Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30583
Title: Διερεύνηση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων φυσικών προϊόντων ενάντια τροφιμογενών παθογόνων
Authors: Πυρή, Παναγιώτα 
Keywords: agar well diffusion;αντιμικροβιακή δραστηριότητα;καρβακρόλη;ευγενόλη;σαβινένιο;Listeria monocytogenes;Staphylococcus aureus;Bacillus cereus;E.coli
Advisor: Botsaris, George
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Abstract: Η εξάπλωση των τροφιμογενών μικροοργανισμών και συνεπώς των τροφιμογενών ασθενειών ευνοείται από τον σημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων , με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος πληθυσμός να εκτίθεται σε τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια . Τα παθογόνα βακτήρια λόγω της αυξημένης χρήσης των αντιβιοτικών έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση τους. Παράλληλα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την χρησιμοποίηση φυσικών ουσιών όπως είναι τα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση των τροφιμογενών βακτηρίων. Τα αιθέρια έλαια είναι ελαιώδη αρωματικά υγρά που βρίσκονται και λαμβάνονται από τους φυτικούς ιστούς. Σε αυτή την μελέτη πραγματοποιήθηκε διερεύνηση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων από αιθέρια ελαία (την καρβακρόλη , την ευγενόλη , το (-)α-πινένιο , το (-)-β-πινένιο και το σαβινένιο) ενάντια σε παθογόνα βακτήρια (την Listeria monocytogenes ,το Staphylococcus aureus , το E.coli και το Bacillus cereus) χρησιμοποιώντας την μέθοδο agar well diffusion. Τα αποτελέσματα από αυτή την μικρή μελέτη έδειξαν ότι η ευγενόλη έχει πολύ καλή αντιμικροβιακή δραστηριότητα (ανασταλτική ζώνη 35mm σε συγκέντρωση 5mg , 10mg και ως καθαρό αιθέριο έλαιο) ενάντια στη Listeria monocytogenes. Αντίθετα , από το αιθέριο έλαιο σαβινένιο δεν παρατηρήθηκε καθόλου αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Η αντιμικροβιακή δραστηριότητα που εμφάνισαν αρκετά από αυτά τα αιθέρια έλαια , είναι πολύ σημαντική καθώς η χρησιμοποίηση τους ως πρόσθετα τροφίμων στη βιομηχανία , μπορεί να μειώσει την εμφάνιση παθογόνων βακτηρίων, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση του ανθρώπινου πληθυσμού σε αυτά.
Description: The spread of foodborne pathogenic bacteria and therefore foodborne diseases is favoured by people’s lifestyle. As a result the human population is exposed to foodborne pathogenic bacteria which due to the increased use of antibiotics have developed resistance , as a result it’s much more difficult to treat them. At the same time , the interest of the use of natural substances such as essential oils for the treatment of foodborne bacteria has increased . Essential oils are oily aromatic liquids found in and obtained from plant tissues. In this study, the antimicrobial activity of essential oils (carvacrol, eugenol , (-)α-pinene, (-) β-pinene and sabinene) were investigated against pathogenic bacteria (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus , E.coli and Bacillus cereus) using the agar well diffusion method. The results from this small study showed that eugenol has antimicrobial activity (35mm zone of inhibition at 5mg , 10mg and pure essential oil) against Listeria monocytogenes. In contrast , no antimicrobial activity was observed from the essential oil sabinene . The antimicrobial activity shown by several of these essential oils is very important as their use as food additives (preservatives) in industry can reduse the appearance of pathogenic bacteria, redusing the exposure of the human population to them.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30583
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ_ΠΥΡΗ_BSC_ΠΕΡΙΛΗΨΗ_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ197.15 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

58
Last Week
0
Last month
6
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 50

28
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons