Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23338
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorTzortzakis, Nikos G.-
dc.contributor.authorΤζιωνής, Αντώνιος-
dc.date.accessioned2021-10-22T07:31:35Z-
dc.date.available2021-10-22T07:31:35Z-
dc.date.issued2021-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/23338-
dc.descriptionClimate change has emerged as one of the most severe environmental challenges facing the planet during our century. Climate change has contributed to the reduction of plant productivity since it caused an increase of salinity in the Mediterranean basin. Therefore, it is essential to explore ways in which the consequences of the salinity will be addressed. This study investigated the effects of salinity and foliar application, which was either calcium nitrate (Ca(NO3)2) or potassium nitrate (KNO3), on lettuce plants growth (Lactuca sativa L.), in the field. Plants were supplied with nutrient solutions containing 0, 50 or 150 mM NaCl. Salinity caused a negative effect on the plant growth since it caused a reduction on the height and fresh weight of the plant. As a result, it affected the marketability of the plant. In addition, salinity reduced concentration of potassium and increased sodium as well as chlorophylls and carotenoids. K foliar application did not alleviate the effects of salinity. However, Ca foliar application alleviated some of the effects, including the reduction of the height, fresh weight, and the marketability of the plant. Our results have demonstrated that, it is possible to address the consequences of salinity through proper management, with little effect on yield.en_US
dc.description.abstractΗ κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι η αύξηση της αλατότητας, ειδικότερα σε περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης, με αντίκτυπο τη μείωση της παραγωγικότητας των φυτών. Η εξεύρεση τρόπων για αναίρεση των επιπτώσεων που δημιουργεί η αλατότητα, πλέον, οδηγεί σε μονόδρομο. Στη μελέτη αυτή, διερευνήθηκαν οι επιδράσεις της αλατότητας και των διαφυλλικών ψεκασμών με νιτρικό ασβέστιο (Ca(NO3)2 ) ή νιτρικό κάλιο (KNO3), στην ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού (Lactuca sativa L.), τα οποία καλλιεργήθηκαν σε έδαφος (σε γλάστρες), σε ανοιχτό χώρο. Τα φυτά καλλιεργήθηκαν με 0 mM NaCl, 50 mM NaCl και 150 mM NaCl. Η αλατότητα όπως παρατηρήθηκε, προκάλεσε αρκετές δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά που δέχθηκαν την αλατότητα παρουσίασαν μείωση του ύψους τους, μείωση του νωπού βάρους τους και ως αποτέλεσμα, μείωση στην εμπορευσιμότητα τους. Επίσης μείωση υπήρξε στην περιεκτικότητα καλίου στο φυτό, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε αύξηση του νατρίου. Αύξηση σημειώθηκε στις χλωροφύλλες και στα καροτενοειδή. Επιπρόσθετα, ο διαφυλλικός ψεκασμός με κάλιο δεν αναίρεσε τις επιπτώσεις που δημιούργησε η αλατότητα. Αντίθετα, ο διαφυλλικός ψεκασμός με ασβέστιο αναίρεσε κάποιες από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η αλατότητα όπως τη μείωση στο ύψος του φυτού, στο νωπό βάρος και στην εμπορευσιμότητα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, δείχνουν πως η σωστή διαχείριση ψεκασμών μπορεί να διορθώσει κάποιες από τις δυσμενείς επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η αλατότητα, με ελάχιστη επίδραση στην απόδοση των φυτών.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectLactuca sativaen_US
dc.subjectΑσβέστιοen_US
dc.subjectΚάλιοen_US
dc.subjectΔιαφυλλικός ψεκασμόςen_US
dc.subjectΑνάπτυξηen_US
dc.subjectΑλατότητα.en_US
dc.subject.otherLactuca sativaen_US
dc.subject.otherCalciumen_US
dc.subject.otherPotassiumen_US
dc.subject.otherFoliaren_US
dc.subject.otherGrowthen_US
dc.subject.otherSalinityen_US
dc.titleΕπίδραση αλατότητας και τρόποι αναίρεσης αρνητικών επιπτώσεων της σε φυτά μαρουλιού (Lactuca sativa)en_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

163
Last Week
0
Last month
4
checked on Jan 30, 2025

Download(s) 50

142
checked on Jan 30, 2025

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons