Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15373
Title: Σύγκριση σεισμικής συμπεριφοράς μεταξύ πλαισιακού & τοιχωματικού συστήματος πολυώροφου κτηρίου από Ο.Σ
Authors: Μακρή, Μιχαέλα 
Keywords: Αντισεισμικός σχεδιασμός;Ευρωκώδικας 8 Μέρος 1;Σεισμική επιτάχυνση εδάφους;πολυώροφα κτίρια;πλαισιακό σύστημα;τοιχωματικό σύστημα;φάσμα σχεδιασμού;πλαστιμότητα;οικονομοτεχνική σύγκριση κατασκεύων;προσομοίωση μοντέλου απο οπλισμένο σκυρόδεμα
Advisor: Κυριακίδης, Νικόλας
Issue Date: 2019
Department: Department of Civil Engineering and Geomatics
Faculty: Faculty of Engineering and Technology
Abstract: Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία εκπονήθηκε με σκοπό να προσδιοριστεί η σεισμική συμπεριφορά πολυώροφων πλαισιακών μοντέλων απο οπλισμένο σκυρόδεμα. Για την επίτευξη του σκοπού, συγκρίθηκε η συμπεριφορά δύο στατικών μοντέλων με δύο διαφορετικές τιμές εδαφικής σεισμικής επιτάχυνσης ag =0.24 & ag=0.36. Προσομοιώθηκαν δεκαπενταώροφα πλαισιακά μοντέλα, τα οποία σχεδιαστηκαν με τη βοήθεια λογισμικού μελετών πολιτικής μηχανικής τόσο για την περίπτωση που ο φέρον οργανισμός αποτελείται απο υποστυλώματα όσο και για την περίπτωση που αποτελείται το σύστημα απο τοιχεία. Επιδίωξη της ανάλυσης των κτιρίων ήταν να διερευνηθούν αρχικά οι διαφορές στη διαστασιολόγηση των πλαισίων (κατακόρυφων & οριζόντιων) όπως επίσης να γίνει αναφορά γύρω απο τις οικονομικές διαφορές που θα προκύψουν στο σχεδιασμό τους με τις δύο διαφορετικές παραδοχές σεισμικής εδαφικής επιτάχυνσης. Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης γίνεται μια γενική αναφορά γύρω απο τα προς σύγκριση στατικά συστήματα δίνοντας περισσότερη έμφαση στα συστήματα που αποτελούνται απο κατακόρυφα τοιχεία. Στο δέυτερο κεφάλαιο γίνεται μια προσέγγιση γύρω απο θεμελιώδη θέματα στατικής και αντισεισμικής ανάλυσης. Πραγματέυεται θέματα όπως την σεισμική απόκριση του κτιρίου, τις σεισμικές ζώνες, τον συντελεστή συμπεριφοράς, τους τύπους στατικών συστημάτων, την κανονικότητα του φορεά και τις κατηγορίες πλαστιμότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο εισάγεται ο φορέας που θα εξεταστέι με την περιγραφή των στατικών μοντέλων και της στατικής ανάλυσης που θα επιλέξουμε για την επίλυση του. Στη συνέχεια παραθέτονται οι παραδοχές της μελέτης για τις δύο περπτώσεις σεισμικής επιτάχυνσης, αποτιμώντας την επίδραση αυτών στον σχεδιασμό κτιρίων. Επίσης γίνεται μια αναλυτική παράθεση των βημάτων που ακολουθήθηκαν κατα την επίλυση των φορέων στο στατικό πρόγραμμα SCADA pro. 7 Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται και αναλύονται τα αποτελέσματα ελέγχων σεισμικής συμπεριφοράς των κτιρίων και γίνεται ένας εκτενής σχολιασμός για τις δύο περιπτώσεις στατικών μοντέλων καθώς και των δύο διαφορετικών σεισμικών επιταχύνσεων. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο παραθέτονται τα αποτελέσματα ποσοστού οπλισμού και όγκου σκυροδέματος που προέκυψαν απο τη στατική ανάλυση. Στη συνέχεια επιλέγεται ένας τυπικός δυσμενής όροφος, όπου γίνεται διαστασιολόγηση, σχεδίαση ξυλοτύπων και τυπικών λεπτομερειών. Επιπροσθέτως καταγράφονται οι προμετρήσεις των υλικών και γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα που απορρέουν απο την σύγκριση των δύο στατικών μοντέλων των φορέων (πλαισιακού & τοιχωματικού συστήματος). Τέλος, ακολουθούν τα συμπεράσματα, η κοστολόγηση και μια οικονομοτεχνική σύγκριση των κατασκευών.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/15373
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μιχαέλα Μακρή.pdfAbstract173.39 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

206
Last Week
3
Last month
4
checked on May 2, 2024

Download(s) 20

182
checked on May 2, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.