Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/286
Πεδίο DCΤιμήΓλώσσα
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.authorΠίπη, Άννα-
dc.date.accessioned2012-06-06T06:05:27Zen
dc.date.accessioned2013-04-26T08:54:13Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:51:17Z-
dc.date.available2012-06-06T06:05:27Zen
dc.date.available2013-04-26T08:54:13Z-
dc.date.available2015-11-27T12:51:17Z-
dc.date.issued2012-
dc.descriptionΤο όζον είναι μια ιδιαίτερα δραστική ουσία η οποία δρα ενάντια στους μικροοργανισμούς χωρίς ωστόσο να αφήνει οποιαδήποτε υπολείμματα στο τρόφιμο. Στην παρούσα μελέτη έχει διερευνυθεί και παρατηρηθεί η επίδραση του όζοντος στη μικροβιακή χλωρίδα σφάγιων πουλερικών καθώς αυτά διαπερνούσαν κανάλι νερού το οποίο περιείχε το όζον. Για τις αναλύσεις μας πριν και μετά την εμβάπτιση του σφάγιου στο όζον χρησιμοποιήθηκαν δυο τρόποι δειγματοληψίας: i) swabs (n=20, 10 πριν και 10 μετά), ii) αποκοπή του λαιμού από το σφάγιο (n=80, 40 πριν και 40 μετά). Το νερό περιείχε δυαλυμένη ποσότητα όζοντος ίση με 15 ppm (mg/L) και η επαφή κάθε σφάγιου με το όζον ήταν περίπου 40 δευτερόλεπτα. Έγιναν αναλύσεις για τις ακόλουθες μικροβιολογικές παραμέτρους: Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα (ΟΜΧ), E.coli, Κολιβακτηρίδια, Staphylococcus aureus, Ζύμες και Μύκητες. Παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική μείωση 0,5 log στην ΟΜΧ ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις για τις άλλες παραμέτρους που εξετάστηκαν. H χρήση του όζοντος είναι μια ιδιαίτερα υποσχόμενη τεχνική, για την αύξηση της διατηρησιμότητας του σφάγιου και των προϊόντων του. Αυτό οφείλεται στη μείωση των αλλοιογώνων μικροοργανισμών που διασφαλίζει την ποιότητα, αλλά και την καλύτερη υγιεινή των προϊόντων.en_US
dc.description.abstractOzone is a highly active substance which causes oxidative damages to microorganisms, consequently inducing apoptosis without releasing hazardous residues. This study investigates the effect of ozone on the microbial quality of poultry carcasses after the immersion into ozonated water. Carcasses were immersed into ozonated water, after evisceration and rinsing and samples were taken before and after immersion using two different methods: i) whole carcass swabs (n=20, 10 before and 10 after) and ii) pooled neck-skin samples (n=80, 40 before and 40 after). All samples were analyzed for Total Viable Count (TVC), Coliforms, E. coli, S. aureus and Yeasts and Moulds. A significant reduction of 0,5 log was only observed for the TVC, whilst all the other parameters didn’t present significant reductions. This can be attributed to the concentration of ozonated water which was initially 15 ppm but after immersion of the carcasses was significantly reduced due to its reaction with organic material, specifically blood and fat, which were dissolved in the ozonated water. Ozone application is particularly promising in reducing pathogenic and spoilage microorganisms in poultry but it has to be done in a matter, which will ensure that the concentration of ozone is continuously maintained at drastic levels.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.format.extent2 σ.en
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών,Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντοςen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή,ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectOzoneen_US
dc.subjectPoultryen_US
dc.subject.otherΌζονen_US
dc.subject.otherΠουλερικάen_US
dc.titleΜελέτη της επίδρασης του όζοντος στη μικροχλωρίδα σφάγιων πουλερικώνen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
anna pipi[1].pdf57.54 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε τη σύντομη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

245
Last Week
0
Last month
1
checked on 5 Οκτ 2024

Download(s) 50

13
checked on 5 Οκτ 2024

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα