Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/18767
Πεδίο DC | Τιμή | Γλώσσα |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Τζωρτζάκης, Νίκος Γ. | - |
dc.contributor.author | Ιωάννου, Ειρήνη | - |
dc.date.accessioned | 2020-08-27T07:46:28Z | - |
dc.date.available | 2020-08-27T07:46:28Z | - |
dc.date.issued | 2020-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/18767 | - |
dc.description | In recent years, postharvest technology has been studying the use of natural products due to the consumers’ concerns about the safety and quality of fresh produce and the economic impact of food waste. The present study examined the effects of a natural product/ essential oils on the postharvest storage of tomato fruits. The treatments (0,4%, 0,8% natural product and 0,2% chlorine) applied by two methods (dipping and vapour) and analyzed in two samplings, on the 7th day and on the 14th day. Parameters examined were the percentage weight loss, decay, respiration, ethylene emission, marketability as well as the aroma, appearance and firmness, the concentration of total soluble solids, total acidity, ascorbic acid, phenolic compounds, antioxidants and carotenoids. Results showed that the natural product did not affect quality characteristics such as respiration, marketability, decay, total soluble solids, sweetness, ascorbic acid, lycopene, β – carotene and phenolic compounds in both applied methods. Dipping method was more effective than vapour method. Dipping tomato fruits into the natural product increased their weight loss, but ethylene emission was reduced. Aroma, appearance, total acidity and antioxidants concentration were maintained during storage in contrast to vapour method where these factors were decreased. In addition, it was found that the natural product can replace chemical products, since chlorine negatively affected respiration, sweetness and firmness. Overall, there were no significant differences between the 0,4% and 0,8% natural product treatments. | en_US |
dc.description.abstract | Τα τελευταία χρόνια η μετασυλλεκτική τεχνολογία μελετά την αξιοποίηση φυσικών ουσιών λόγω της ανησυχίας των καταναλωτών για την ασφάλεια και ποιότητα νωπών προϊόντων και του οικονομικού αντίκτυπου που έχει η απόρριψη τροφίμων. Η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση σκευάσματος φυσικής προέλευσης (ΣΦΠ)/ αιθέριων ελαίων κατά τη μετασυλλεκτική συντήρηση καρπών τομάτας. Οι μεταχειρίσεις (0,4%, 0,8% ΣΦΠ και 0,2% χλωρίνη) εφαρμόστηκαν με δύο μεθόδους (εμβάπτιση και πτητικά) και αναλύθηκαν σε δύο δειγματοληψίες, την 7η και 14η ημέρα. Οι παράμετροι που εξετάστηκαν ήταν η ποσοστιαία απώλεια βάρους των καρπών, το μέγεθος σήψης, η αναπνοή, η έκλυση αιθυλενίου, η εμπορευσιμότητα, το άρωμα, η εμφάνιση, η συνεκτικότητα, η συγκέντρωση ολικών διαλυτών στερεών, οξύτητας, ασκορβικού οξέος, φαινολικών ενώσεων, αντιοξειδωτικών και καροτενοειδών των καρπών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ΣΦΠ δεν επηρέασε ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η αναπνοή, η εμπορευσιμότητα, η σήψη, η συγκέντρωση ολικών διαλυτών στερεών, ο δείκτης ωριμότητας, ασκορβικού οξέος, λυκοπενίου, β – καροτενίου και φαινολικών ενώσεων και στις δύο μεθόδους εφαρμογής. Η μέθοδος της εμβάπτισης των καρπών ήταν πιο αποδοτική από την πτητική μέθοδο. Εμβαπτίζοντας τους καρπούς τομάτας στο ΣΦΠ αύξησε την απώλεια βάρους, αλλά μείωσε το ρυθμό έκλυσης αιθυλενίου. Το άρωμα, η εμφάνιση, η ολική οξύτητα και η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών διατηρήθηκαν κατά τη συντήρηση σε αντίθεση με τη πτητική μέθοδο όπου οι παράγοντες αυτοί μειώθηκαν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ΣΦΠ μπορεί να αντικαταστήσει χημικά σκευάσματα αφού η χλωρίνη επηρέασε αρνητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (αναπνοή, δείκτη ωριμότητας, συνεκτικότητα). Τέλος, δεν παρουσιάστηκαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των μεταχειρίσεων 0,4% και 0,8% ΣΦΠ. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Σκεύασμα φυσικών προϊόντων | en_US |
dc.subject | Αιθέρια έλαια | en_US |
dc.subject | Τομάτα | en_US |
dc.subject | Μετασυλλεκτική συντήρηση | en_US |
dc.subject | Ποιοτικά χαρακτηριστικά | en_US |
dc.subject.other | Natural product | en_US |
dc.subject.other | Essential oils | en_US |
dc.subject.other | Tomato | en_US |
dc.subject.other | Postharvest storage | en_US |
dc.subject.other | Quality characteristics | en_US |
dc.title | Αξιολόγηση φυσικών προϊόντων/ αιθέριων ελαίων κατά τη μετασυλλεκτική συντήρηση καρπών τομάτας | en_US |
dc.type | Bachelors Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2019-2020 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec | - |
item.openairetype | bachelorThesis | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-2719-6627 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
Ειρήνη Ιωάννου_2020_Abstract.pdf | Abstract | 235.04 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s)
145
Last Week
3
3
Last month
2
2
checked on 8 Νοε 2024
Download(s) 20
69
checked on 8 Νοε 2024
Google ScholarTM
Check
Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons