Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/279
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΦωτόπουλος, Βασίλειος-
dc.contributor.authorΙωάννου, Αντιγόνη-
dc.date.accessioned2014-06-25T08:52:29Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:50:48Z-
dc.date.available2014-06-25T08:52:29Z-
dc.date.available2015-11-27T12:50:48Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/279-
dc.descriptionNowadays, a continuous growth of interest can be observed in the consumption of fruits and vegetables, which are essential nutritional components and can prevent the occurrence and development of chronic diseases, due to the presence of phytochemicals and antioxidants. The present study aims to detect and quantify them into various important Cypriot fruit and vegetable products. In particular, spectrophotometric measurement of the content of total phenolics, total anthocyanins, b-carotene and ascorbic acid was carried out, as well as an in vitro evaluation of the antioxidant capacity of the extracts with the methods of FRAP, DPPH and phosphomolybdenum assay. Samples of the edible part of twenty different types of plant products purchased from local markets were used as raw material for the study. More specifically, the plant material consisted of nine different types of fruits and eleven types of vegetables. The antioxidant capacity determined by the FRAP, DPPH and phosphomolybdenum methods, showed a uniform distribution, with the highest antioxidant capacity recorded in green olives, capers (fruit, leaves and shoot as one edible part) and red peppers. The highest content of total phenolic compounds was observed in green olives, capers, red peppers, while ascorbic acid was detected in large quantities in parsley, coriander and guava. Furthermore, red peppers, capers and coriander showed a high content of b-carotene. In addition, cherries, red grapes, red apples and red peppers showed significant amounts of anthocyanins. Green olives, capers and red peppers demonstrated high correlation levels between significant amounts of phytochemicals and high antioxidant capacity. These results lead to a potential nutritional recommendation, through which a more frequent consumption of green olives, capers and red peppers is recommended, with the ultimate goal being that of improving the health of consumers.en
dc.description.abstractΣτην εποχή μας παρατηρείται συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν βασικά διατροφικά συστατικά και μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, χάρη στην παρουσία φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ποσοτικοποίησή τους σε διάφορα σημαντικά κυπριακά οπωροκηπευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε φασματοφωτομετρική μέτρηση της σύστασης σε ολικά φαινολικά, ολικές ανθοκυανίνες, β-καροτένιο, ασκορβικό οξύ, καθώς και in vitro αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων με τις μεθόδους FRAP, DPPH και φωσφομολυβδενίου. Ως πρώτη ύλη για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από το εδώδιμο μέρος είκοσι διαφορετικών ειδών φυτικού ιστού τα οποία λήφθηκαν από τοπικές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, το φυτικό υλικό αποτελούνταν από εννιά είδη φρούτων και έντεκα λαχανικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα που προσδιορίστηκε με τις μεθόδους FRAP, DPPH και φωσφομολυβδενίου παρουσίασε ομοιόμορφη κατανομή, με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα να καταγράφεται στις πράσινες ελιές, την κάπαρη (καρπός, φύλλα και βλαστός ως ένα εδώδιμο μέρος) και τις κόκκινες πιπεριές. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά παρατηρήθηκε σε πράσινες ελιές, την κάπαρη, τις κόκκινες πιπεριές, ενώ ασκορβικό οξύ ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες στο μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη γκουάβα. Ακόμη, οι κόκκινες πιπεριές, η κάπαρη και ο κόλιανδρος παρουσίασαν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Επιπλέον, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, τα κόκκινα μήλα και οι κόκκινες πιπεριές εμφάνισαν σημαντικά υψηλές ποσότητες ανθοκυανινών. Οι πράσινες ελιές, η κάπαρη και οι κόκκινες πιπεριές έδειξαν ότι διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών συστατικών και συγχρόνως υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν σε διατροφική εισήγηση, μέσω της οποίας προτείνεται η συχνότερη κατανάλωση πράσινων ελιών, κάπαρης και κόκκινων πιπεριών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών.en
dc.formatpdfen
dc.language.isoelen
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en
dc.subjectΚυπριακά οπωροκηπευτικά προϊόνταen
dc.subjectFRAPen
dc.subjectDPPHen
dc.subjectΦωσφομολυβδενίουen
dc.titleΧαρακτηρισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας είκοσι οπωροκηπευτικών προϊόντων-βασικών συστατικών της κυπριακής διατροφήςen
dc.typeBachelors Thesisen
dc.affiliationCyprus University of Technologyen
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-1205-2070-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Abstract BSc Antigoni Ioannou 2014.pdf134.06 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

311
Last Week
0
Last month
5
checked on May 11, 2024

Download(s) 1

167
checked on May 11, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.