Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12378
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤζωρτζάκης, Νίκος Γ.-
dc.contributor.authorΤζιωνής, Αντρέας-
dc.date.accessioned2018-07-26T07:03:31Z-
dc.date.available2018-07-26T07:03:31Z-
dc.date.issued2018-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/12378-
dc.descriptionOne of the main problems of plant production today is the degradation of irrigation water due to increased salinity. However, salinity has been found not to negatively affect some plants or even to produce increased quality in agricultural products. Also, ethanol in several studies is being examined for its ability to prolong the preservability of some plant’s products. The present study examines whether it is possible to exploit such saline water so that the cultivation of tagetes and petunia for their edible flowers is feasible and how the flowers are affected in terms of quality, various conservation parameters and their antioxidant properties while preserving them with or without ethanol. Three treatments of salinity in nutrient solutions (0-50-100 mM NaCl) were applied to the growth of tagetes (Tagetes patula) and petunia (Petunia x hybrita L.) in deep floating technique (DFT) hydroponic system, 10 days prior to harvesting their edible flowers. Thereafter, they were placed in a refrigerator (5°C) with ethanol 100% EtOH preservation on impregnated paper or without. On the day of harvesting, 7 and 14 days later harvesting, measurements on cut flowers were made for respiration, color, water loss, total phenols concentration etc. Plants were normally grown in increased salinity, with a slight decrease in height in the treatment of 100 mM NaCl. Ethanol has negatively affected petunia’s flowers and significantly increased the respiration rate on both types of flowers. Also, with the increase in salinity, there was an increase in the antioxidants of the flowers. Finally, tagetes’ flowers after 14 days of maintenance regardless of treatment were in a fairly good, marketable condition.en_US
dc.description.abstractΈνα από τα κυριότερα προβλήματα της φυτικής παραγωγής σήμερα αποτελεί η υποβάθμιση του νερού άρδευσης λόγω αυξημένης αλατότητας. Παρ’όλα αυτά χαμηλές συγκεντρώσεις αλατότητας βρέθηκε να μην επηρεάζουν αρνητικά κάποια φυτά ή ακόμη να προκαλούν αυξημένη ποιότητα σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται κατά πόσο είναι δυνατή η εκμετάλλευση τέτοιων αλατούχων νερών για καλλιέργεια κατηφέ και πετούνιας, ως ανθοκομικά φυτά αλλά και για τα εδώδιμα άνθη τους. Πώς δηλαδή επηρεάζονται τα άνθη όσον αφορά την ποιότητά τους και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, κατά τη συντήρησή τους με ή χωρίς αιθανόλη. Η αιθανόλη σε διάφορες μελέτες εξετάζεται για την ικανότητά της να παρατείνει τη συντηρησιμότητα φυτικών προϊόντων. Εφαρμόστηκαν 3 μεταχειρίσεις αλατότητας (0-50-100 mM NaCl) κατά την ανάπτυξη των ανθοκομικών φυτών κατηφέ (Tagetes patula) και πετούνιας (Petunia x hybrita L.), σε επιπλέουσα υδροπονία, 10 ημέρες πριν τη συγκομιδή των εδώδιμων ανθέων τους. Έπειτα, τοποθετήθηκαν σε ψυγείο (5 ˚C) για συντήρηση με αιθανόλη EtOH 100% ή χωρίς και δέχθηκαν μετρήσεις την ημέρα συγκομιδής, 7 και 14 ημέρες μετά, για την αναπνοή, το χρώμα, την απώλεια υγρασίας, τη συγκέντρωση ολικών φαινόλικων κ.α. Τα φυτά αναπτύχθηκαν κανονικά στις αυξημένες αλατότητες, με τον κατηφέ να σημειώνει μικρή μείωση στο ύψος στη μεταχείριση 100 mM NaCl. Η αιθανόλη έδρασε αρνητικά για τα άνθη πετούνιας, ενώ αύξησε σημαντικά το ρυθμό αναπνοής και των δύο ειδών ανθέων. Επίσης με την αύξηση της αλατότητας παρατηρήθηκε αύξηση και της αντιοξειδωτικής ιδιότητας των ανθέων. Τέλος, τα άνθη κατηφέ μετά από 14 ημέρες συντήρησης ανεξαρτήτως μεταχειρίσεων ήταν σε καλή, εμπορεύσιμη κατάσταση.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectΑλατότηταen_US
dc.subjectΕδώδιμα άνθηen_US
dc.subjectΥδροπονίαen_US
dc.subjectΜετασυλλεκτική συντήρησηen_US
dc.subjectΑιθανόληen_US
dc.titleΕπίδραση αλατότητας και τρόποι συντήρησης εδώδιμων ανθέων κατηφέ και πετούνιας που αναπτύχθηκαν σε υδροπονική καλλιέργειαen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2017-2018en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1el-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypebachelorThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη Τζιωνής Ανδρέας.pdf65.6 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 20

279
Last Week
2
Last month
5
checked on Mar 14, 2025

Download(s) 20

100
checked on Mar 14, 2025

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.