Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26807
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKanetis, Loukas-
dc.contributor.authorΡώσσης, Ανδρέας Ξ.-
dc.date.accessioned2022-08-02T10:53:30Z-
dc.date.available2022-08-02T10:53:30Z-
dc.date.issued2022-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/26807-
dc.descriptionThe use of conventional agrochemicals has proved of great importance to the increased crop yield and therefor to human well-being. However, the unregulated use of plant protection products can cause long term and non-reversible side effects like soil and water pollution as well as increased cases of pest resistance to available agrochemicals. As this concern becomes more severe the European Commission seeks to reduce the use of plant protection products by 50% by the year 2030. According to previous reports, root extract of the plant Glycyrrhiza glabra, also known as liquorice, showcases bacteriostatic effect on food pathogens. In the present dissertation inhibitory potential of the extract against agriculture correlated microbes was examined by embedding dissolved liquorice powder in a substrate optimal for the microorganism’s growth. This experiment tested two pathogenic fungi frequently present in soil, Sclerotinia sclerotiorum and Pythium aphanidermatum as well as bacteria that promote plant growth. The bacteria tested were Acinetobacter vivianii, Staphylococcus epidermitis, Pseudomonas sp. and Priestia megaterium. The extract showed significant inhibition in fungi, with inhibition rates of 10.39% to 77.78% for S. sclerotiorum and 11.42% to 100% for P. aphanidermatum. Gram-negative bacteria did not show significant changes at the extract’s presence. In contrast the Gram-positive bacterium S. epidermitis showcased significant inhibition in the presence of the extract with inhibition rates ranging from 6.21% to 43.18%.en_US
dc.description.abstractΗ εφαρμογή συνθετικών χημικών στη φυτοπροστασία είναι παράγοντας ύψιστης σημαντικότητας στην αυξημένη απόδοση καλλιεργειών και συνεπώς στην ευημερία του ανθρώπου. Ωστόσο η αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια και μη αντιστρεπτά προβλήματα όπως επιμόλυνση εδάφους και υδάτων καθώς και ανάπτυξη ανθεκτικότητας παθογόνων, εχθρών και ζιζανίων των καλλιεργειών στα αγροχημικά. Με την αύξηση της ανησυχίας αυτής η Ευρωπαϊκή Ένωσης επιδιώκει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 50% μέχρι το 2030. Το γεγονός αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη πρόκληση στην αγροτική κοινότητα και στη βιομηχανία παραγωγής αγροχημικών καθώς η ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά βιο-παρασιτοκτόνα με διαφορετικούς τρόπους δράσης αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές το εκχύλισμα ρίζας του φυτού Glycyrrhiza glabra, γνωστό και ως liquorice, παρουσιάζει βακτηριοστατική δράση σε παθογόνα τροφίμων. Στην παρούσα Πτυχιακή Διατριβή εξετάστηκε παρεμποδιστική ικανότητα του εκχυλίσματος σε γεωργικά συσχετισμένους μικροοργανισμούς με ενσωμάτωση διαλυμένης σκόνης liquorice σε υπόστρωμα ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Στο πείραμα αυτό έγινε έλεγχος στα φυτοπαθογόνα Sclerotinia sclerotiorum και Pythium aphanidermatum καθώς και σε βακτήρια που παρουσιάζουν ιδιότητες επαγωγής της φυτικής ανάπτυξης. Τα βακτήρια που εξετάστηκαν ήταν το Acinetobacter vivianii, Staphylococcus epidermitis, Pseudomonas sp. και Priestia megaterium. Το εκχύλισμα παρουσίασε σημαντική παρεμπόδιση στους μύκητες με ποσοστά παρεμπόδισης 10.39% μέχρι 77.78% για το S. sclerotiorum και 11.42% μέχρι 100% για το Pythium aphanidermatum. Τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές στο εκχύλισμα ενώ το θετικό κατά Gram βακτήριο S. epidermitis παρουσίασε σημαντικό περιορισμό παρουσία του εκχυλίσματος με ποσοστά παρεμπόδισης να κυμαίνονται από 6.21% μέχρι 43.18%.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΦυτοπροστατευτικά προϊόνταen_US
dc.subjectLiquoriceen_US
dc.subjectΠαθογόναen_US
dc.subjectΒακτήριαen_US
dc.subjectΠοσοστό παρεμπόδισηςen_US
dc.subject.otherPlant protection productsen_US
dc.subject.otherLiquoriceen_US
dc.subject.otherFungien_US
dc.subject.otherBacteriaen_US
dc.subject.otherInhibition percentageen_US
dc.titleIn vitro αξιολόγηση της παρεμποδιστικής δράσης εκχυλισμάτων γλυκόριζας (Glycyrrhiza glabra) σε φυτοπαθογόνους και ωφέλιμους μικροοργανισμούςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2021-2022en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypebachelorThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-1869-558X-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΑΝΔΡΕΑΣ_ΡΩΣΣΗΣ_ ΠΤΥΧΙΑΚΗ_Περίληψη.pdfAbstract217.6 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

94
Last Week
0
Last month
4
checked on Jun 7, 2024

Download(s)

72
checked on Jun 7, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons