Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18876
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPantelides, Iakovos S.-
dc.contributor.authorΑποστόλου, Δημήτρης-
dc.date.accessioned2020-09-07T05:14:23Z-
dc.date.available2020-09-07T05:14:23Z-
dc.date.issued2020-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/18876-
dc.descriptionVerticillium dahliae is a soil-borne pathogen that causes wilt symptoms in many plant species worldwide. Control of the disease was traditionally based on soil fumigation with a combination of chemicals which have now been banned. In recent years, due to the lack of effective chemical measures, many attempts have been made to use commercial preparations with biological control agents to control fungal wilt pathogens. In this work the commercial formulations Clonotri and Strepse, containing biological control agents, were evaluated for their ability to protect tomato plants from V. dahliae. The first pathogenicity experiment showed that application of Strepse was the most effective treatment that reduced the disease severity caused by V. dahliae as compared to the controls. Strepse was further evaluated for its efficacy against different V. dahliae inoculum levels in pathogenicity experiments with tomato plants. These experiments showed that Strepse reduced the disease significantly when plants were challenged with an inoculum of 105 conidia per ml. The results of this work showed that the biological control agents of Strepse can reduce the disease caused by V. dahliae in tomato plants in experiments performed in growth rooms with controlled conditions and under a high inoculum level. In conclusion, this work shows that certain formulations with biological agents have the potential to significantly reduce the disease caused by fungal wilt pathogens, however their effectiveness in the field or greenhouse should be further evaluated in large-scale experiments.en_US
dc.description.abstractΟ μύκητας Verticillium dahliae είναι ένα εδαφογενές παθογόνο που προκαλεί αδρομύκωση σε πολλά είδη φυτών ανά το παγκόσμιο. Η αντιμετώπιση του στο παρελθόν στηριζόταν στην εφαρμογή χημικών μέσων στο έδαφος τα οποία πλέον έχουν απαγορευθεί. Λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών χημικών μέτρων, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται πολλές προσπάθειες χρήσης εμπορικών σκευασμάτων με παράγοντες βιολογικού ελέγχου για την αντιμετώπιση των αδρομυκώσεων. Στην παρούσα εργασία αξιολογήθηκαν τα εμπορικά σκευάσματα Clonotri και Strepse, τα οποία περιέχουν παράγοντες βιολογικού ελέγχου, ως προς την ικανότητα τους να προστατεύουν φυτά τομάτας από το μύκητα V. dahliae. Στο πρώτο πείραμα παθογένειας διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα Strepse ήταν το πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του V. dahliae και τα φυτά στα οποία εφαρμόστηκε το σκεύασμα παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό ασθενών φύλλων και συνολικά λιγότερη ασθένεια σε σχέση με τα φυτά του μάρτυρα. Στη συνέχεια το σκεύασμα Strepse αξιολογήθηκε ως προς την αποτελεσματικότητα του σε διαφορετικά επίπεδα μολύσματος του V. dahliae σε πειράματα παθογένειας σε φυτά τομάτας. Από τα πειράματα αυτά διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό και μείωσε την ασθένεια σημαντικά σε επίπεδο μολύσματος 105 κονίδια ανά ml. Στις άλλες επεμβάσεις (104 και 106 κονίδια ανά ml) η μειωμένη ασθένεια που παρατηρήθηκε δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε σχέση με τα φυτά του μάρτυρα. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας έδειξαν ότι οι παράγοντες βιολογικού ελέγχου του σκευάσματος Strepse μπορούν να μειώσουν την ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας Verticillium dahliae σε φυτά τομάτας σε συνθήκες θαλάμων ελεγχόμενων συνθηκών και κάτω από υψηλό επίπεδο μολύσματος. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι υπάρχουν σκευάσματα με βιολογικούς παράγοντες που έχουν τη δυναμική να μειώνουν σημαντικά τα προβλήματα που προκαλούν τα παθογόνα των αδρομυκώσεων όμως η αποτελεσματικότητα τους σε παραγωγικές συνθήκες (θερμοκηπίου ή αγρού) θα πρέπει να αξιολογηθεί μελλοντικά σε πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectVerticillium dahliaeen_US
dc.subjectΠαράγοντες βιολογικού ελέγχουen_US
dc.subject.otherVerticillium dahliaeen_US
dc.subject.otherBiological Control Agentsen_US
dc.titleΑξιολόγηση αποτελεσματικότητας σκευασμάτων βιολογικών παραγόντων εναντίον του μύκητα Verticillium dahliaeen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-5528-8481-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Δημήτρης Αποστόλου_2020_Abstract.pdfAbstract273.92 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

120
Last Week
0
Last month
6
checked on Nov 22, 2024

Download(s) 50

73
checked on Nov 22, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons