Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/223
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Μαρίτσα-
dc.date.accessioned2012-06-06T06:07:55Zen
dc.date.accessioned2013-04-26T08:54:13Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:49:32Z-
dc.date.available2012-06-06T06:07:55Zen
dc.date.available2013-04-26T08:54:13Z-
dc.date.available2015-11-27T12:49:32Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/223-
dc.descriptionΤο Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (ΜΑΡ) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της παραφυματίωσης (Johne’s disease) στα μηρυκαστικά. Οι ομοιότητες στα συμπτώματα των ζώων που πάσχουν από παραφυματίωση και της νόσου του Crohn στους ανθρώπους, έχουν δημιουργήσει υποψίες ότι το MAP ίσως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση της νόσου του Crohn. Το MAP είναι πολύ ανθεκτικός μικροοργανισμός και μπορεί να επιβιώσει της παστερίωσης του γάλακτος, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε παστεριωμένο γάλα, από σημεία λιανικής πώλησης. Έχει επίσης ανιχνευθεί και σε βρεφικές τροφές που έχουν σαν βάση τους την άπαχη γαλακτόσκονη. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο παρουσίας του MAP σε δείγματα βρεφικών τροφών που στοχεύουν στην αντικατάσταση ή συμπλήρωση του μητρικού γάλακτος. Χρησιμοποιήθηκαν δυο διαφορετικές μέθοδοι ανίχνευσης (i) με καλλιέργεια που είναι η μέθοδος αναφοράς και (ii) με IS900 PCR. Αναλύθηκαν συνολικά 35 δείγματα (32 σε σκόνη και 3 υγρά) από 11 διαφορετικές εταιρείες που πάρθηκαν από σημεία λιανικής πώλησης στην Κύπρο. Στην καλλιέργεια χρησιμοποιήθηκε για υπόστρωμα το Herrold’s Egg Yolk Medium με περίοδο επώασης 6 μήνες στους 37 oC. Από τα 35 δείγματα που καλλιεργήθηκαν τα 3 (8,6%) ήταν θετικά στο ΜΑΡ ενώ με τη μέθοδο της PCR 7 (21,9%) βρέθηκαν θετικά. Και τα 3 δείγματα που έδωσαν θετικά αποτελέσματα με καλλιέργεια ήταν επίσης θετικά με τη μέθοδο της PCR. Η παρουσία του MAP στις βρεφικές φόρμουλες υποδηλώνει την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες αλλά και τις βιομηχανίες παιδικών τροφών για περιορισμό της έκθεσης των βρεφών στο ΜΑΡen_US
dc.description.abstractMycobacterium avium subspecies paratuberculosis is the causative agent of Johne’s disease in ruminants. Accumulating data supports a positive correlation between the presence of MAP and the development of Crohn’s disease in humans. MAP is a very persistent organism which can be present in milk and milk products surviving pasteurisation. The purpose of this study was to investigate the possibility of MAP’s presence in infant milk formulas, by implementing both conventional culture on Herrold’s Egg Yolk Medium and also direct PCR detection. A total of 35 samples from 11 different producers were analyzed. MAP was cultured from three samples (8,6%) following a six month incubation period whereas seven of the samples (21,9%) were direct IS900 PCR positive for MAP. The presence of MAP in infant formulas highlights the need to decrease the risk of exposure for infants and young children, by assuring that skim-milk intended for the manufacture of formulas is from MAP-free herds.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.format.extent2 σ.en
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών,Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος/Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή,ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευμαρτικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectParatuberculosisen_US
dc.subjectRuminantsen_US
dc.subject.otherΠαραφυματίωσηen_US
dc.subject.otherΜηρυκαστικάen_US
dc.titleΑνίχνευση του Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis σε βρεφικές φόρμουλες βασισμένες στο γάλα με τη χρήση καλλιέργειας και με τη μέθοδο της PCRen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Χριστοδού..[1].pdf62.42 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

262
Last Week
3
Last month
5
checked on May 14, 2024

Download(s) 50

14
checked on May 14, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.