Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15521
Title: Επίσημη οριοθέτηση γεωτεμαχίου & σύγκριση ψηφιακής οριοθέτησης από ορθοφωτοχάρτη(2014) και δορυφορική εικόνα GOOGLE
Authors: Μερακλή, Παγκράτιου 
Keywords: οριοθέτηση;ορθοφωτογραφία;δορυφορική εικόνα
Advisor: Χατζημιτσής, Διόφαντος
Issue Date: May-2019
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Abstract: Τοπογραφία , ένας όρος με διάφορες δυναμικές. Εάν περιορίσουμε την συνολική έκταση της περιοχής μελέτης τόσο ,ώστε για ην αναπαράσταση του καμπυλόμορφου της γήινης επιφάνειας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα επίπεδο, καταλήγουμε σε μια εξειδικευμένη γνωστική περιοχή της γεωδαισίας , την τοπογραφία. Ένας γενικά αποδεκτός ορισμός της επιστήμης της τοπογραφίας δίνεται από τον Δημήτρη Βλαχο (1987) ως εξής: Η τοπογραφία είναι η επιστήμη που διδάσκει τις μεθόδους με τη βοήθεια των οπίων απεικονίζεται υπό κλίμακα η επιφάνεια του εδάφους σε ένα επίπεδο. Ο διαχωρισμός είναι σαφής. Το βασικό μαθηματικό μοντέλο της τοπογραφίας είναι ο προσδιορισμός χαρακτηριστικών σημείων του χώρου με τη μορφή συντεταγμένων σε κάποιο σύστημα αναφοράς. Η γνώση αυτών των συντεταγμένων επιτρέπει στη συνέχεια την απεικόνιση των σημείων στο οριζόντιο επίπεδο του τοπογραφικού διαγράμματος περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο κατασκευές , κτίσματα, όρια ιδιοκτησιών και γενικά το σύνολο των ανθρώπινων παρεμβάσεων στην περιοχή που έχει αποτυπωθεί. Η οριοθέτηση ωστόσο ενός γεωτεμαχίου είναι πιο επίσημη ένδειξη ιδιοκτησίας , τουλάχιστον στη Κύπρο , και με αυτό ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί αναλόγως την γη του. Αν ανατρέξουμε στα παλιά τα χρόνια , δηλαδή πριν την ύπαρξη του κτηματολογίου, οι κατοχές και οι επι τόπου υποδείξεις των συνόρων μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά. Δεν ήταν επίσημες οι ιδιοκτησίες αλλά μεταξύ τους οι άνθρωποι και ιδιαίτερα στα γεωργικά τεμάχια δεν έκαναν παρεμβάσεις αλλά ούτε και είχαν διαφωνίες. Μετά λοιπόν από την καταγραφή της γης και της ιδιοκτησίας εκδόθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας με τους οποίους ο κάθε ένας γνώριζε μετά την οριοθέτηση τα όρια του γεωτεμαχίου του. Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως οι δόμες με τις οποίες χώριζαν τα τεμάχια τους ,είναι πλέον σταθερό και υπολογίσιμο σαν το όριο ενός τεμαχίου. Στην πτυχιακή εργασία θα δούμε λοιπόν πως οροθετείται ένα γεωτεμάχιο όπως προκαθορίστηκε από το ΤΚΧ και έπειτα ποια είναι η απόκλιση εάν κάνουμε την οριοθέτηση αυτή με την ορθοφωτογραφία του ΤΚΧ ή με τις δορυφορική εικόνα GOOGLE.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15521
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Πτυχιακή Εργασία - Παγκράτιος Μερακλής.pdfΠλήρες κείμενο2.66 MBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

165
Last Week
0
Last month
4
checked on May 17, 2024

Download(s) 1

3,220
checked on May 17, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.