Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26722
Title: The efficacy of conventional postharvest treatments on Rosmarinus officinalis shelf life
Authors: Stefanou, Constantinos 
Keywords: Rosemary;Postharvest quality;Preservation;Hydrogen peroxide;Ethanol;Low oxygen (hypoxia)
Advisor: Tzortzakis, Nikos G.
Issue Date: May-2022
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Rosmarinus officinalis is a well-known medicinal plant, used in the food industry as herb or a natural preservative, however, limited information for its postharvest preservation is available. This study aims to find a natural way of preserving fresh rosemary in order to increase shelf or/and storage life. Rosemary batched were dipped in distilled water (control), H2O2 10 g L-1 or 20 g L-1 for 1 min, ethanol 30% or ethanol 50% for 10 s or subjected to low O2 for 30 min or for 1 h. Quality related parameters were observed during or at the 10th day of storage at 6 oC, including sensory evaluation, respiration rate, phenols, ascorbic acid, antioxidants, flavonoids and natural microflora. Application of ethanol 50% increased weight loss on the 10th day, whereas, on the 2nd day, application of low O2 (30 min or 1 h) had higher weight loss rate in comparison to the other treatments. Respiration rate increased with the ethanol 30% application in comparison with the rest of the treatments (except low O2 for 1 h). Moreover, ethanol 50% had the lowest respiration rate from all seven treatments on the 10th day of storage. Total variable counts of rosemary were significantly lower with the 30% or 50% ethanol application compared to H2O2 10 g L-1, on the 10th day of storage. Furthermore, ethanol (30% and 50%) application decreased yeasts and molds in comparison with the other treatments. In addition, the application of low O2 30 min treatment led to the most marketable and aromatic product after the control. Overall, the low O2 30 min treatment appears to be the best postharvest method for the preservation of fresh rosemary followed by H2O2 10 g L-1. Further investigation for postharvest methods in herbs could include ozone exposure, high CO2, temperature and use of essential oils.
Description: Το δεντρολίβανο (R. officinalis), είναι ενα πολύ γνωστό φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως βότανο ή φυσικό συντηρητικό, ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για την συντήρηση του μετά τη συγκομιδή. Αυτή η μελέτη στοχεύει να βρεί ένα φυσικό τρόπο διατήρησης του φρέσκου δεντρολίβανου προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής ή/και αποθήκευσης. Οι δέσμες δεντρολίβανου εμβαπτίστηκαν σε απεσταγμένο νερό (μάρτυρας), Η2Ο2 10 g/L ή 20 g/L για 1 λεπτό, αιθανόλη 30% ή αιθανόλη 50% για 10 δευτερόλεπτα ή υποβλήθηκαν σε χαμηλό Ο2 για 30 λεπτά ή για 1 ώρα. Παραμέτροι που σχετίζονται με την ποιότητα παρατηρήθηκαν κατα τη διάρκεια ή την 10η μέρα αποθήκευσης στους 6 oC, συμπεριλαμβανομένης της οργανοληπτικής αξιολόγησης, ρυθμού αναπνοής, φαινόλων, ασκορβικού οξέος, αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών και της φυσικής μικροχλωρίδας. Η εφαρμογή της αιθανόλης 50% αύξησε τον ρυθμό απώλειας βάρους τη 10η μέρα, ενώ τη 2η μέρα η εφαρμογή χαμηλού Ο2 (30 λεπτά ή 1 ώρα), είχε ψηλότερο ρυθμό απώλειας βάρους σε σύγκριση με τις άλλες εφαρμογές. Ο ρυθμός αναπνοής αυξήθηκε με την εφαρμογή αιθανόλης 30% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εφαρμογές (εκτός από το χαμηλό Ο2 για 1 ώρα). Επιπλέον, η αιθανόλη 50% είχε τον χαμηλότερο ρυθμό αναπνοής και από τις επτά θεραπείες τη 10η ημέρα αποθήκευσης. Η μέτρηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας ήταν σημαντικά χαμηλότερη με την εφαρμογή αιθανόλης 30% ή 50% σε σύγκριση με το H2O2 10 g/L, τη 10η ημέρα αποθήκευσης. Επιπλέον, η εφαρμογή αιθανόλης (30% και 50%) μείωσε τις ζύμες και τους μύκητες σε σύγκριση με τις άλλες θεραπείες. Επιπλέον, η εφαρμογή χαμηλού Ο2 για 30 λεπτά οδήγησε στο πιο εμπορεύσιμο και αρωματικό προϊόν μετά τον μάρτυρα. Η εφαρμογή χαμηλού Ο2 για 30 λεπτά φαίνεται να είναι η καλύτερη μέθοδος συντήρησης μετά τη συγκομιδή του δεντρολίβανου ακολουθόμενη από την εφαρμογή Η2Ο2 10 g/L. Περαιτέρω έρευνα για τη συντήρηση βοτάνων με εφαρμογές μετά τη συγκομιδή, θα μπορούσε να είναι η έκθεση στο όζον, εφαρμογή ψηλού CO2, θερμοκρασία και χρήση αιθέριων ελαίων.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26722
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Constantinos Stefanou Abstract.pdfAbstract136.57 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

125
Last Week
0
Last month
2
checked on Dec 3, 2024

Download(s) 50

56
checked on Dec 3, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons