Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/12809
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Kanetis, Loukas | - |
dc.contributor.author | Χαριδήμου, Αντρέας | - |
dc.date.accessioned | 2018-09-17T06:30:50Z | - |
dc.date.available | 2018-09-17T06:30:50Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14279/12809 | - |
dc.description | Aspergillus fungi are very important in our lives as they play a key role in the recycling of environmental carbon and nitrogen. We can find them in different environments such as plants, seeds and soil. This genus has been extensively studied because of its ability to infect and produce mycotoxins in many commercial crops. In recent years, the scientific community has shown interest in finding antifungal ingredients from natural sources, resulting in the identification of various plant-derived compounds with antifungal activity. In the present study, ten natural phenols were evaluated for their ability to inhibit the growth of Aspergillus niger fungus and the production of fumonisin B2. In particular, the antifungal effects of phenols were studied as the minimal inhibitory concentration, the mycelial growth, the conidia production and the germination of conidia of Aspergillus niger fungus were assessed. Results showed that the natural phenolic compounds in terms of antifungal activity with respect to the growth of the fungus Aspergillus niger showed the following order: carbarcol> thymol> isoeugenol > eugenol> 4-ethylguaicol> o-cresol > guaiacol> p-cresol> vanillin> vanilic acid. In addition, the inhibitory capacity of the phenolic compounds in the production of fumonisin B2 from said fungus was tested. The use of eugenol, isoeugenol, thymol, carvacrol and p-cresol decreased significantly (93-99%) the production of mycotoxin, called fumonisin B2. Overall, natural phenols can be considered as a pool of antifungal agents against Aspergillus niger. | en_US |
dc.description.abstract | Οι μύκητες του γένους Aspergillus είναι πολύ σημαντικοί στην ζωή μας, καθώς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανακύκλωση του περιβαλλοντικού άνθρακα και του αζώτου. Τους συναντάμε σε διάφορα περιβάλλοντα όπως είναι τα φυτά, οι σπόροι αλλά και το έδαφος. Το γένος αυτό έχει μελετηθεί εκτενώς λόγω της ικανότητάς του να μολύνει και να παράγει μυκοτοξίνες σε πολλές εμπορικές καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα παρουσίασε ενδιαφέρον για την εύρεση αντιμυκητιακών συστατικών από φυσικές πηγές, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν διάφορες ενώσεις φυτικής προέλευσης με ικανότητα να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Στην παρούσα μελέτη, αξιολογήθηκαν δέκα φυσικές φαινόλες ως προς την ικανότητα τους να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger και την παραγωγή φουμονισίνης Β2. Πιο αναλυτικά, μελετήθηκε η επίδρασή τους στην ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση, στην μυκηλιακή ανάπτυξη, στην παραγωγή κονιδίων και στη βλαστικότητα των κονιδίων του μύκητα Aspergillus niger. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυσικές φαινολικές ενώσεις, ως προς την άποψη της αντιμυκητιακής δραστικότητας σε σχέση με την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger, παρουσίασαν την ακόλουθη σειρά: καρβακρόλη> θυμόλη> ισοεγενόλη> ευγενόλη> 4-εθυλ-γουαικόλη> ο-κρεσόλη> γουαϊακόλη> π -κρεζόλη> βανιλίνη> βανιλικό οξύ. Επιπλέον, ελέγχθηκε και η ανασταλτική ικανότητα των φαινολικών ενώσεων στη παραγωγή της φουμονισίνης Β2 από τον εν λόγω μύκητα. Η χρήση των ενώσεων ευγενόλης, ισοευγενόλης, θυμόλης, καρβακρόλης και π-κρεζόλης μείωσαν την παραγωγή φουμονισίνης Β2 από 93% έως 99%. Συμπερασματικά, οι φυσικές φαινόλες αποτελούν μια δεξαμενή παραγόντων με ανασταλτική δράση έναντι του μύκητα Aspergillus niger. | en_US |
dc.format | en_US | |
dc.language.iso | el | en_US |
dc.publisher | Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | en_US |
dc.rights | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | en_US |
dc.subject | Φαινολικές ενώσεις | en_US |
dc.subject | Asprergillus niger | en_US |
dc.subject | Αντιμυκητιακή δράση | en_US |
dc.subject | Φουμονισίνη Β2 | en_US |
dc.subject | Ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση | en_US |
dc.subject | Παραγωγή κονιδίων | en_US |
dc.subject | Βλαστικότητα κονιδίων | en_US |
dc.subject | Μυκηλιακή ανάπτυξη | en_US |
dc.subject | Μυκοτοξίνες φυσικά προϊόντα | en_US |
dc.title | Ανασταλτική επίδραση φυσικών φαινολών στην ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger και συσχέτιση με την παραγωγή φουμονισίνης Β2 | en_US |
dc.type | MSc Thesis | en_US |
dc.affiliation | Cyprus University of Technology | en_US |
dc.relation.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | en_US |
dc.description.status | Completed | en_US |
cut.common.academicyear | 2017-2018 | en_US |
dc.relation.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | en_US |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | - |
item.openairetype | masterThesis | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | el | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
crisitem.author.dept | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | - |
crisitem.author.faculty | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-1869-558X | - |
crisitem.author.parentorg | Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management | - |
Appears in Collections: | Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Abstract_eng Χαριδήμου Αντρέας.pdf | 12.73 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Abstract_gr Χαριδήμου Αντρέας.pdf | 54.97 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s) 50
276
Last Week
0
0
Last month
0
0
checked on Nov 21, 2024
Download(s) 50
103
checked on Nov 21, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.