Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/18761
Title: | Η αντιμικροβιακή επίδραση της Ευγενόλης και Καρβακρόλης σε είδη Λιστέριας | Authors: | Χριστοδούλου, Μαρία | Keywords: | Ευγενόλη;Καρβακρόλη;Listeria spp.;Ζώνη αναστολής;MIC | Advisor: | Μπότσαρης, Γιώργος | Issue Date: | May-2020 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Faculty: | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | Abstract: | Η φύση παρέχει πληθώρα συστατικών και εκχυλισμάτων με μεγάλη δομική και βιολογική πολυμορφία, που παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών ουσιών. Η εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών με την χρήση φυσικών ενώσεων από αιθέρια έλαια ,όπως την ευγενόλη και την καρβακρόλη αποτελούν μια αξιόλογη και επωφελείς λύση. Έτσι λοιπόν στην παρούσα πτυχιακή διατριβή διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή επίδραση της ευγενόλης και της καρβακρόλης απέναντι στον μικροοργανισμό Λιστέρια. Μελετήθηκαν συγκεκριμένα 11 στελέχη Λιστέριας με δυο μεθόδους. Η πρώτη ήταν η μέθοδο διάχυσης όπου μετρήθηκε η ζώνη αναστολής για την παρουσία της αντιμικροβιακής επίδρασης της ευγενόλης και της καρβακρόλης. Στην συνέχεια με την μέθοδο μικροαραίωσης ζωμού τα στελέχη εξετάστηκαν σε έξι διαφορετικές συγκεντρώσεις τόσο στην ευγενόλη όσο και στην καρβακρόλη και έπειτα προσδιορίστηκε η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC) για το κάθε στέλεχος Λιστέριας. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αντιμικροβιακή επίδραση της ευγενόλης και της καρβακρόλης απέναντι στα στελέχη Λιστέριας. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη ήταν επίσης και η συγκέντρωση των ενώσεων οι οποίες όσο αυξάνονταν σημείωναν και την ανάλογη επίδραση στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Οι τιμές των MIC φαίνεται να διαφέρουν σε μερικά στελέχη. Επομένως οι ενώσεις ευγενόλη και καρβακρόλη φέρουν κάποια επίδραση στα στελέχη Λιστέριας , με την καρβακρόλη να παρουσιάζει την μεγαλύτερη επίδραση. | Description: | Nature provides a variety of ingredients and extracts with great structural and biological diversity, providing unlimited potential for the development of new antimicrobials. Elimination of pathogenic microorganisms using natural compounds from essential oils such as eugenol and carvacrol is a valuable and beneficial solution. Thus, in this prospective study it has been examined the antimicrobial effect of eugenol and carvacrol against the Listeria microorganism. Specifically, 11 Listeria strains were studied with two methods. The first was the diffusion method where the inhibition zone was measured for the presence of the antimicrobial effect of eugenol and carvacrol. Then with the broth microdilution method the strains were examined at six different concentrations in both eugenol and carvacrol, and then the minimum inhibitory concentration (MIC) for each Listeria strain was determined. The results confirmed the antimicrobial effect of eugenol and carvacrol against Listeria strains. Furthermore, depending on the concentration of compounds, the growth of microorganisms is affected and the MIC values appear to differ in some strains. Therefore, the compound of eugenol and carvacrol have some effect on Listeria strains, with carvacrol having a greater effect. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/18761 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International |
Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Μαρία Χριστοδούλου_2020_Abstract.pdf | Abstract | 174.98 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
230
Last Week
0
0
Last month
7
7
checked on Dec 22, 2024
Download(s) 5
100
checked on Dec 22, 2024
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License