Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/20.500.14279/24384
Πεδίο DCΤιμήΓλώσσα
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.advisorPapademas, Photis-
dc.contributor.advisorAspri, Maria-
dc.contributor.authorΧριστοφή, Ελίζα-
dc.date.accessioned2022-02-18T12:35:12Z-
dc.date.available2022-02-18T12:35:12Z-
dc.date.issued2021-05-30-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/24384-
dc.descriptionH παραγωγή των τροφίμων φυτικής προέλευσης συνοδεύεται από την απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, σημαντικές ποσοτήτων των φυτών δεν είναι εδώδιμες με αποτέλεσμα να απορρίπτονται ή χρησιμοποιούνται ως παραπροϊόντα χαμηλής αξίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες για την αξιοποίηση αυτών των ποσοτήτων για ανάκτηση πολύτιμων συστατικών και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Οι πολυφαινόλες αποτελούν σημαντικό μέρος της έρευνας καθώς είναι ευρέως διαδομένες στο φυτικό βασίλειο, έχουν συνδεθεί με πλήθος ευεργετικών φαρμακευτικών δράσεων και μπορούν να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να διερευνηθεί η αξιοποίηση αγροβιομηχανικών απόβλητων και μη εδώδιμων τμημάτων των φυτών για την ανάκτηση πολυφαινολών με πιθανές εφαρμογές στην βιομηχανία τροφίμων. Η μελέτη εστίασε στα παραπροϊόντα της αμπέλου, της αμυγδαλιάς, της δρυός, της ελιάς, των εσπεριδοειδών της κουμαριάς, της κρανιάς, του κράταιγου, του λωτού, της μεσπιλιάς, της μουριάς, της ροδακινιάς, της ροδιάς, της συκιάς, της τερεβίνθου, της τρεμίθου, της φιστικιάς, της φραγκοσυκιάς και της χαρουπιάς. Η φαινολική σύσταση των παραπάνω παραπροϊόντων περιλαμβάνει κυρίως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα και σε μικρότερες ποσότητες ανθοκυάνες και ταννίνες. Για την ανάκτησή τους χρησιμοποιούνται συμβατικές και καινοτόμες τεχνικές εκχύλισης ανάλογα με την φύση του αποβλήτου και του συστατικού στόχου. Τα ανακτηθέντα φαινολικά συστατικά βρίσκουν ποικίλες εφαρμογές στην βιομηχανία τροφίμων όπως η αναστολή οξείδωσης λιπαρών υλών, η μείωση μικροβιολογικών αλλοιώσεων σε τρόφιμα, η βελτίωση διατροφικής αξίας τροφίμων, η ανάπτυξη νέων συσκευασιών τροφίμων, η αναστολή σχηματισμού τοξικών ενώσεων. Επιπρόσθετα σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής. Συνοψίζοντας η παρούσα διατριβή μπορεί να αποτελέσει ένα περιεκτικό οδηγό για την ανάκτηση και αξιοποίηση πολύτιμων συστατικών για την βιομηχανία τροφίμων δίνοντας έμφαση σε αγροβιομηχανικά απόβλητα και παραπροϊόντα, που απαντώνται στην Κύπρο.en_US
dc.description.abstractThe production of plant origin foods is accompanied with the disposal of significant amounts of agricultural wastes. Furthermore, non-edible parts of plants are also unexplored or used as products of low value eg animal feed, compost etc. Recently, researchers attempt to establish strategies to valorize agricultural wastes and unexplored plants for the recovery of valuable constituents producing high value products. These wastes are a rich source of polyphenols, which are widely distributed in plant kingdom, correlated with diverse health effects and able to improve the sensory attributes of foods. The objective of this study was to investigate the possibility to exploit the agricultural wastes and non-edible parts of plant to recovery polyphenols for food industry. The present work focuses on the byproducts of vine, almond trees, oak, olive tree, citrus tree, arbutus, cornelian cherry, hawthorn, lotus, terebinth, mastic tree, loquat tree, mulberry, peach tree, pomegranate tree, fig tree, peanut, prickly pear and carob tree. These byproducts mainly contain phenolic acids and flavonoids; anthocyanins and tannins are found at lower concentrations. The recovery of polyphenols is implemented with the employment of common and advanced extraction methods; the choice of extraction method is depended on the nature of material and the structure of recovered polyphenol. These polyphenols are used to inhibit lipid oxidation and microbial growth in foods, to improve the nutritional value, to develop new food packaging materials, and to prevent the formation of toxic compounds during food processing. In addition, they also used to produce dietary supplements. Overall, the present thesis can be used as a comprehensive guide for the recovery and valorization of polyphenols for food industry.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isodeen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας, και Επιστήμης Τροφίμωνen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΦαινολικές ενώσειςen_US
dc.subjectΦλαβονοειδήen_US
dc.subjectΑνθοκυάνεςen_US
dc.subjectΤαννίνεςen_US
dc.subjectΕκχύλισηen_US
dc.subjectΒιομηχανία τροφίμωνen_US
dc.subjectΑγροβιομηχανικά απόβληταen_US
dc.subjectΠαραπροιόνταen_US
dc.subject.otherPhenolic compoundsen_US
dc.subject.otherFlavonoidsen_US
dc.subject.otherAnthocyaninsen_US
dc.subject.otherTanninsen_US
dc.subject.otherExtractionen_US
dc.subject.otherRecoveryen_US
dc.subject.otherFood industryen_US
dc.subject.otherAgricultural wastesen_US
dc.subject.otherByproductsen_US
dc.titleΑγροβιομηχανικά απόβλητα και μη εδώδιμα μέρη φυτών ως πηγή φαινολικών συστατικών με εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμωνen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1de-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypemasterThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.orcid0000-0003-0284-2247-
crisitem.author.orcid0000-0001-5876-3922-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Εμφανίζεται στις συλλογές:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος
ελιζα διατριβή.pdfAbstract195.39 kBAdobe PDFΔείτε/ Ανοίξτε
CORE Recommender
Δείξε τη σύντομη περιγραφή του τεκμηρίου

Page view(s) 50

179
Last Week
4
Last month
11
checked on 14 Μαρ 2025

Download(s) 50

103
checked on 14 Μαρ 2025

Google ScholarTM

Check


Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα