Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/11882
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΧατζηβασιλείου, Λούκας-
dc.date.accessioned2018-07-11T09:40:21Z-
dc.date.available2018-07-11T09:40:21Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/11882-
dc.descriptionIn the present study, the preparation of coatings via polymerization of carob polyphenols at pH=7, pH=8 and pH=9 and initial concentration of extracts of 2 mg L-1 και 4 mg L-1. Carob extract contains mainly gallic acid and flavonons and flavan-3-ols at low concentration. Then, in vitro antioxidant and antimicrobial effects of coatings were assessed. Based on the optimum antioxidant properties (Folin-Ciocalteu assay, DPPH assay) and optimum inhibitory effect against Listeria monocytogenes, the coating that is produced with polymerization 4 mg L-1 carob extract at pH=8 was selected. In a next step, the above coating was applied directly on salmon fillet (coating) and on plastic container (active packaging) and the salmon fillets were stored at 6 ºC. Results demonstrated that coating as well as active packaging reduced significantly the lipid oxidation in salmon fillets as it is determined by peroxide and TBARS value methods. Regarding to the antimicrobial potential of coating, the coating only had inhibitory effect against Listeria monocytogenes. Finally, the release of carob polyphenols from coating to different food models [(a) Deionized water, (b) 10% v/v ethyl alcohol in water, (c) 3% v/v acetic acid in water and (d) heptane] was determined. In the first three food models, the release of phenolic compounds was negligible. On the other hand, in the lipophilic food model such as salmon fillet, a significant release of phenolic compounds was found after 5 days storage. Overall, the development of coatings inspired by natural polyphenols is a new research field for food packaging.en_US
dc.description.abstractΣτην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διερευνήθηκε η παρασκευή επικάλυψης από το φαινολικό κλάσμα των χαρουπιών με πολυμερισμό σε τρεις διαφορετικές τιμές pH=7, pH=8 και pH=9 σε εκχυλίσματα χαρουπιών συγκέντρωσης 2 mg L-1 και 4 mg L-1. Το εκχύλισμα χαρουπιών περιείχε κυρίως γαλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες φλαβονόνες και φλαβαν-3-όλες. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκαν οι in vitro αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των επικαλύψεων. Με βάση την βέλτιστη αντιοξειδωτική ικανότητα (μέθοδος Folin-Ciocalteu, μέθοδος DPPH) και αντιμικροβιακή δράση έναντι του βακτηρίου Listeria monocytogenes επιλέχθηκε ο πολυμερισμός σε pH=8 και αρχική συγκέντρωση εκχυλίσματος 4 mg L-1. Σε επόμενη φάση, η βέλτιστη επικάλυψη αξιολογήθηκε in vivo με την εφαρμογή της επικάλυψης άμεσα στο φιλέτο σολομού (επικάλυψη) και στον πλαστικό περιέκτη (ενεργός συσκευασία) και συντηρήθηκε στους 6 ºC. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δυο εφαρμογές της επικάλυψης δηλ. επικάλυψη και ενεργός συσκευασία μείωσαν σημαντικά την οξείδωση του λίπους στο φιλέτο σολομό όπως μετρήθηκε με τις μέθοδους υπεροξειδίων και TBARS. Όσον αφορά την αντιμικροβιακή δράση, μόνο η άμεση επικάλυψη παρεμπόδισε την ανάπτυξη του βακτηρίου Listeria monocytogenes. Τέλος, πραγματοποιήθηκε έλεγχος μετανάστευσης φαινολών από την παραγόμενη επικάλυψη με την χρήση τεσσάρων προσομοιωτών τροφίμων: (α) απιονισμένο νερό, (β) 10% v/v αιθυλικής αλκοόλης σε νερόά, (γ) 3% v/v οξικού οξέος σε νερό και (δ) επτάνιο. Στους πρώτες τρεις προσομοιωτές δεν παρατηρήθηκε μετανάστευση των φαινολικών από την επικάλυψη, που αξιολογήθηκε. Αντίθετα, στην περίπτωση λιπόφιλων τροφίμων όπως είναι και ο σολομός βρέθηκε μετανάστευση μετά από 5 ημέρες. Συμπερασματικά, η επικάλυψη με την αξιοποίηση φυσικών πολυφαινολών ανοίγει νέους ορίζοντες στην συσκευασία τροφίμων.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectΕπικάλυψηen_US
dc.subjectΧαρούπιen_US
dc.subjectΠολυφαινόλεςen_US
dc.subjectΓαλλικό οξύen_US
dc.subjectΣυσκευασία τροφίμωνen_US
dc.subjectΕνεργός συσκευασίαen_US
dc.subjectListeria monocytogenesen_US
dc.titleΑνάπτυξη καινοτόμων πολυλειτουργικών επικαλύψεων από πολυφαινόλες χαρουπιού με εφαρμογές στην συσκευασία τροφίμωνen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2017-2018en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.openairetypemasterThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

308
Last Week
0
Last month
1
checked on Jan 31, 2025

Download(s) 50

119
checked on Jan 31, 2025

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.