Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/18818
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Tzortzakis, Nikos G. | - |
dc.contributor.author | Αντωνίου, Όμηρος | - |
dc.date.accessioned | 2020-08-31T10:33:58Z | - |
dc.date.available | 2020-08-31T10:33:58Z | - |
dc.date.issued | 2020-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/18818 | - |
dc.description | Strawberry is a very popular fruit both for its nutritional properties due to its rich content of vitamins and for its healing properties, as it provides protection against cancer, cardiovascular disorders and many other diseases. The benefits that a strawberry plant can receive from the various symbiotic fungal species vary, as each species acts separately on different plant species, thus increasing their functionality. It is a reciprocal symbiotic relationship between plant and mycorrhiza. Selenium is also considered to be of the highest nutritional value for humans due to its antioxidant abilities and not only, however, if added to the culture substrate, plant growth increases. The aim of this study was to assess the potential of biofortification of Se in collaboration with mycorrhiza, for hydroponic cultivated strawberry plants, and their effects on plant growth and fruit quality. The experiment included a total of eight treatments, four with different selenium concentrations (0 mg/L, 1 mg/L, 5 mg/L and 10 mg/L) and four with the presence of mycorrhiza in the root. Growth measurements were performed on the biomass of the fruit, the dry matter, the number of fruits and their fresh weight. The consistency of the fruits, their acidity, their sugar content, their color, the number of leaves as well as their chlorophyll content were also measured. In addition, quantification of ingredients such as antioxidants, total phenolics, and stress indicators, as well as nutrient content, was quantified. Plants grown with mycorrhizae and low selenium concentrations in the nutrient solution showed an increase in biomass and plant yield. On the contrary, the consistency of the fruits was reduced, while the sweetness and acidity of the fruits did not show any change. In conclusion, based on the results, strawberry plants seem to be a good target for bio-enhancement, thus allowing the increase in human intake of this key ingredient. | en_US |
dc.description.abstract | Η φράουλα είναι ένα φρούτο γνωστό τόσο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, λόγω του πλούσιου περιεχόμενου του σε βιταμίνες αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς παρέχει προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, διάφορες καρδιαγγειακές διαταραχές κ.α. Η καλλιέργεια της φράουλας, όπως και άλλες καλλιέργειες, μπορεί να επωφεληθεί από την παρουσία συμβιωτικών ειδών μυκήτων (μυκόριζες), τα οποία επιδρούν στη φυσιολογία, ανάπτυξη και απόδοση των φυτών. Το σελήνιο (Se), ως ιχνοστοιχείο, θεωρείται υψίστης διατροφικής σημασίας τόσο για τον άνθρωπο, λόγω των αντιοξειδωτικών του ικανοτήτων αλλά και για την ανάπτυξη των φυτών. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εκτιμηθεί το δυναμικό βιοσυσσώρευσης του Se σε συνδυασμό με τη μυκόριζα, σε φυτά φράουλας σε υδροπονική καλλιέργεια, και οι επιδράσεις τους στην ανάπτυξη των φυτών και στην ποιότητα των καρπών. Το πείραμα περιλάμβανε οκτώ μεταχειρίσεις, τέσσερεις με διαφορετικές συγκεντρώσεις σεληνίου (0 mg/L, 1 mg/L, 5 mg/L και 10 mg/L) και τέσσερεις με επιπρόσθετα τη παρουσία μυκόριζας. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανάπτυξης σχετικές με τη βιομάζα των καρπών, τη ξηρή ουσία, τον αριθμό των καρπών και το νωπό τους βάρος. Μετρήθηκαν επίσης η συνεκτικότητα των καρπών, η οξύτητα τους, η περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, το χρώμα τους, ο αριθμός φύλλων καθώς και η περιεκτικότητα τους σε χλωροφύλλες. Επιπλέον, έγινε ποσοτικοποίηση συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά, τα ολικά φαινολικά, και δεικτών καταπόνησης καθώς και της περιεκτικότητας των καρπών σε θρεπτικά συστατικά. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν με μυκόριζα και χαμηλή συγκέντρωση σεληνίου στο θρεπτικό διάλυμα παρουσίασαν αύξηση στη βιομάζα και στην απόδοση των φυτών. Αντίθετα, η συνεκτικότητα των καρπών παρουσιάστηκε μειωμένη, ενώ η γλυκύτητα και η οξύτητα των καρπών δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή. Συμπερασματικά, η καλλιέργεια της φράουλας παρουσιάζεται ως μια καλλιέργεια που μπορεί να επωφεληθεί τόσο από τη μυκόριζα όσο και από το συνδυασμό αυτής με την παρουσία επιπρόσθετων ιχνοστοιχείων όπως το Se, που ταυτόχρονα ενισχύει και τη θρεπτική αξία του καρπού. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Φράουλα | en_US |
dc.subject | Σελήνιο | en_US |
dc.subject | Δυναμικό βιοσυσσώρευσης | en_US |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | en_US |
dc.subject | Ολικά φαινολικά | en_US |
dc.subject.other | Strawberry | en_US |
dc.subject.other | Selenium | en_US |
dc.subject.other | Biofortification | en_US |
dc.subject.other | Antioxidants | en_US |
dc.title | Αξιολόγηση διαφόρων συγκεντρώσεων σεληνίου σε συνδυασμό με μυκόριζα, σε υδροπονική καλλιέργεια φράουλας (Fragaria ananassa Festival) | en_US |
dc.type | MSc Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2019-2020 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | masterThesis | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-2719-6627 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ιoanna Anastasiou_2020_Abstract.pdf | Abstract | 281.04 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
131
Last Week
0
0
Last month
2
2
checked on Dec 22, 2024
Download(s)
82
checked on Dec 22, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License