Κύπρο. Επιπλέον, δίνονται κάποια βασικά χαρακτηρίστηκα των συστατικών του ελαιολάδου, αλλά και για την επίδραση που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Ακολούθως, αναφέρονται μεθόδοι που χρησιμοποιήθηκαν για συγκεκριμένα δείγματα ελαιολάδων Κορωνέικης ποικιλίας που πάρθηκαν από ελαιοτριβείο. Έπειτα, αναφέρονται οι πειραματικοί μεθόδοι που πραγματοποιήθηκαν, με τη πρώτη μέθοδο να είναι ο προσδιορισμός οξύτητας με ογκομέτρηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο προσδιορισμός αριθμών υπεροξειδίων μέσω αντίδρασης με ιωδιούχο κάλιο και τελικά τη φωτομετρική ανάλυση με προσδιορισμό τους δείκτες Κ για το κάθε δείγμα ελαιολάδου. Τέλος, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της κάθε μεθόδου σχετιζόμενα με του τύπους ελαιολάδων που αναλύθηκαν.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectελαιόλαδοen_US
dc.subjectΚορωνέικηen_US
dc.subjectοξύτηταen_US
dc.subjectαριθμός υπεροξειδίουen_US
dc.subjectδείκτεςen_US
dc.subject.otherolive oilen_US
dc.subject.otherKoroneikien_US
dc.subject.otheracidityen_US
dc.subject.otherperoxide numberen_US
dc.subject.otherK indicatorsen_US
dc.titleΜελέτη της ποιότητας κυπριακών ελαιόλαδωνen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2022-2023en_US
dc.relation.facultyFaculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2630-4323-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑ_2023_BSC_ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ143.12 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

87
Last Week
4
Last month
5
checked on May 13, 2024

Download(s) 50

20
checked on May 13, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons