Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18753
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤσάλτας, Δημήτριος-
dc.contributor.advisorΠαπαχριστοφόρου, Αλέξανδρος-
dc.contributor.authorΠαναγή, Μέλανη-
dc.date.accessioned2020-08-26T09:28:17Z-
dc.date.available2020-08-26T09:28:17Z-
dc.date.issued2020-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/18753-
dc.descriptionThe purpose of this study is to create a taxonomy of 6 honey samples from Cyprus based on the origin of the floral species through melissopalynology (known as pollen analysis), following Louveaux et al. (1978), The six (6) samples used, originated from a 2019 harvest from different areas of Cyprus in different flowering periods. To achieve the aims of the study, a combination of methods has been followed. Optical microscopy has used to create images of the pollen and the Pollen Atlas of the Ministry of Agriculture has been used for the taxonomy. Additionally, the study includes complementary measurements and analysis of pH, water content (H), electrical conductivity (EC), sugars and colour, using the colour parameters L*, a*, b* that were deemed necessary to validate the taxonomy. The pollen analysis method allows for determining the rate count of the pollen or the nectar in each sample harvested by the bee Apis mellifera L., and to classify the sample source against a taxonomy of floral species (according to European Union 2001/110/EC). Main conclusions are that honey in Cyprus cannot be named to originate from a specific floral species as the samples show a great variety of pollen presence, and the presence of the species Pyrus amygdaliformis was surprising as it is not registered in the Pollen Atlas of Cyprus.en_US
dc.description.abstractΟ σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η χρήση της μεθόδου μελισσοπαλυνολογικής ανάλυσης όπως καθορίστηκε από τον Louveaux (1978), για να ταξινομήσει 6 δείγματα Κυπριακού μελιού ως προς την προέλευση της γύρης και να εξάγει συμπεράσματα ως προς τον καθορισμό προέλευσης γυρεόκοκκων στο Κυπριακό μέλι από συγκεκριμένα φυτά. Τα έξι (6) δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν προέλευση από σοδειά του 2019, από διάφορες περιοχές της Κύπρου σε διαφορετικές περιόδους ανθοφορίας. Για τη φωτογράφιση των γυρεοκκόκων χρησιμοποιήθηκε οπτικό μικροσκόπιο και για την ταξινόμηση τους ο Γυρεολογικός Άτλαντα. Η μελέτη περιλαμβάνει συμπληρωματικές μετρήσεις άλλων παραμέτρων οι οποίες αφορούν το pH, την υγρασία (Η), την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC), την ποσότητα των σακχάρων των δειγμάτων και του χρώματος με βάση τους χρωματικούς δείκτες L*, a*, b* με στόχο την επιβεβαίωση της ορθότητας της ταξινόμησης. Σχετικός ως προς την ονομασία των μελιών και το αντικείμενο της έρευνας είναι ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2001/110/EC. Κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι το μέλι στη Κύπρο δεν μπορεί να καθοριστεί κάτω από συγκεκριμένη φυτική προέλευση καθώς τα δείγματα δείχνουν ποικίλη ανθοφορία και παρουσία γύρης του είδους Pyrus amygdaliformis (μοσφιλιά) το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένο στο Γυρεολογικό Άτλαντα των Μελισσοκομικών Φυτών της Κύπρου.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜελισσοπαλυνολογική ανάλυσηen_US
dc.subjectΚυπριακά μέλιαen_US
dc.subjectΓυρεόκοκκοιen_US
dc.subject.otherMelissopalynologyen_US
dc.subject.otherCypriot honeyen_US
dc.subject.otherPollenen_US
dc.titleΜελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων και ταυτοποίηση Κυπριακών μελιώνen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.description.membersΔημήτρης Τσάλτας, Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρουen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managmenten_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-6546-3602-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
MelaniePanayi_2020_Abstract.pdfAbstract273.82 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

139
Last Week
2
Last month
4
checked on May 11, 2024

Download(s) 20

71
checked on May 11, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons