Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23316
Title: Ανάπτυξη βιοδιεργασίας παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από απόβλητα παραγωγής χυμών πορτοκαλιού
Authors: Καβαλλιεράτου, Αλεξάνδρα 
Keywords: Απόβλητα επεξεργασίας εσπεριδοειδώ;Βιοτεχνολογικό προϊόν;Υπέρηχοι;Όξινη υδρόλυση;Σχεδιασμός πειραμάτων
Advisor: Κουτίνας, Μιχάλης
Issue Date: May-2021
Department: Department of Chemical Engineering
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας αυξανόμενου πληθυσμού, ζήτησης και άλλων παραγόντων, έχει αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή αποβλήτων σε γενικό επίπεδο και των αποβλήτων από βιομηχανία χυμών πιο συγκεκριμένα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να βρεθούν μέθοδοι επεξεργασίας για απόβλητα από βιομηχανία χυμού. Από το απόβλητο φλούδας πορτοκαλιού, λόγω της ύπαρξης χρήσιμων συστατικών (όπως κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, πηκτίνη, αιθέρια έλαια, κ.α.), μπορούν να παραχθούν διαφορετικά χρήσιμα προϊόντα. Για την παραγωγή των προϊόντων αυτών, είναι απαραίτητη η προκατεργασία της πρώτης ύλης, λεπτομέρειες και είδη της οποίας εξετάζονται στη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας εξετάστηκε η προκατεργασία με όξινη υδρόλυση αραιού οξέος, με τη βοήθεια υπερήχων. Στόχος ήταν η μελέτη και βελτιστοποίηση της διεργασίας μελετώντας διαφορετικούς παράγοντες ως προς την επίδρασή τους σε 3 αποκρίσεις. Οι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν η φόρτωση σε στερεό, η συγκέντρωση οξέος καθώς και ο χρόνος της προεπεξεργασίας. Παράλληλα, οι αποκρίσεις που μελετήθηκαν ήταν η απόδοση σε σάκχαρα, η απόδοση σε αιθέρια έλαια καθώς και η απόδοση σε πηκτίνη. Από τις βέλτιστες συνθήκες που προέκυψαν, επιτεύχθηκαν αποδόσεις έως 0.435 g/g db, 0.4739 g/g db και 3.354 mg/g db για σάκχαρα, πηκτίνη και αιθέρια έλαια αντίστοιχα. Παράλληλα, μελετήθηκε η παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης από τα σάκχαρα που προέκυψαν από την επεξεργασία με υπέρηχους, επιτυγχάνοντας απόδοση έως 17.4% g βακτηριακής κυτταρίνης/ g σακχάρων. Η τελική παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης ανέρχεται στα 0.61 g/L.
Description: In recent years, due to growing population, demand and other factors, there has been a significant increase in the production of waste in general and waste from the juice industry in particular. Therefore, it is useful to apply treatment methods for waste coming from the juice industry. From the orange peel waste, which includes ingredients such as cellulose, hemicellulose, pectin, essential oils, useful products can be produced, that are listed below. For the production of these products, pretreatment is necessary, details and types of which, are examined in the literature review. In the context of this work, dilute acid hydrolysis pretreatment combined with ultrasound was examined. The aim was to study and optimize parameters, ie solid loading, acid concentration and residence time. The parameters examined for the presented work were the solid loading, time and acid concentration. The responses of the presented design were the sugar yield, pectin yield and essential oils yield. Using the optimised conditions proposed, it can be achieved up to 0.435 g/g db, 0.4739 g/g db and 3.354 mg/g db for sugars, pectin and essential oils respectively. Furthermore, this work studied the production of bacterial cellulose using the produced hydrolysate achieving yield up to 17.4% g bacterial cellulose/g sugars. The final production of bacterial cellulose amounts to 0.61 g / L.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23316
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

98
Last Week
0
Last month
5
checked on Apr 30, 2024

Download(s) 5

46
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons