Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/18760
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Τζαμαλούκας, Ουράνιος | - |
dc.contributor.author | Σύννου, Ελίζα | - |
dc.date.accessioned | 2020-08-27T05:29:28Z | - |
dc.date.available | 2020-08-27T05:29:28Z | - |
dc.date.issued | 2020-04 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/18760 | - |
dc.description | This dissertation examines the application of part of the Global G.A.P. (standard for good agricultural practice) in dairy cows farms in Cyprus. At the same time, an attempt was made to identify the parts of the standard that can be incorporated into the farms easily, which part is difficult, which part needs subsidy and special assistance from the state or other agencies and which part cannot be implemented due to particular conditions in Cyprus. A part of the global GAP standard for dairy cow production was used to create the questionnaire for the farm owners. A total of six dairy farms from the province of Nicosia were surveyed for this thesis. The results were placed and processed in an Excel file. The questions included issues related to nutrition, facilities, good hygiene, equipment, milking parlor and milk quality, as well as animal welfare issues. In conclusion, the dairy cow farms of Cyprus are at a very good level in all the above issues concerning agricultural practices. Thus, with small changes towards the file management practices and methods followed by the farms, they could easily meet to a large extent the needs of the GLOBAL GAP standard for milking cow production examined. | en_US |
dc.description.abstract | Στη παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η εφαρμογή μέρους του προτύπου Global G.A.P. στις Κυπριακές μονάδες εκτροφής γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν τα μέρη του προτύπου που μπορούν να ενσωματωθούν στις εκμεταλλεύσεις εύκολα, ποια δύσκολα, ποια χρειάζονται επιδότηση και ιδιαίτερη βοήθεια από το κράτος ή από άλλους φορείς και ποια δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω των συνθηκών εκτροφής στην Κύπρο. Χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο που απευθύνεται στην Γαλακτοπαραγωγή των Μηρυκαστικών για την δημιουργία του ερωτηματολογίου. Για τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής ερωτήθηκαν συνολικά έξι αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής από την επαρχεία της Λευκωσίας. Τα αποτελέσματα τοποθετήθηκαν και επεξεργάστηκαν σε αρχείο της Excel. Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν θέματα σχετικά με την διατροφή τις εγκαταστάσεις την υγιεινή της μονάδας τον εξοπλισμό την διαδικασία αρμέγματος και την υγιεινή του γάλακτος και την ευζωία των ζώων. Συμπερασματικά, οι μονάδες γαλακτοπαραγωγών αγελάδων της Κύπρου είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε όλα τα παραπάνω θέματα που αφορούν την εκτροφή. Έτσι με μικρές αλλαγές στην πρακτική διαχείρισης αρχείων και μεθόδων που ακολουθούνται θα μπορούσαν εύκολα να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του του προτύπου GLOBAL GAP που εξετάστηκε. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Αγελαδοτροφία | en_US |
dc.subject | Global G.A.P. | en_US |
dc.subject | Πρότυπο | en_US |
dc.subject | Κύπρος | en_US |
dc.subject.other | Cow farming | en_US |
dc.subject.other | Global G.A.P. | en_US |
dc.subject.other | Standard | en_US |
dc.subject.other | Cyprus | en_US |
dc.title | Εφαρμογή μέρους της πιστοποίησης Global Gap στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο | en_US |
dc.type | Bachelors Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2019-2020 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_46ec | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | bachelorThesis | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-7675-6718 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ελίζα Σύννου_2020_Abstract.pdf | Abstract | 280.03 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 20
187
Last Week
0
0
Last month
4
4
checked on Mar 14, 2025
Download(s) 20
106
checked on Mar 14, 2025
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License