Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/10225
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.authorΠαπασπύρου, Χρυσόστομος-
dc.date.accessioned2017-08-10T08:36:11Z-
dc.date.available2017-08-10T08:36:11Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/10225-
dc.descriptionΤα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν ένα πολύπλοκο υπόστρωμα, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροοργανισμών. Έχουν εμπλακεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε πολλά από τα τεκμηριωμένα ξεσπάσματα λόγω της παρουσίας σε αυτά παθογόνων μικροοργανισμών. Είναι, επομένως, αναγκαίο να πραγματοποιείται μικροβιολογικός έλεγχος των τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μικροβιολογική τους ασφάλεια και η προστασία του καταναλωτή. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας τροφίμων ζωικής προέλευσης στην Κυπριακή αγορά. Συνολικά εξετάστηκαν 833 δείγματα τα οποία λήφθηκαν κατευθείαν από τους χώρους παραγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων τυριά / χαλλούμια, γιαούρτια, νωπά κρεατοπαρασκευάσματα, παστεριωμένο γάλα, αλλαντικά, καπνιστά ψάρια, αυγά, σάντουιτς, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, γλυκίσματα και άλλα διάφορα. Τα δείγματα αναλύθηκαν για τις ακόλουθες παραμέτρους: ολική μικροβιακή χλωρίδα, Enterobacteriaceae, E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, ζύμες και μύκητες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι όλα τα είδη τροφίμων ζωικής προέλευσης που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη κατά την περίοδο 6 εβδομάδων δεν είχαν δείγματα με μη ικανοποιητική μικροβιολογική ποιότητα – κανένα από τα δείγματα δεν ήταν εκτός μικροβιολογικών ορίων. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές τα είδη τροφίμων που λήφθηκαν και εξετάστηκαν κατά την περίοδο αυτή δεν ενέχουν κανένα μικροβιολογικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.en_US
dc.description.abstractFood of animal origin are a complex substrate, which promotes the development of a wide variety of microorganisms. They have been repeatedly involved in the past, in several of the substantiated outbreaks due to the presence of these pathogens. It is therefore necessary to perform microbiological control of food, in order to ensure microbiological safety and consumer protection. The objective of the current study was to evaluate the microbiological quality of animal origin food in Cyprus. A total of 833 samples were collected directly from the production areas, including cheeses / halloumi cheeses, yoghurts, fresh meat products, unpasteurized milks, deli meats, smoked fish, eggs, sandwiches, ready-to-eat foods, pastries and other miscellaneous. The samples were analyzed for the following parameters: total viable counts, Enterobacteriaceae, E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, yeasts and molds. The results of the study indicate that all types of animal origin food used in the current study during six weeks had no samples with unsatisfactory microbiological quality – none of the samples were found off microbiological limits. In conclusion, the results indicate that, in general terms, the food types sampled and examined in this period posed no bacterial hazard to consumers.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectAnimal originen_US
dc.subjectMicroorganismsen_US
dc.subjectEnterobacteriaceaeen_US
dc.subjectE. colien_US
dc.subjectStaphylococcus aureusen_US
dc.subjectSalmonella spp.en_US
dc.subjectListeria monocytogenesen_US
dc.subjectBacillus cereusen_US
dc.subject.otherΤρόφιμαen_US
dc.subject.otherΖωικής προέλευσηςen_US
dc.subject.otherΜικροοργανισμοίen_US
dc.titleΜικροβιολογική ποιότητα τροφίμων ζωικής προέλευσης στην Κύπροen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyearemptyen_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Πτυχιακή-Διατριβή tommy Abstract.pdfAbstract192.1 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 20

237
Last Week
0
Last month
0
checked on Oct 5, 2024

Download(s) 20

94
checked on Oct 5, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.