Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/23327
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Παπαδήμας, Φώτης | - |
dc.contributor.author | Αλκιβιάδη, Αρίστη | - |
dc.date.accessioned | 2021-10-21T11:55:07Z | - |
dc.date.available | 2021-10-21T11:55:07Z | - |
dc.date.issued | 2021-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/23327 | - |
dc.description | Cheese products have been described as the most sought after foods on the market. The huge variety covers even the most demanding tastes and any other consumer needs. Cheese is produced all over the world and each country has its own way of manufacture, following the traditional recipe of its place and even registering their products as a Protected Designation of Origin (PDO) or Protected Geographical Indication (PGI). Many countries use non-pasteurized milk based on their tradition while others use only pasteurized milk. The reason is that non-pasteurized milk is considered as a high risk raw material with more chances of infection from pathogenic microorganisms such as Listeria monocytogenes and E. coli O157: H7 as evidenced by recorded food poising cases. Thus, laws have been created to ban raw milk in some countries and European Regulations by the European Commission in order to obligatorily follow all the Member States of the European Union that want to use raw milk. | en_US |
dc.description.abstract | Τα τυροκομικά προϊόντα έχουν χαρακτηριστεί ώς τα πιο πολυζήτητα τρόφιμα στην αγορά. Η τεράστια ποικιλομορφία σε είδη καλύπτει μέχρι και τα πιο απαιτητηκά γούστα και οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες έχει ο καταναλωτής. Τα τυριά παράγονται σε όλο τον κόσμο και η κάθε χώρα έχει το δικό της τρόπο παρασκευής ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή του τόπου της και μάλιστα κατοχυρώνοντας τα προϊόντα τους ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Πολλές χώρες χρησιμοποιούν νωπό γάλα βάση της παράδοσής τους ενώ άλλες χρησιμοποιούν μόνο παστεριωμένο γάλα. Ο λόγος είναι γιατί το νωπό γάλα θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας με περισσότερες πιθανότητες να επέλθουν επιμολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η Listeria monocytogenes και το E. coli O157:H7 όπως αποδεικνύεται και από καταγεγραμένα περιστατικά επιμολύνσεων τυριών από νωπό γάλα. Έτσι δημιουργήθηκαν νομοθεσίες για απαγόρευση του νωπού γάλακτος σε κάποιες χώρες και Ευρωπαϊκοι Κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ακολουθούν υποχρεωτικά όσα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να χρησιμοποιούν το νωπό γάλα. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Τυριά | en_US |
dc.subject | Απαστερίωτο/νωπό | en_US |
dc.subject | Παστεριωμένο | en_US |
dc.subject | Νομοθεσίες | en_US |
dc.subject | Κανονισμοί | en_US |
dc.subject | Μικροοργανισμοί | en_US |
dc.subject.other | Cheese | en_US |
dc.subject.other | Unpasteurized/raw | en_US |
dc.subject.other | Pasteurized | en_US |
dc.subject.other | Legislation | en_US |
dc.subject.other | Regulations | en_US |
dc.subject.other | Microorganisms. | en_US |
dc.title | Τυροκομικά προϊόντα από παστεριωμένο και από νωπό γάλα. Μικροβιολογική Ποιότητα και Νομοθεσία | en_US |
dc.type | Bachelors Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2020-2021 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec | - |
item.openairetype | bachelorThesis | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0003-0284-2247 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Πτυχιακή- Αρίστη Αλκιβιάδη - ABSTRACT.pdf | Abstract | 159.3 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
168
Last Week
1
1
Last month
3
3
checked on Nov 6, 2024
Download(s) 50
96
checked on Nov 6, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License