Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30583
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBotsaris, George-
dc.contributor.authorΠυρή, Παναγιώτα-
dc.date.accessioned2023-10-05T09:11:19Z-
dc.date.available2023-10-05T09:11:19Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/30583-
dc.descriptionThe spread of foodborne pathogenic bacteria and therefore foodborne diseases is favoured by people’s lifestyle. As a result the human population is exposed to foodborne pathogenic bacteria which due to the increased use of antibiotics have developed resistance , as a result it’s much more difficult to treat them. At the same time , the interest of the use of natural substances such as essential oils for the treatment of foodborne bacteria has increased . Essential oils are oily aromatic liquids found in and obtained from plant tissues. In this study, the antimicrobial activity of essential oils (carvacrol, eugenol , (-)α-pinene, (-) β-pinene and sabinene) were investigated against pathogenic bacteria (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus , E.coli and Bacillus cereus) using the agar well diffusion method. The results from this small study showed that eugenol has antimicrobial activity (35mm zone of inhibition at 5mg , 10mg and pure essential oil) against Listeria monocytogenes. In contrast , no antimicrobial activity was observed from the essential oil sabinene . The antimicrobial activity shown by several of these essential oils is very important as their use as food additives (preservatives) in industry can reduse the appearance of pathogenic bacteria, redusing the exposure of the human population to them.en_US
dc.description.abstractΗ εξάπλωση των τροφιμογενών μικροοργανισμών και συνεπώς των τροφιμογενών ασθενειών ευνοείται από τον σημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων , με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος πληθυσμός να εκτίθεται σε τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια . Τα παθογόνα βακτήρια λόγω της αυξημένης χρήσης των αντιβιοτικών έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση τους. Παράλληλα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την χρησιμοποίηση φυσικών ουσιών όπως είναι τα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση των τροφιμογενών βακτηρίων. Τα αιθέρια έλαια είναι ελαιώδη αρωματικά υγρά που βρίσκονται και λαμβάνονται από τους φυτικούς ιστούς. Σε αυτή την μελέτη πραγματοποιήθηκε διερεύνηση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων από αιθέρια ελαία (την καρβακρόλη , την ευγενόλη , το (-)α-πινένιο , το (-)-β-πινένιο και το σαβινένιο) ενάντια σε παθογόνα βακτήρια (την Listeria monocytogenes ,το Staphylococcus aureus , το E.coli και το Bacillus cereus) χρησιμοποιώντας την μέθοδο agar well diffusion. Τα αποτελέσματα από αυτή την μικρή μελέτη έδειξαν ότι η ευγενόλη έχει πολύ καλή αντιμικροβιακή δραστηριότητα (ανασταλτική ζώνη 35mm σε συγκέντρωση 5mg , 10mg και ως καθαρό αιθέριο έλαιο) ενάντια στη Listeria monocytogenes. Αντίθετα , από το αιθέριο έλαιο σαβινένιο δεν παρατηρήθηκε καθόλου αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Η αντιμικροβιακή δραστηριότητα που εμφάνισαν αρκετά από αυτά τα αιθέρια έλαια , είναι πολύ σημαντική καθώς η χρησιμοποίηση τους ως πρόσθετα τροφίμων στη βιομηχανία , μπορεί να μειώσει την εμφάνιση παθογόνων βακτηρίων, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση του ανθρώπινου πληθυσμού σε αυτά.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectagar well diffusionen_US
dc.subjectαντιμικροβιακή δραστηριότηταen_US
dc.subjectκαρβακρόληen_US
dc.subjectευγενόληen_US
dc.subjectσαβινένιοen_US
dc.subjectListeria monocytogenesen_US
dc.subjectStaphylococcus aureusen_US
dc.subjectBacillus cereusen_US
dc.subjectE.colien_US
dc.titleΔιερεύνηση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων φυσικών προϊόντων ενάντια τροφιμογενών παθογόνωνen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2022-2023en_US
dc.relation.facultyFaculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ_ΠΥΡΗ_BSC_ΠΕΡΙΛΗΨΗ_2023.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ197.15 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

65
Last Week
5
Last month
4
checked on May 12, 2024

Download(s) 50

30
checked on May 12, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons