Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/11237
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΔρούζα, Χρυσούλα-
dc.contributor.authorΚρητιώτη, Αγγελίνα-
dc.date.accessioned2018-06-18T08:03:47Z-
dc.date.available2018-06-18T08:03:47Z-
dc.date.issued2018-01-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/11237-
dc.descriptionΟι επιδράσεις της γεωγραφικής περιοχής και της βοτανικής προέλευσης στο προφίλ των λιπαρών οξέων, των πτητικών ενώσεων και των αντιοξειδωτικών των μονοποικιλιακών παρθένων ελαιολάδων της Κύπρου, διερευνήθηκαν, προκειμένου να εντοπιστούν για πρώτη φορά πιθανοί δείκτες διαφοροποίησης των ελαιολάδων για σκοπούς αυθεντικότητας και ταξινόμησης. Οι δύο κυρίαρχες κυπριακές ποικιλίες ελαιόδεντρων, η Κυπριακή (λαδοελιά) και η Κορωνέικη (λιανολιά), αναλύθηκαν για τη σύνθεση λιπαρών οξέων με αέρια χρωματογραφία GC / FID και οι πτητικές ενώσεις προσδιορίστηκαν με HS-SPME, GC / MS. Η μέθοδος Folin-Ciocalteau και η μέθοδος DPPH χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό ολικού πολικού φαινολικού κλάσματος και την αντιριζική ικανότητα αντίστοιχα. Τα δεδομένα που ελήφθησαν αναλύθηκαν στατιστικά χρησιμοποιώντας πολυπαραγοντική και μονομεταβλητή ανάλυση ANOVA, PCA, ιεραρχική ανάλυση κατά συστάδες και LDA. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ελαιόλαδα μπορούν να διαχωριστούν σε δύο ομάδες χρησιμοποιώντας την τράπεζα δεδομένων των λιπαρών οξέων (FAME) που λήφθηκε από 225 δείγματα. Επιπλέον, εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις ορισμένων πτητικών ενώσεων από ελαιόλαδα διαφορετικών ποικιλιών και γεωγραφικών περιοχών. Το υψόμετρο όπου καλλιεργούνται τα ελαιόδενδρα φάνηκε να επηρεάζει ισχυρά το ολικό φαινολικό περιεχόμενο, επομένως και την ευαισθησία του ελαιολάδου ως προς την αυτοξείδωση. Είναι η πρώτη φορά όπου τα κυπριακά παρθένα ελαιόλαδα διαχωρίζονται ανάλογα με τη βοτανική προέλευση τους στη βάση της σύστασης τους σε λιπαρά οξέα και στις ομάδες τους. Επίσης, νέοι δείκτες μεταξύ των πτητικών συστατικών προσδιορίζονται με ισχυρή διαχωριστική ισχύ και ταξινομούν τα ελαιόλαδα με βάση την ποικιλία και το υψόμετρο στο οποίο καλλιεργήθηκαν τα ελαιόδεντρα.en_US
dc.description.abstractThe effects of the geographical region and the botanical origin of olive oils on the profile of fatty acids, volatile compounds and antioxidants, isolated from monovarietal virgin olive oils from Cyprus were investigated in order to establish for the first time, promising models for authentication and classification of monovarietal virgin olive oils produced on the island. The two dominant Cypriot olive cultivars, Cypriot (ladoelia), and Koroneiki (lianolia), were analyzed for fatty acid composition by GC/FID and volatile compounds were determined by HS-SPME, GC/MS Analysis. Folin-Ciocalteau and DPPH methods were used for total phenol content determination and antiradical activity respectively. The data obtained were analyzed statistically using multivariate and univariate ANOVA, PCA, Hierarchical Cluster Analysis and LDA. Results showed that the olive oils can be separated into two distinct groups using the FAME data bank obtained from 225 samples. Furthermore, significant differences in the concentrations of some volatile compounds from oils of different varieties and geographical regions were detected. The altitude where olive trees are cultivated seems to strongly affect the total phenol content, therefore the susceptibility of olive oil to autoxidation. This is the firt time the Cypriot virgin olive oils are separated according to their botanical origin based on the profile of the fatty acids. Also, new markers have been determined among the volatile components owning stong discriminant power, classifying the virgin olive oils according to variety and to the altitude where olive trees were cultivated.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectCypriot virgin olive oilen_US
dc.subjectFAME; Volatilesen_US
dc.subjectAntioxidantsen_US
dc.subjectGC-MSen_US
dc.subjectGC-FIDen_US
dc.subjectFolin – Ciocalteauen_US
dc.subjectDPPHen_US
dc.subjectMonovarietalen_US
dc.subjectChemometricsen_US
dc.subjectAltitudeen_US
dc.subjectMicroclimateen_US
dc.subject.otherΚυπριακό παρθένο ελαιόλαδοen_US
dc.subject.otherΛιπαρά οξέα;en_US
dc.subject.otherΠτητικά συστατικάen_US
dc.subject.otherΑντιοξειδωτικάen_US
dc.subject.otherΜονοποικιλιακάen_US
dc.subject.otherΧημειομετρίαen_US
dc.subject.otherΥψόμετροen_US
dc.subject.otherΜικρόκλιμαen_US
dc.titleΠροσδιορισμός δεικτών για το βοτανικό και γεωγραφικό διαχωρισμό των Κυπριακών Ελαιολάδωνen_US
dc.typePhD Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2017-2018en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_db06-
item.openairetypedoctoralThesis-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2630-4323-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές/ PhD Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Kritioti-PhD Abstract 2018.pdfAbstract204.36 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 1

412
Last Week
0
Last month
1
checked on Nov 6, 2024

Download(s) 1

129
checked on Nov 6, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.