Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/14512
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Μπότσαρης, Γιώργος | - |
dc.contributor.author | Παπαχριστοδούλου, Μυροφόρα | - |
dc.date.accessioned | 2019-07-12T07:55:20Z | - |
dc.date.available | 2019-07-12T07:55:20Z | - |
dc.date.issued | 2019-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/14512 | - |
dc.description | Gastroenteritis 1s a very Important public health problem worldwide and very often can cause epidemics, which in a large proportion are due to Noroviruses. Noroviruses have a high transmissibility and can infect humans through contaminated food, contaminated water, and with the personal contact, person to person or with contaminated surfaces. High-risk food for contamination is considered fresh produce, seafood and ready-to-eat meals for example fruits, salads, green onions, strawberries, blueberries, sauces, oysters, sandwiches and restaurant meals. Food can become contaminated at any point during production and processing, in most cases food contamination can be caused by human factor, mostly an infected food handler. In our country there are still no studies on the presence of norovirus in shellfish and for this reason this study was about analyze shellfish, water and swab tests from a local fish production and processing unit, for detection of Norovirus. The method used for the detection of norovirus was RT-qPCR. The analysis identified one positive sample for Norovirus. The sample was from the surface into the toilet of workers. The results from these batches have confirmed the absence of Norovirus from oysters and water, but the virus's presence in the environment indicates that apart from the possibility of contamination of the country of origin of shellfish, there is a possibility of cross-contamination during processing. So, we can better understand the risks that fall within the food processing process, ways of transmission of Norovirus, the main outbreaks and set the foundations for further research. | en_US |
dc.description.abstract | Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας με παγκόσμια κατανομή και πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει επιδημίες, οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλονται στους νοροϊούς (Noroviruses). Οι νοροϊοί έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα και μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφών, μολυσμένου νερού, και με την προσωπική επαφή, άτομο με άτομο ή με μολυσμένες επιφάνειες. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση θεωρούνται τα φρέσκα προϊόντα, τα οστρακοειδή και τα έτοιμα γεύματα προς κατανάλωση όπως είναι για παράδειγμα τα φρούτα, οι σαλάτες, τα πράσινα κρεμμύδια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, οι σάλτσες, τα στρείδια, τα σάντουιτς και τα γεύματα εστιατορίων. Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν σε οποιοδήποτε σημείο κατά την παραγωγή και επεξεργασία τους ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση αυτών των τροφίμων οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, κυρίως σε μολυσμένο χειριστή τροφίμων. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες σχετικά με την παρουσία των νοροϊών σε οστρακοειδή και για αυτό το λόγο στη μελέτη αυτή έγινε ανάλυση οστρακοειδών, νερού και επιφανειών εργασίας από μια τοπική μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας αλιευμάτων για ανίχνευση νοροϊών. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση των νοροϊών ήταν η RT- qPCR. Ένα δείγμα από επιφάνεια στην τουαλέτα των εργαζομένων βγήκε θετικό στην ανάλυση για Norovirus. Τα αποτελέσματα από τις συγκεκριμένες παρτίδες επιβεβαίωσαν την απουσία του νοροϊού από τα στρείδια και το νερό, αλλά η παρουσία του ιού στο περιβάλλον επεξεργασίας υποδηλώνει ότι εκτός από τη πιθανότητα μόλυνσης από τη χώρα προέλευσης των οστρακοειδών, υπάρχει και η πιθανότητα διασταυρούμενης επιμόλυνσης κατά την επεξεργασία τους. Επομένως μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους που εμπίπτουν κατά την διαδικασία της επεξεργασίας των τροφίμων, τους τρόπους μετάδοσης των νοροϊών, τις βασικές εστίες μόλυνσης και να θέσουμε τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.subject | Νοροϊοί | en_US |
dc.subject | RT-qPCR | en_US |
dc.subject | Οστρακοειδή | en_US |
dc.subject | Ανίχνευση | en_US |
dc.subject | Γαστρεντερίτιδα | en_US |
dc.subject.other | Norovirus | en_US |
dc.subject.other | RT-qPCR | en_US |
dc.subject.other | Shellfish | en_US |
dc.subject.other | Detection | en_US |
dc.subject.other | Gastroenteritis | en_US |
dc.title | Μοριακή ανίχνευση norovirus σε δείγματα οστρακοειδών και στο περιβάλλον επεξεργασίας τους | en_US |
dc.type | MSc Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2018-2019 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | - |
item.openairetype | masterThesis | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0003-3197-6535 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΥΡΟΦΟΡΑ.pdf | Περίληψη | 292.15 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
218
Last Week
0
0
Last month
1
1
checked on Nov 8, 2024
Download(s) 50
50
checked on Nov 8, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.