Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10237
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤσάλτας, Δημήτριος-
dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Μενέλαος-
dc.date.accessioned2017-08-10T11:45:53Z-
dc.date.available2017-08-10T11:45:53Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/10237-
dc.descriptionΤα φρέσκα φρούτα και λαχανικά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην διατροφή του ανθρώπου. Όμως, οι τροφιμογενείς ασθένειες μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων φρέσκων προϊόντων φυτικής προέλευσης αποτελούν ένα ισχυρό εμπόδιο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Απαιτείται ανάγκη ολιστικής παρακολούθησης των αιτιολογικών τους παραμέτρων, των πηγών μόλυνσης τους και θέσπισης ενός ομοιόμορφου-στοχευμένου νομοθετικού πλαισίου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να χαρακτηρίσει και να συγκρίνει την μικροβιολογική ποιότητα τριών συστημάτων καλλιέργειας που εφαρμόζονται στην Κύπρο, της συμβατικής, της βιολογικής και της aquaponics. Η διασφάλιση της μικροβιολογικής ποιότητας των συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας προϊόντων διαθέσιμων στην αγορά καθώς και των aquaponics καλλιέργειας προϊόντων για την καταλληλότητα εισαγωγής τους σ’ αυτήν είναι ιδιαίτερα σημαντική. H σύγκριση πραγματοποιήθηκε ως προς το πλέον κοινό προϊόν, το μαρούλι και έναν παράγοντα πιθανής εισροής παθογόνων, το νερό άρδευσης. Τα δείγματα λήφθηκαν και αναλύθηκαν βάσει επικυρωμένων μικροβιολογικών προτύπων I.S.O.. Έχουν συλλεχθεί συνολικά 111 δείγματα μαρουλιών (36, 37 και 38 συμβατικής, βιολογικής και aquaponics καλλιέργειας, αντίστοιχα). Έχει αναλυθεί το εδώδιμο του μέρος για τον ποσοτικό προσδιορισμό της συνολικής αερόβιας μικροχλωρίδας, των ζυμών και μυκήτων, των εντεροβακτηριδίων, του Escherichia coli και της Salmonella spp. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση της συνολικής αερόβιας μικροχλωρίδας είναι 5.96±0.54log c.f.u./g, 6.36±0.49log c.f.u./g και 4.61±1.20log c.f.u./g για το συμβατικής, βιολογικής και aquaponics καλλιέργειας μαρουλιού. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση των ζυμών-μυκήτων είναι 4.29±0.36log c.f.u./g, 4.48±0.57log c.f.u./g και 3.96±0.78log10 c.f.u./g για το συμβατικής, βιολογικής και aquaponics καλλιέργειας μαρουλιού. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση των εντεροβακτηριδίων είναι 4.19±0.69log c.f.u./g, 4.57±0.73log c.f.u./g και 2.37±1.76log c.f.u./g για το συμβατικής, βιολογικής και aquaponics καλλιέργειας μαρούλι. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση του Escherichia coli είναι 0.70±1.26log c.f.u./g, 0.52±1.11log c.f.u./g και 0,00±0.00log c.f.u./g για το συμβατικής, βιολογικής και aquaponics καλλιέργειας μαρούλι. Τα αποτελέσματα του ποσοτικού προσδιορισμού για τον μικροοργανισμό Salmonella spp. ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Ακόμη, έχουν συλλεχθεί συνολικά 17 δείγματα νερού άρδευσης (7 και 10 δείγματα που έχει εφαρμοστεί σε καλλιέργειες με υπόστρωμα εδάφους και σε υδροπονικά συστήματα aquaponics, αντίστοιχα). Έχουν αναλυθεί για τον ποσοτικό προσδιορισμό της συνολικής αερόβιας μικροχλωρίδας ζωικής και περιβαλλοντικής προέλευσης, των εντεροκόκκων και του Escherichia coli. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση της συνολικής αερόβιας μικροχλωρίδας ζωικής προέλευσης είναι 2,73±0,72log c.f.u./100ml και 2,89±2,03log c.f.u./100ml, για το νερό άρδευσης βιολογικής και aquaponics καλλιέργειας μαρουλιού. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση της συνολικής αερόβιας μικροχλωρίδας περιβαλλοντικής προέλευσης είναι 3,99±0,88log c.f.u./100ml και 4,04±0,94log c.f.u./100ml για το νερό άρδευσης που έχει εφαρμοστεί σε καλλιέργειες με υπόστρωμα εδάφους και σε υδροπονικά συστήματα aquaponics, αντίστοιχα. Η μέση ποσοτική καταμέτρηση του Escherichia coli είναι 1,20±0,95log c.f.u./100ml ενώ, στα αντίστοιχα δείγματα των υδροπονικών συστημάτων aquaponics είναι κάτω από το όριο ανίχνευσης. Η μέση τιμή των αποτελεσμάτων των εντεροκόκκων για το νερό άρδευσης που έχει εφαρμοστεί σε καλλιέργειες με υπόστρωμα εδάφους είναι 2,28±1,27lοg c.f.u./100ml ενώ στα αντίστοιχα δείγματα των υδροπονικών συστημάτων aquaponics είναι 0,36±0,68lοg c.f.u./100ml. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ανέδειξαν την συνεισφορά της μικροβιολογικής ποιότητας του νερού στην μικροβιολογική ποιότητα του φρέσκου μαρουλιού. Τέλος, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της μη ύπαρξης ουσιαστικής μικροβιολογικής διαφοράς σε συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας μαρούλι, της καταλληλότητας των aquaponics καλλιέργειας μαρουλιών για την κυπριακή αγορά αλλά και της ανώτερης μικροβιολογικής τους ποιότητας.en_US
dc.description.abstractFresh fruits and vegetables have a crucial role in human nutrition. However, food-borne diseases by eating contaminated fresh products of plant origin are a powerful barrier to ensure public health. Α holistic monitoring approach of their causative parameters, their sources of contamination and introduction of a uniform-targeted legislative framework on supply chain is required. The purpose of this study is to characterize and compare the microbiological quality of three cultivation systems operating in Cyprus, conventional, organic and aquaponics. Ιt is very important to ensure the microbiological safety of conventional and organic products available in the market and to assess the microbiological quality of aquaponics products. A comparison was made based on lettuce and irrigation water. All samples were obtained and analysed by validated I.S.O. microbiological methods. Overall, they have been collected 111 lettuce samples (36, 37 και 38 conventional, organic and aquaponics, respectively). Their edible part has analysed for the quantitive determination of Total Aerobic Count, Yeasts and Moulds, Enterobacteriaceae, Escherichia coli and Salmonella spp. The mean counts of Total Aerobic Count are 5.96±0.54log c.f.u./g, 6.36±0.49log c.f.u./g and 4.61±1.20log c.f.u./g for conventional, organic and aquaponics cultivated lettuce, respectively. The mean counts of Yeasts and Moulds are 4.29±0.36log c.f.u./g and 4.48±0.57log c.f.u./g and 3.96±0.78log c.f.u./g for conventional, organic and aquaponics cultivated lettuce, respectively. The mean counts of Enterobacteriaceae are 4.19±0.69log c.f.u./g, 4.57±0.73log c.f.u./g and 2.37±1.76log c.f.u./g for conventional, organic and aquaponics cultivated lettuce, respectively. The mean counts of Escherichia coli are 0.70±1.26log c.f.u./g and 0.52±1.11log c.f.u./g for conventional, organic cultivated lettuce, respectively. The mean count of Escherichia coli of aquaponics produced lettuce is under the detection limit. The results of quantitive determination for Salmonella spp. is under the detection limit. Moreover, they have been collected 17 irrigation water samples (7 and 10 samples of irrigation water used for soil substrate and as water substrate of aquaponics systems). They have been analysed for quantitive determination of Heterotrophic Bacteria Count of mammalian and environmental origin, Enterococcus spp. and Escherichia coli. The mean counts of Heterotrophic Bacteria Count of mammalian origin are 2,73±0,72log c.f.u./100ml and 2,89±2,03log c.f.u./100ml of irrigation water used for soil substrate and as water substrate of aquaponics agriculture, respectively. The mean counts of Heterotrophic Bacteria Count of environmental origin are 3,99±0,88log c.f.u./100ml and 4,04±0,94log c.f.u./100ml of irrigation water used for soil substrate and as water substrate of aquaponics agriculture, respectively. The mean counts of Escherichia coli of irrigation water for soil substrate are 1,20±0,95log c.f.u./100ml. The mean counts of Escherichia coli of irrigation as water substrate of aquaponics are under the detection limit. The mean counts of Enterococcus spp. are 2.28±1.27log c.f.u./100ml and 0,36±0,68lοg c.f.u./100ml of irrigation water used for soil substrate and as water substrate of aquaponics agriculture. The results of this study highlighted the contribution of both microbiological quality of water on microbiological quality of fresh lettuce. Finally, noteworthy is the fact of the absence of microbiological substantial difference in conventional and organic lettuces, the qualification of aquaponics lettuces as retail products and their superior microbiological quality.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectFreshen_US
dc.subjectLettuceen_US
dc.subjectIrrigation wateren_US
dc.subjectMicrobiologicalen_US
dc.subjectQualityen_US
dc.subjectSafetyen_US
dc.subjectConventionalen_US
dc.subjectOrganicen_US
dc.subjectAquaponicsen_US
dc.subjectLettuceen_US
dc.subject.otherΦρέσκοen_US
dc.subject.otherΜαρούλιen_US
dc.subject.otherΝερό άρδευσηςen_US
dc.subject.otherΜικροβιολογικάen_US
dc.subject.otherΠοιότηταen_US
dc.subject.otherΑσφάλειαen_US
dc.subject.otherΣυμβατικάen_US
dc.subject.otherΒιολογικάen_US
dc.titleΜικροβιολογική ποιότητα μαρουλιού τριών διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειαςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-6546-3602-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ.pdfAbstract120.64 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

224
Last Week
0
Last month
0
checked on Nov 8, 2024

Download(s) 50

98
checked on Nov 8, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.