Repository logoCyprus University of Technology
Log In(current)
Ελληνικά
English
  1. Home
  2. Cyprus University of Technology (Research Output)
  3. Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
  4. Διερεύνηση του βαθμού επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των νοσηλευτών/νοσηλευτριών και η συσχέτιση της ως προς την ποιότητα ύπνου
  • Details

Διερεύνηση του βαθμού επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των νοσηλευτών/νοσηλευτριών και η συσχέτιση της ως προς την ποιότητα ύπνου

Date Issued
2023
Author(s)
Χατζηκωστή, Αντριάνα  
Advisor
Σταυρίδης, Νίκος  
Abstract
Εισαγωγή: Η επαγγελματική εξουθένωση (Ε.Ε.) σχετίζεται, ειδικά με την εργασία και όχι με άλλους τομείς της ζωής. Μπορεί να προκύψει από χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες στο χώρο εργασίας. Πολλοί επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και κυρίως οι νοσηλευτές/τριες, διατρέχουν κίνδυνο που σχετίζεται με την ποιότητα και την στέρηση ύπνου. Η χαμηλής ποιότητας ύπνου μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση Ε.Ε.. Από την άλλη όμως, ίσως και η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην χαμηλή ποιότητα ύπνου.
Σκοπός: Απώτερος σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του βαθμού και των παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και την συσχέτιση της ως προς την ποιότητα ύπνου.
Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση των άρθρων έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων CINAHL και PubMed. Η αρχική αναζήτηση οδήγησε στο εύρημα 82 άρθρων συνολικά. Επιλέχτηκαν 9 άρθρα με βάση τα κριτήρια εισόδου που καθορίστηκαν: ερευνητικά άρθρα σχετικά με το θέμα υπό μελέτη, ερευνητικά άρθρα δημοσιευμένα από το 2011-2022, ερευνητικά άρθρα δημοσιευμένα στην αγγλική γλώσσα, άρθρα με δυνατότητα πρόσβασης σε πλήρες κείμενο καθώς και άρθρα με δείγμα περισσότερο από 400 νοσηλευτές/τριες.
Αποτελέσματα: Ο βαθμός επαγγελματικής εξουθένωσης αποτελεί παράγοντα επιρροής του ύπνου και κυρίως στην εμφάνιση χαμηλής ποιότητας ύπνου. Ωστόσο, υπάρχουν συσχετίσεις και με άλλες συνιστώσες όπως η ηλικία, η θέση εργασίας (προϊστάμενος/νη), το είδος βάρδιας και τις ώρες εργασίας.
Συμπεράσματα: Πράγματι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του βαθμού Ε.Ε. και ποιότητας ύπνου αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ανευρέθηκε το αντίθετο, δηλαδή ότι ο ύπνος επηρεάζει την Ε.Ε.. Οι παράγοντες συσχέτισης που αναδείχθηκαν θα μπορούσαν να αναχαιτιθούν με μέτρα πρόληψης.
Subjects

burnout

burn-out

occupational stress

quality of sleep

sleep quality

sleep disturbance

nurses

nursing staff

nurse

nursing

covid-19

coronavirus

sars-cov-2

File(s)
Thumbnail Image
Name

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΧΚΩΣΤΗ.pdf

Size

426.18 KB

Format

Adobe PDF

Checksum (MD5)

1f9be7bcd75add9862637b3326bc78e0

Explore by
  • Collections
  • Research Outputs
  • Researchers
  • Faculty & Departments
  • Theses
  • Patents
  • Projects
  • Journals
  • Conferences
Useful Links
  • Researcher Portfolio Guide
  • Researcher Profile
  • Create an ORCID ID
  • CUT Open Access Author Fund
  • ETDS Guide
Copyright Policies

Use Sherpa/Romeo to find publisher copyright policies

Go
Go
  • SPARC Author Addendum Engine
  • National Open Access Policy in Cyprus
Deposit your work to Ktisis
  • Self-archiving. Please sign in to Ktisis.
  • Email your work to:
    library.dspace@cut.ac.cy
  • Contact your subject librarian

Member of

OpenAIREre3dataOpenDOARCOREDART
Cyprus University of Technology
Library and
Information
Services

Copyright © 2022 - Library and Information Services Feedback - Built with DSpace-CRIS - 4Science

  • Accessibility settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
COAR NotifyCOAR Notify