Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15514
Title: Διαχείριση υδάτινων πόρων και χωροθέτηση μονάδας αφαλάτωσης στη Κύπρο μέσω γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων
Authors: Παντελή, Ανδρέας 
Keywords: υδατικό ισοζύγιο;μονάδες Αφαλάτωσης;μέθοδος αντίστροφης όσμωσης;χωροθέτησης;GIS: Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών;πολυκριτηριακή ανάλυση
Advisor: Κυριακίδης, Φαίδων
Issue Date: May-2019
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε μέσα στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, με θέμα « Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και Χωροθέτηση Μονάδας Αφαλάτωσης στη Κύπρο μέσω Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων». Στόχος της πτυχιακής εργασίας αυτής είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των μονάδων αφαλάτωσης στην Κύπρο, καθώς επίσης τα κριτήρια που υπόκεινται για την χωροθέτηση τους και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του μεγάλου υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά για την Κύπρο όσον αφορά το πληθυσμό, την τοποθεσία, τη μορφολογία, τα κλιματολογικά και μετεωρολογικά στοιχεία του νησιού. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην υδρολογία της Κύπρου και παρουσιάζεται το υδατικό ισοζύγιο. Επίσης αναφέρονται οι επιφανειακοί και υπόγειοι υδάτινοι πόροι οι βροχοπτώσεις, τα υδατικά έργα, καθώς και οι χρήσεις του νερού στις διάφορες κατηγορίες, όπου και διαφαίνεται η σημαντικότητα του νερού και κατ’ επέκταση η χρήση του στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης κοινωνίας. Ακολούθως, στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της διεργασίας της αφαλάτωσης, περιγράφονται αναλυτικά οι διάφορες τεχνολογίες – μέθοδοι ανά κατηγορία. Μεγάλο μέρος της παρούσας διπλωματικής, καταλαμβάνει το τέταρτο κεφάλαιο με θέμα της μονάδες Αφαλάτωσης στην Κύπρο, όπου κι αναπτύσσεται η κύρια μέθοδος αφαλάτωσης που χρησιμοποιείτε στις μονάδες (μέθοδος αντίστροφης όσμωσης) και περιγράφεται αναλυτικά η λειτουργία όλων των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στη νήσο καθώς επίσης και των υπολοίπων που πρόκειται να κατασκευαστούν. Και τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύω τις παραμέτρους και τα στάδια που πρέπει να ληφθούν για την χωροθέτηση μιας μονάδας αφαλάτωσης σε σχέση με τις ανάγκες που υπόκειται η συγκεκριμένη περιοχή και με εργαλεία όπως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), κάνω μελέτη για την βέλτιστη περιοχή εγκατάστασης μιας μονάδας στην περιοχή της Πάφου στα Κούκλια εφαρμόζοντας πολυκριτηριακή ανάλυση. Στο τέλος, παρατίθενται μερικά προτεινόμενα μέτρα προς αντιμετώπιση της δυσχερούς υδατικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και παραθέτω τα συμπεράσματα που προσκόμισα κατά την πορεία εκπόνησης της διπλωματικής μου εργασίας.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15514
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝΔΡΕΑΣ.pdfAbstract272.45 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

195
Last Week
2
Last month
9
checked on Apr 28, 2024

Download(s)

166
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.