Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10232
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.authorΣτεργίου, Σοφία-
dc.date.accessioned2017-08-10T10:33:06Z-
dc.date.available2017-08-10T10:33:06Z-
dc.date.issued2017-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/10232-
dc.descriptionΣτην παρούσα πτυχιακή μελέτη, με τίτλο ≪Μικροβιολογική ποιότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά έτοιμων προς κατανάλωση σαλατών≫, μελετήθηκαν στο πρώτο μέρος το μικροβιολογικό φορτίο των ΕΚΣ και στο δεύτερο μέρος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ως προς τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και ολικών φαινολών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάχθηκε τέτοιου είδους μικροβιολογική μελέτη στην Κύπρο. Τα δείγματα τα οποία πάρθηκαν αναλύθηκαν για τις ακόλουθες παραμέτρους: Ολική Μικροβιακή Μικροχλωρίδα (ΟΜΧ), μικροοργανισμοί της οικογένειας Enterobacteriaceae, Coliforms, Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp. και μέτρηση φαινολών και αντιοξειδωτικών (DPPH, FRAP, ABTS). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι, αν και οι ΕΚΣ είναι έτοιμα γεύματα τα οποία δεν χρήζουν περαιτέρω επεξεργασία, λόγω της παραγωγικής τους διαδικασίας, χρειάζεται να επεξεργαστούν από τον καταναλωτή μερικώς είτε με νερό είτε με κάποιο απολυμαντικό (ξύδι, λεμόνι) προς την εξυγίανσή του προϊόντος. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία υψηλού μικροβιακού φορτίου, όπως και παθογόνων μικροοργανισμών (Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp.). Επιπροσθέτως, μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ολικών φαινολών και αντιοξειδωτικών στα δείγματα σαλατών, που συνεπάγεται σε υψηλή συγκέντρωση φυτοχημικών.en_US
dc.description.abstractIn this present study entitled "Microbiological quality and quality characteristics of salads ready for consumption", the microbiological loads of the RBCs was studied in the first part and in the second part their qualitative characteristics regarding the concentration of antioxidants and total phenols. It is noteworthy that for the first time such microbiological study was conducted in Cyprus. The samples obtained were analyzed for the following parameters: total viable microflora (TVC), microorganisms of the Enterobacteriaceae family, Coliforms, Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp. and measurement of phenols and antioxidants (DPPH, FRAP, ABTS). The results found that, although the RTEs are ready meals which do not need to be further processed because of their production process, they need to be processed by the consumer in part either with water or with a disinfectant (vinegar, lemon) to cleanse the product. The results showed the presence of high microbial load, as well as pathogenic microorganisms (Escherichia coli, Listeria spp., Salmonella spp.). In addition, high concentrations of total phenols and antioxidants were measured in salad samples, resulting in a high concentration of phytochemicals.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectReady to eat saladsen_US
dc.subjectFoodborne pathogen microorganismen_US
dc.subjectPhytochemicalsen_US
dc.subject.otherΈτοιμες προς κατανάλωση σαλάτεςen_US
dc.subject.otherΠαθογόνοι μικροοργανισμοίen_US
dc.subject.otherΦυτοχημικάen_US
dc.titleΜικροβιολογική ποιότητα έτοιμων προς κατανάλωση σαλατώνen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Στεργίου Abstract.pdf315.08 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 5

180
Last Week
0
Last month
1
checked on Oct 6, 2024

Download(s) 5

78
checked on Oct 6, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.