Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30646
Title: Μελέτη ενσωμάτωσης παράγωγων υδροξυτυροσόλης σε ελαιόλαδο με την έγχυση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς υποβοηθούμενη με υπέρηχους
Authors: Αλκιβιάδη, Αρίστη 
Keywords: έγχυση;εκχύλισμα φύλλων ελιάς;ελαιόλαδο;πολυφαινόλες;υδροξυτυροσόλη;υπέρηχοι;εμπλουτισμός;αντιοξειδωτικές ιδιότητες;ποιότητα
Advisor: Goulas, Vlasios
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής και η κατανάλωσή του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές κι άλλες βιολογικές δράσεις που συμβάλλουν ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Υπεύθυνες για τις βιολογικές δράσεις του ελαιόλαδου έχουν κυρίως θεωρηθεί οι πολυφαινολικές ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου έχουν συνδεθεί με την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Ο διατροφικός ισχυρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι για να υπάρχει η ευεργετική τους επίδραση θα πρέπει τα παράγωγα της υδροξυτυροσόλης να υπερβαίνουν τα 5 mg ανά 20 g ελαιόλαδου. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν ο εμπλουτισμός του ελαιόλαδου με παράγωγα υδροξυτυροσόλης με την εφαρμογή έγχυσης εκχυλίσματος φύλλων ελιάς υποβοηθούμενης με υπέρηχους. Για την βελτιστοποίηση της έγχυσης διερευνήθηκε η επίδραση των ακόλουθων παραμέτρων, συγκέντρωση εκχυλίσματος, χρόνος έγχυσης και θερμοκρασία έγχυσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την χρήση κατάλληλης συγκέντρωσης εκχυλίσματος φύλλων ελιάς (2 g L-1) δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίπτωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (οξύτητα, δείκτες Κ230 & Κ270)του ελαιόλαδου. Ο εμπλουτισμός του ελαιόλαδου με παράγωγα υδροξυτυροσόλης με εκχύλισμα φύλλων ελιάς είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση τους έως και έξι φορές σε σχέση με τον μάρτυρα. Συμπερασματικά, η έγχυση εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς σε ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση για τον εμπλουτισμό του σε παράγωγα υδροξυτυροσόλης. Η χρήση υπέρηχων βελτιώνει την μεταφορά υδρόφιλων παραγωγών υδροξυτυροσόλης στο ελαιόλαδο χωρίς να προκαλεί αλλοιώσεις στην ποιότητα του. Η στρατηγική αυτοί θα μπορούσε να παράγει ελαιόλαδο με χρήσεις στην φαρμακευτική, κοσμετική και ελαιόλαδο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων.
Description: Olive oil is an essential component of the Mediterranean diet and its consumption has spread worldwide. Olive oil has been shown to have powerful antioxidant and several biological activities that are correlated with plethora health effects on human health. The above health effects have been mainly attributed to the presence of bioactive polyphenols. Especially, the olive oil polyphenols contribute to the protection of blood lipids from oxidative stress according to authorized EU health claim. The claim supports that olive oil containing at least 5 mg of hydroxytyrosol and its derivatives per 20 g of olive oil can offer the specific health effects. Thus, the objective of this MSc thesis was to enrich the olive oil with hydroxytyrosol derivatives. The enrichment was achieved with the ultrasound maceration of olive oil with olive leaf extract. The maceration factors such as time and temperature as well as the concentration of added extracts were also optimized. Results demonstrated that the addition of olive leaf extract at 2 g L-1 did not influence the quality parameters (acidity, K232 & K270) of olive oil. Furthermore, the optimized ultrasound maceration caused a six-fold increase of hydroxytyrosol derivatives in olive oil compared to control sample. Overall, the ultrasound maceration of olive oil with olive leaf extract can be an alternative strategy for its enrichment with bioactive hydroxytyrosol derivatives. The ultrasound irradiation improves the dissolution of polar hydroxytyrosol derivatives in lipid matrix as olive oil; whereas its quality attributes remain stable. The present strategy can be utilized for the production of high hydroxytyrosol derivatives content olive oil for pharmaceuticals, cosmetics as well as for the development of novel functional foods.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30646
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: MSc Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ABSTRACT_THESIS_ALIKIVIADI_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ137.02 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

55
Last Week
1
Last month
7
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 50

24
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons