Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15536
Title: Αρχαιολογικό κτηματολόγιο και η συμβολή της γεωπληροφορικής στην ανάπτυξη του
Authors: Αγαπίου, Μιχάλης 
Keywords: αρχαιολογικό κτηματολόγιο;πολιτιστική κληρονομία;τεκμηρίωση;κτηματολόγιο;χαρτογραφική αναπαράσταση;ΓΣΠ;Web Appbuilder for ArcGis;ArcGis Online
Advisor: Κυριακίδης, Φαίδων
Issue Date: May-2019
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Abstract: Η ιστορία κάθε λαού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής του και προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητά του. Η αναγκαιότητα κάθε λαού για καταγραφή και διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Μεγάλες καταστροφές και σταδιακή αποσύνθεση ιστορικών μνημείων αποτελούν μελανό σημείο στην ιστορική γραμμή του πολιτισμού κάθε λαού. Παρά τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών για αφύπνιση και προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζεται είτε έμμεσα είτε άμεσα η σταδιακή φθορά και αλλοίωση τους. Η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής των χωρικών και περιγραφικών δεδομένων και η τεκμηρίωσή τους, οδηγεί σε μια λύση στη οποία θα αποτελεί ένα καθετοποιημένο στάδιο προστασίας χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος για ανάκτησή τους από όλα τα σημάδια φθοράς τους. Η πολυπλοκότητα των αρχαιολογικών χώρων και η αλλαγή μορφής τους στο πέρασμα των χρόνων, τα ακανόνιστα σχήματα και η μορφολογική πολυπλοκότητα των επιφανειών καθιστά την καταχώρηση και επεξεργασία των δεδομένων πολύπλοκη, αλλά και ταυτόχρονα μια πρόκληση για τον ερευνητή. Οι σύγχρονες μέθοδοι τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής αποτελούν ορόσημο στον τρόπο της δημιουργίας αντίγραφων υψηλής πιστότητας και η χρήση τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ως σκοπό τη διάσωση της ίδιας της αρχαιολογικής πληροφορίας που εμπεριέχει. Τα αναλογικά σχέδια έχουν αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από ψηφιακά και σε συνδυασμό με λογισμικά ΓΣΠ επιτρέπουν την καταχώρηση δεδομένων για την ίδια οντότητα με όλη την περιγραφική πληροφορία που τη συνοδεύει, μαζί με τα μεταδεδομένα, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την τεκμηρίωσή τους. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης στον ελληνικό και κυπριακό χώρο σε θέματα καταγραφής τεκμηρίωσης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τι ορίζεται ως αρχαιολογικό κτηματολόγιο, το νομικό πλαίσιο που το κατοχυρώνει και η δημιουργία εφαρμογής για συλλογή πρωτογενών δεδομένων πεδίου μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα χαρτογραφικής αναπαράστασης σε περιβάλλον ΓΣΠ.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15536
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ.pdfFull Text3.35 MBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

290
Last Week
0
Last month
5
checked on Dec 22, 2024

Download(s) 50

892
checked on Dec 22, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.