Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18754
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΓούλας, Βλάσιος-
dc.contributor.authorΠαπαδημητρίου, Χρυσοβαλάντω-
dc.date.accessioned2020-08-26T09:57:13Z-
dc.date.available2020-08-26T09:57:13Z-
dc.date.issued2020-06-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/18754-
dc.descriptionOver the years, there has been intense activity on the beneficial effects of antioxidants on human health. The intake of different food groups plays a key role in preventing the onset of serious illnesses. For this reason, several studies have been conducted that correlate the consumption of antioxidant-rich foods with human health. There are many classes of natural compounds with high antioxidant activity, such as carotenoids and phenolic compounds (phenolic acids, phenols, flavonols, flavones) that have been discovered and studied in literature. But nowadays, very few of them have been implemented in the food industry. The purpose of this thesis was to study the physicochemical parameters of natural antioxidants in order to find a correlation between their properties and DPPH so that they can be used in the food industry. In addition, the physicochemical parameters of the mainly (synthetic) antioxidants used were studied to find their correlation with their antioxidant capacity. The physicochemical properties investigated for the natural and used antioxidants are boiling point, CLogP / CMR polarity, critical pressure, critical volume, free energy (Gibbs), formation heat, Henry's law constant, LogP, melting point, molecular refractive index tPSA studied using ChemBioDraw software. Subsequently, the results were statistically compared and compared using the CORREL formulas in Excel. The conclusions drawn are that of the natural antioxidant classes, flavonoids showed a strong correlation based on their physicochemical properties with respect to their antioxidant capacity, while flavonols, carotenoids showed moderate and good correlation.en_US
dc.description.abstractΜε την πάροδο του χρόνου, παρουσιάζεται έντονη δραστηριοποίηση σχετικά με την ευεργετική επίδραση των αντιοξειδωτικών στην υγεία των ανθρώπων. Η πρόσληψη διαφόρων ομάδων τροφών παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρεμπόδιση εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που συσχετίζουν την κατανάλωση πλούσιων σε αντιοξειδωτικά τροφών σε σύγκριση με την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φυσικών ενώσεων με έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις (φαινολικά οξέα, φαινόλες, φλαβονόλες, φλαβόνες) που έχουν ανακαλυφθεί και μελετηθεί σε βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις. Όμως στις μέρες μας, ελάχιστες από αυτές έχουν εφαρμοστεί στην βιομηχανία τροφίμων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν η μελέτη των φυσικοχημικών παραμέτρων των φυσικών αντιοξειδωτικών για την εύρεση συσχέτισης των ιδιοτήτων τους με την παράμετρο DPPH, ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις βιομηχανίες τροφίμων. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν και οι φυσικοχημικές παράμετροι των κυρίως χρησιμοποιούμενων (συνθετικών) αντιοξειδωτικών για να βρεθεί η συσχέτισή τους με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Οι φυσικοχημικές ιδιότητες που ερευνήθηκαν για τα φυσικά και χρησιμοποιούμενα αντιοξειδωτικά είναι: σημείο βρασμού, πολικότητα CLogP/CMR, κρίσιμη πίεση, κρίσιμος όγκος, ελεύθερη ενέργεια (Gibbs), θερμότητα σχηματισμού, σταθερά νόμου Henry, LogP, σημείο τήξης, μοριακή διαθλασιμότητα και πολική επιφάνεια tPSA που μελετήθηκαν με την χρήση του λογισμικού ChemBioDraw. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική επεξεργασία και σύγκριση των αποτελεσμάτων μέσω formulas CORREL στην Εxcel. Τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν είναι πως από τις κατηγορίες φυσικών αντιοξειδωτικών τα φλαβονοειδή παρουσίασαν ισχυρή συσχέτιση με βάση τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες σε σχέση με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα ενώ μέτρια και καλή συσχέτιση παρουσίασαν οι φλαβονόλες, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΦυσικοχημικοί παράμετροιen_US
dc.subjectΦυσικά αντιοξειδοτικάen_US
dc.subjectΠαράμετρος DPPHen_US
dc.subjectΦλαβονοειδήen_US
dc.subject.otherPhysicochemical parametersen_US
dc.subject.otherNatural antioxidantsen_US
dc.subject.otherDPPHen_US
dc.subject.otherFlavonoidsen_US
dc.titleΦυσικά αντιοξειδωτικά: συσχέτιση αντιοξειδωτικής ικανότητας με την δομή τουςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managmenten_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Χρυσοβαλάντω Παπαδημητρίου_2020_Abstract.pdfAbstract230.05 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 20

176
Last Week
1
Last month
12
checked on May 18, 2024

Download(s) 10

207
checked on May 18, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons