Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/14511
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Τσάλτας, Δημήτριος | - |
dc.contributor.author | Ξενοφώντος, Ελένη | - |
dc.date.accessioned | 2019-07-12T07:29:45Z | - |
dc.date.available | 2019-07-12T07:29:45Z | - |
dc.date.issued | 2019-05 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/14511 | - |
dc.description | In recent years, new forms of alcoholic beverages with new flavors, aromatic profile and modified production processes gain popularity in the markets of Europe and the US. Enriching the beer with fruit and using a variety of fruits to produce ciders can create these new flavors and in addition increase their bioactive compounds content and the oxidative stability of the beverage. For this reason, in this study, yeast from fruit fermentations and mature figs (the mature figs are a source of environmentally exposed sugars) were isolated, and their technological characteristics were studied. The tests carried out concerned the resistance of yeasts to high concentrations of ethanol, resistance to low pH values, production of hydrogen sulphide and, finally, their performances in ethanol production at different fermentation temperatures. From 72 isolates, two stood out for their interesting characteristics. The first isolate (21) was identified as Hanseniaspora uvarum. The isolate showed good performance at 12 ° C while at all other temperatures (higher or lower) showed limited ethanol production. The second and most distinct isolate (2) was identified as Saccharomyces cerevisiae. The isolate had the highest survival rate at low pH values, higher resistance to high ethanol concentrations, and higher ethanol performances for all fermentation temperatures. From the results of this study we can conclude that there is good potential for the use of these isolates for production of different types of alcoholic beverages. | en_US |
dc.description.abstract | Τα τελευταία χρόνια οι νέες μορφές αλκοολούχων ποτών με νέες γεύσεις, αρώματα και τροποποιημένες διαδικασίες παραγωγής κερδίζουν δημοτικότητα στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο εμπλουτισμός της μπύρας με φρούτα αλλά και η χρήση ποικιλίας φρούτων για την παραγωγή ciders μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις νέες γεύσεις και επιπλέον να αυξήσει την περιεκτικότητα τους σε βιοδραστικές ενώσεις και την οξειδωτική σταθερότητα του ποτού. Γι’ αυτό τον λόγο, στη μελέτη αυτή, απομονώθηκαν 72 ζύμες από ζυμώσεις φρούτων και από ώριμα σύκα (τα ώριμα σύκα είναι εκτεθειμένη περιβαλλοντικά πηγή σακχάρων), και μελετήθηκαν τα τεχνολογικά τους χαρακτηριστικά. Οι δοκιμές που έγιναν αφορούσαν την αντοχή των ζυμών σε μεγάλες συγκεντρώσεις αιθανόλης, την αντοχή σε χαμηλές τιμές pH, την παραγωγή υδρόθειου και τέλος την απόδοση τους σε παραγωγή αιθανόλης σε διάφορες θερμοκρασίες καλλιέργειας. Από τις δοκιμές δύο (2, 21) ήταν οι απομονώσεις που ξεχώρισαν. Αυτές ταυτοποιήθηκαν ως Hanseniaspora uvarum και Saccharomyces cerevisiae αντίστοιχα. Η απομόνωση (21) Hanseniaspora uvarum ξεχώρισε λόγω του ότι ενώ είχε χαμηλή απόδοση σε όλες τις άλλες θερμοκρασίες, σε θερμοκρασία 12°C παρουσιάστηκε υψηλή απόδοση σε σχέση με όλες τις ζύμες και σε όλες τις θερμοκρασίες. Η απομόνωση (2) Saccharomyces cerevisiae παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης σε χαμηλές τιμές pH, την μεγαλύτερη αντοχή σε υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης, καθώς και τις μεγαλύτερες αποδόσεις παραγωγής αιθανόλης στις ζυμώσεις σε όλες τις θερμοκρασίες. Από τα αποτελέσματα της μελέτης εξάγετε το συμπέρασμα ότι οι ζύμες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή διαφορετικών, η κάθε μια τύπων αλκοολούχων ποτών με επιτυχία. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.subject | Μπύρα | en_US |
dc.subject | Cider | en_US |
dc.subject | Ζύμες | en_US |
dc.subject | Φρούτα | en_US |
dc.subject | Hanseniaspora uvarum | en_US |
dc.subject | Saccharomyces cerevisiae | en_US |
dc.subject.other | Beer | en_US |
dc.subject.other | Cider | en_US |
dc.subject.other | Yeast | en_US |
dc.subject.other | Fruit | en_US |
dc.subject.other | Hanseniaspora uvarum | en_US |
dc.subject.other | Saccharomyces cerevisiae | en_US |
dc.title | Διερεύνηση την αυτόχθονης μικροχλωρίδας ζυμούμενων φρούτων προς αναζήτηση χρήσιμων ζυμών για παραγωγή ζύθου και cider | en_US |
dc.type | MSc Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.description.members | Παπαδήμας Φώτης, Γούλας Βλάσης | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2018-2019 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | - |
item.openairetype | masterThesis | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0001-6546-3602 | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΠΕΡΙΛΗΨΗ MSC ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ.pdf | Περίληψη | 122.45 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
198
Last Week
0
0
Last month
2
2
checked on Nov 21, 2024
Download(s) 50
91
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.