Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14020
Title: Αξιολόγηση αφηγηματικού λόγου σε υγιή ενήλικο πληθυσμό στην Κύπρο
Authors: Δεμερτζή, Μυροφόρα 
Keywords: Αφηγηματικές Ικανότητες;Υγιείς Ενήλικες;Αναδιήγηση;Διήγηση;Multilingual Assessment Instrument for Narratives (ΜΑΙΝ)
Advisor: Καμπανάρος, Μαρία
Issue Date: May-2019
Department: Department of Rehabilitation Sciences
Faculty: Faculty of Health Sciences
Abstract: H παρούσα πειραματική έρευνα έχει ως κύριο σκοπό την αξιολόγηση της αφηγηματικής ικανότητας υγιών ενηλίκων στην Κύπρο μέσω χορήγησης του εργαλείου Multilingual Assessment Instrument for Narratives (MAIN). Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν συνολικά 17 υγιείς ενήλικες εκ των οποίων οι 9 ήταν άντρες και οι 8 ήταν γυναίκες και είχαν ηλικία από 49 έως 75 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε δύο είδη αφηγήσεων – αναδιήγηση και απλή διήγηση - και για κάθε ιστορία κλήθηκαν να απαντήσουν σε δέκα ερωτήσεις κατανόησης. Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν πως κατά την αφήγηση τα άτομα αυτού του ηλικιακού εύρους παρέλειπαν στοιχεία, μειώνοντας έτσι το πληροφορικό περιεχόμενο των αφηγήσεων τους. Επίσης, είχαν καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία αναδιήγησης ως προς τα στοιχεία μακροδομής και μικροδομής και ανταποκρίθηκαν καλυτέρα σε ερωτήσεις κατανόησης στην ιστορία απλής διήγησης. Ακόμη, οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες είχαν καλύτερες επιδόσεις στην αναδιήγηση ειδικά ως προς το ΜΜΕ, ενώ οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες είχαν καλύτερες επιδόσεις στην απλή διήγηση ειδικά ως προς τον αριθμό προτάσεων. Τέλος, τα άτομα μικρότερης χρονολογικής ηλικίας είχαν συγκεντρώσει υψηλότερες βαθμολογίες σε ερωτήσεις κατανόησης στην ιστορία αναδιήγησης.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14020
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη Δεμερτζή Μυροφόρα.pdfΠερίληψη103.9 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

238
Last Week
0
Last month
2
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 50

76
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.